De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Roel Boomstra

Door: Jan A. Van der Veen

Z'n geboorte vond plaats op 9 maart 1993 in Utrecht. Dat was heel bijzonder want pa&ma Boomstra woonden in Oekraine vanwege werkzaamheden van pa in de telecommunicatie. Aangezien ma volgaarne in het aangehouden huis in Utrecht wilde bevallen van haar eerstgeborene werd een vlucht geboekt. Roel Pjotr Boomstra kon korte tijd later aangemeld worden bij de burgelijke stand. En weer enige tijd later keerde de inmiddels driekoppige familie retour naar Oekraine. Verderop in het leven woonde de familie opnieuw in Utrecht, Soest, Ter Apel en Emmen. Pa Boomstra overleed helaas veel te vroeg in 2010 in Emmen. Roel was als 10-jarig deupie ontdekt door de Groningse damtrainer Henk Stroetinga, die concierge was van de St. Michaelsschool in de Butjesstraat. Hij kwam terecht in een zeer talentvol groepje dammers met onder anderen huidig Nederlands kampioene Heike Verheul, Mei-Jhi Wu en Niels Hoving. In een later stadium was Jan van Meggelen z'n trainer. Hij leidde Roel van de top-5 van de Nederlandse jeugd naar de top van de Europese jeugd. Als 12-jarige werd Roel opgepikt door de dambond. Sedert 2011 geniet hij de A-status van NOC/NSF. Z'n pa&ma hadden geen sportieve inslag. Z'n jongere broer Age deed aan allerlei sporten. Roel zegt aangestoken te zijn door z'n peetopa. Inmiddels heeft hij een erelijst die er zijn mag. Wereldkampioen in 2016, Europees kampioen in 2014, Nederlands kampioen in 2012&2015, GOUD op de World Mind Sport Games in 2012, Nederlands kampioen Sneldammen in 2018, Wereldkampioen Rapid met Oranje in 2018, Wereldkampioen&Europees kampioen der Junioren. Vanaf 28 december schuift Roel met de schuiven in een 12 partijen durende tweekamp om de wereldtitel in achtereenvolgens Leeuwarden, Groningen en Assen tegen de Russische titelverdediger Alexander Schwarzman. Roel woont sinds 2014 aan de Korreweg in Stad. Hij combineert z'n damactiviteiten met een studie Natuurkunde aan de RUG. Roel is columnist van Sport in Stad.

 

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn toch wel de drie Olympische titels van Ranomi Kromowidjojo in 2012 in Londen. Een formidale prestatie in zo'n sterk veld. Beter kan niet. De bekerwinst van FC Groningen was ook geweldig. De wedstrijd op zich is een beetje langs me heen gegaan, maar de festiviteiten niet.

Leukste sport om naar te kijken?
Ik houd enorm van tennis. Zou er 's nachts voor opstaan. Het is een heel dynamische sport met gelukkig altijd een winnaar. Tennis kent natuurlijk een fantastische grote vier met Federer, Nadal, Djokovic en Murray.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen en squash vind ik heel leuk. De vrijheid in het hoofd is top. Momenteel heb ik een knieblessure. Daardoor heb ik ook de 4Mijl helaas gemist.

Favoriete sporter aller tijden?
Roger Federer en ook Thierry Henry, die in vroeger jaren voor Arsenal voetbalde. Federer is normalter op en top een gentleman. Af en toe is hij geirriteerd. Sven Kramer heb ik ook bewondering voor. Hij staat al vele jaren aan de top.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het protesteren tegen scheidsrechters bij voetbal. Soms staat er een heel elftal om een scheids heen. Het is iets beter geworden door de komst van de VAR. Alleen de aanvoerder zou de mogelijkheid moeten hebben om te protesteren. Het simuleren van blessures vind ik ook verschrikkelijk.

Beste sportprogramma op televisie?
Match of the day. Ik vind het Engels voetbal geweldig. En de analyses zijn van een ander niveau dan hier in Nederland. Bureau Sport van Erik Dijkstra en Frank Evenblij kijk ik ook graag naar. Die gasten laten sporters in hun waarde. Ze zijn serieus en hebben vaak verrassende invalshoeken.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. En natuurlijk radio Tour de France met als uitschieter de laatste tien kilometer met opzwepende muziek. Feitelijk vind ik bij het wielrennen alleen bergritten echt interessant.

Beste sportboek?
Expeditie Robinson van judoka Edith Bosch. Zij beschrijft dat ze alles over had voor het judo en op een gegeven moment de regie over zichzelf kwijt was geraakt. Zij constateert ook dat ze veel gelukkiger was nadat ze was gestopt. Het is een fascinerend boek.

Beste sportcommentator?
Ik luister niet zo heel goed naar commentatoren. Ben meer een mannetje van beelden zien. Die Jeroen Grueter doet het wel goed bij het zwemmen. Hij heeft een prettige stem en geeft goeie informaatie.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Op dit moment MartiniPlaza. Ik kijk af en toe bij Donar. Het is er altijd feest. Hoe staat het eigenlijk met de komst van een Sportarena waarin ruimte is voor allerlei sporten? Die Sportarena zou er eigenlijk snel moeten komen. Dat zou heel orettig zijn.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Femke Heemskerk. Zij geeft altijd openheid van zaken vrij vlot na een race. Femke is een vrolijke meid. Zij heeft hoogtepunten en dieptepunten gehad. Femke heeft ook twee jaar in Frankrijk getraind onder het regime van een barbaar. Ik zou graag haar belevenissen willen horen en hoe zij verder in het leven staat.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.