De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Robin Kleian

Door: Machiel Akkerman

Hij werd geboren op 3 september 1980 in Groningen. Als klein jongetje maakte hij de straat Bleekveld, vlak achter de monumentale Schouwburg, onveilig met de bal. Een lidmaatschap bij voetbalclub Gronitas kon niet lang uitblijven. Na omzwervingen bij GVAV, Blauwgeel 1915 speelt hij nu, als het straks weer mag, in een vriendenteam bij DIO Groningen. Hij is een echte voeballiefhebber, maar kan zich ook helemaal uitleven en in het zweet werken tijdens een boks- of hardloopsessie. Via zijn job als mental core trainer bij WIJ Groningen gebruikt hij sport als instrument. Er worden fysiek stressvolle oefeningen gebruikt om niet werkende gedragspatronen zichtbaar te maken en daardoor te werken aan een wezenlijke gedragsverandering. Robin woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in een groene buitenwijk van Groningen.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Als voetballiefhebber is het eerste wat in mij opkomt de bekerwinst. Maar als ik dieper nadenk heeft het seizoen 1990-’91 van FC Groningen nog meer indruk op mij gemaakt. Tijdens dat seizoen heb ik ook voor het eerst een wedstrijd bezocht in het oude Oosterpark-stadion. Ik ben toen verliefd geworden op voetbal en de romantiek om het voetbal heen. In mijn leven heeft dat seizoen veel meer impact gehad dan de bekerwinst, omdat wanneer je ouder wordt je veel nuchterder tegen dingen aankijkt. Als kleine jongen kon ik een voetballer nog meer bewonderen en had ik nog echte helden zoals Hennie Meijer en Milko Djurovksi. Tijdens dat seizoen ben ik ook zelf op voetballen gegaan en deze sport intensief blijven volgen.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat het mij steeds meer moeite kost om een wedstrijd volledig uit te kijken voor de televisie. Dat komt omdat er een overkill is aan wedstrijden. Live duels in een stadion, daar kan ik wel prima 90 minuten naar kijken, maar dat komt omdat er zoveel meer prikkels binnen komen. Elk voetbalstadion heeft voor mij iets magisch. Vooral bij avondwedstrijden. Ik krijg ook altijd kippenvel als ik een stukje van de tribune of een stukje veld kan zien als ik in de buurt ben van een stadion.

Leukste sport om te doen?
Voetballen. Ik heb vanaf mijn 10e tot mijn 29e onafgebroken gevoetbald bij Gronitas, GVAV en Blauwgeel 1915. Na een sabbatical van 10 jaar ben ik dit seizoen op mijn 39e weer begonnen bij DIO Groningen. Het blijft fascinerend dat je als volwassen man nog steeds voor elke wedstrijd spanning voelt alsof je de bekerfinale speelt. Voetballen geeft me nog steeds dezelfde beleving als toen ik een klein kind was. Met de sporttas op het stuur fietsen naar het sportpark. Nerveus in de kantine afwachten of we compleet zijn. De tegenstander zien arriveren en een eerste inschatting maken of wij ze kunnen hebben. Vervolgens in de kleedkamer omkleden, en de tijgerbalsem geur ruiken. Het geklak van de noppen op de vloertegels. In de rust een kopje té hete thee (waar je steevast je tong aan dreigt te verbranden) met iets te veel suiker. Ik kan oprecht nog steeds genieten van de vaste rituelen in het voetbal.

Favoriete sporter aller tijden?
Sporters die boven hun eigen sport uitstijgen en mensen inspireren met hun levenslessen. Daarbij denk ik aan Cassius Clay alias Muhammad Ali.

Grootste ergernis op sportgebied?
Fysieke en verbale agressie op het veld. Te veel wordt normaal gevonden. De sport wordt op deze manier vervuild. Daarnaast kan ik mij ergeren aan mezelf als ik merk dat ik niet fit genoeg ben. Heel veel spel elementen zijn niet beheersbaar. Fysieke fitheid voor een groot deel wel.

Beste sportprogramma op tv?
Ik vind op dit moment de sportprogramma’s niet heel inspirerend en weinig vernieuwend. Ik verlang meer naar sportdocumentaires over de mens achter de sporter. Ik vond Holland Sport geweldig. Jammer dat dit programma niet meer op televisie is.

Beste sportprogramma op de radio?
NOS Langs de Lijn. Ik heb jarenlang elke zondagmiddag Langs de Lijn geluisterd. Er gaat niets boven je eigen verbeelding en fantasie wanneer er door de radiocommentator een wedstrijd geschetst wordt.

Beste sportboek?
Ik mag graag boeken van Hugo Borst lezen. Het boek O Louis, over Louis van Gaal, vond ik prachtig geschreven. Het gaat over zijn haat-liefde verhouding met deze befaamde voetbaltrainer.

Beste sportcommentator?
Eddy Poelmann. Een echte woordkunstenaar met humor. Helaas is hij niet meer actief in het vak.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
De Kardinge berg. Sprinten naar de top, en boven met een hartslag van 180 genieten van het prachtige uitzicht. Voor mijn werk heb ik daar veel mensen mentaal en fysiek getraind. Ik kom er zelf nog steeds graag. De berg staat symbool voor grenzen verleggen en jezelf tegenkomen.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Louis van Gaal. In de media komt hij over als een betweterige, arrogante man. Maar bijna alle spelers met wie hij gewerkt heeft zijn lovend over hem en noemen hem de beste trainer waar ze ooit mee gewerkt hebben. Ik zou graag willen weten wat maakt dat hij zo door kon dringen tot zijn spelers.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.