De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Roel Bellinga

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Flickr Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken

Hij is een rasechte Stadjer. Geboren op 19-10-1939 in Helpman verhuisde Roelf, roepnaam Roel, Bellinga vlak voor de oorlog naar de Oosterweg om in 1948 met z'n moeder naar Amsterdam te vertrekken wegens werk van ma. In Mokum ging hij als opgeschoten jongeman aan de slag als slager. Als 23-jarige keerde Roel terug naar Groningen. In Leek startte hij de befaamde horecagelegenheid De Sportvriend. Begin jaren zeventig zette Roel z'n horecapraktijken voort in de illustere Paddepoelbar, destijds ook pleisterplaats van voetballers van FC Groningen en de basketballers van Donar. Fameus waren de balletjes gehakt en saté met stokbrood.

Vervolgens runde hij een horecagelegenheid in de Naber Passage en in winkelcentrum Paddepoel achtereenvolgens In den Bellaerd en de Posterie. In 2006 nam Roel de benen en was hij twee jaar vertegenwoordiger in vlees. Vervolgens nog bijna tien jaar acteerde hij als adviseur van Hanos. Nu is hij afgekickt, maar ook al weer onrustig. In Amsterdam voetbalde Roel bij DCG en in Durgerdam bij DRC. Ook was hij fanatiek bezig met atletiek en handbal. Hij was zelfs medeoprichter van de gerenommeerde handbalclub Nileto. Na z'n terugkeer in Groningen begin jaren zestig zette Roel z'n voetbalactiviteiten voort bij Leek. Korte tijd later ging hij ook de fluit hanteren.

Maar liefst twintig jaar was Roel in heel Nederland in z'n zwarte outfit actief. Hij floot tot in de hoogste klassen amateurvoetbal. Tot voor kort was hij nog conditietrainer van de COVS Groningen, de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Toen Roel 75 werd moest hij foetsie. Hij heeft er nog hartzeer van. Sinds mensenheugenis is Roel bij Nel Drenth. Het stel woont in Reitdiephaven en heeft twee zoons, Erwin en Marcel. Erwin voetbalde bij Groninger Boys en GRC. Marcel speelde bij Potetos, maar trad al snel in de voetsporen van z'n pa. Net als z'n verwekker floot Marcel jarenlang in de hoogste sector der amateurs. Roel is al bijna vijftig jaar lid van GRC en sinds z'n achtste is hij supporter van Feyenoord.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?De wedstrijd Ajax tegen GVAV destijds in de Meer. GVAV won met 1-0 door een goal van Ole Fritsen en een weergaloze keeper Tonny van Leeuwen. Ik was toen slager in Amsterdam. Die gasten hadden vooraf babbels bij de vleet. GVAV zou opgerold worden. Mooi niet dus. Ik heb een fantastische maandag gehad op m'n werk. Ik heb me beheerst gedragen. Af en toe zei ik tegen m'n collega's, hoe was de uitslag ook al weer?

Leukste sport om naar te kijken?
Atletiek. Vooral de 100, 200 en 800 meter. Zelf was ik te zwaar gebouwd voor die sprintnummers, maar op de 800 meter kon ik goed uit de voeten. Ik kijk ook nog regelmatig bij trainingen in het Stadspark en heb zeker 15 keer de 4 Mijl gelopen. Ik ben een groot liefhebber van de moeder aller sporten. Trouwens ik volg alle sporten waarbij Groningers betrokken zijn.

Leukste sport om te doen?
Ook atletiek. Ik was een trainingsdier. Het was heerlijk om lid te zijn van een vereniging en goeie trainers te hebben. Het ging soms wel eens een beetje ten koste van m'n werk. Ik had ook nog twee opgroeiende zoons. Gelukkig kreeg ik van m'n vrouw geweldig veel vrijheid.

Favoriete sporter aller tijden?
Emiel Zatopek, de Tsjechische duurloper. Wereld befaamd 5 en 10 kilometer loper. Die man was een fenomeen. Ook voor de boksers Cassius Clay en Joe Frazier had ik grote bewondering. Als zij 's nachts in de ring stonden zat ik altijd voor de tv. Fascinerende kerels en geweldige showbinken. Jammer dat Cassius Clay is heengegaan.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik heb een geweldige hekel aan figuren die anderen een kaart proberen aan te naaien. En ik erger me kapot aan verslaggevers, die niet ter zake kundig zijn. Figuren die maar wat brallen. In al die jaren vind ik Theo Reitsma een fenomeen. Hij was rustig, prima ingevoerd en ging zich niet te buiten aan schreeuwpartijen.

Beste sportprogramma op televisie?
Nog altijd Studio Sport. Hun verslaggeving vind ik prima. Bij FOX Sport wordt teveel gepraat. Vooraf zitten er soms wel vijf man vanachter een tafel interessant te doen. Het interesseert me helemaal niet. Voetbal Inside is gewoon kroegpraat. Ik kijk wel, maar die gasten gaan af en toe wel over de schreef.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en Omstreken. Een boeiend programma waarin bijna alle sporten aan bod komen. En de verslaggevers zijn ter zake kundig. In de auto hen ik Langs de Lijn er altijd op en thuis ook als er niets bijzonders op tv is.

Beste sportboek?
De boeken van Mart Smeets mag ik graag lezen. Verhalen over de ins en outs in de sportwereld. Hij durft ook z'n ongelijk te erkennen. De man heeft ook echt geleefd. Hij kan het heel mooi opschrijven. Er wordt vaak negatief over hem gedaan, maar eigenlijk is ook hij een beetje een fenomeen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Pikeur Roelof Hamming won heel lang geleden in het Stadspark de Gouden Zweep. Wijlen Prins Bernhard was er bij. Roelof had een café aan de Oostersingel. Z'n dochter Miep zat ook op de sulky en zit nog steeds in de paarden. Marianne Timmer was ook bovenaards met drie Olympische schaatstitels.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn. Je kunt er alle kanten op met voetbal, hockey, rugby, wielrennen, honkbal, American Football en softbal. Het is een multifunctioneel sportpark.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met vrijwilligers van allerlei sportverenigingen. Mensen die dag en nacht klaar staan en er geen dubbeltje voor ontvangen. Soms krijgen ze ook nog stank voor dank. Vrijwilligers zijn goud waard. Zonder hen zouden verenigingen niet kunnen bestaan. De firma Knol moet maar een paar extra Groninger koeken beschikbaar stellen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.