De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Rob Schuur

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
6 augustus 2018

Hij is geboren en getogen in Woldendorp onder de rook van Delfzijl. Kwam er ter wereld op 14-04-1955. Stond verderop in het leven te boek als een zwervende student. Woonde in Stad aan de West-Indischekade, in de Vinkenstraat en aan de Gorechtkade. Sedert 1993 bivakkeert Rob Schuur in een fraai landhuis in Eelde met echtgenote Sjoukje de Boer. Het setje heeft twee kids geproduceerd: Lennart (28) en Marieke (27). Rob is nog altijd een bezig baasje. Hij is voorzitter van het College van Bestuur Noorderpoort, voorzitter Raad van Commissarissen WerkPro, voorzitter Openbaar Basisonderwijs Midwolde, Veendam, Stadskanaal, vice-voorzitter Onderwijsraad Den Haag, rob is oud-voorzitter Donar. Hij bezoekt met Sjoukje altijd trouw de thuismatches. Namens het Noorderpoort is Rob sponsor van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het kampioenschap van Donar onder leiding van Marco van den Berg. Anderhalf jaar daarvoor was Donar failliet gegaan. Zo min of meer vanuit het niets naar de landstitel. Het heeft ontzettend veel losgemaakt.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk basketbal. Fysiek, snelheid, dynamiek, teamdrang. Alles is aanwezig. Ik ben een enorme liefhebber van teamsporten als er maar geen netje tussen zit. 

Leukste sport om te doen?
Skien. Ik ben er al 40 jaar verslaafd aan. De snelheid, techniek en het buiten zijn maken het zo mooi. Het is een permanente uitdaging. We doen het 3 of 4 weken jaarlijks. De laatste tijd in Oostenrijk. Daar is het ook het gezelligst. En onze dochter geeft er skilessen. Onze kinderen staan al sinds hun derde op de latten.

Favoriete sporter aller tijden?
Roger Federer. Hij leeft voor z'n sport en is op en top een superprof. Roger is ook een gentleman pur sang. Zeg maar een rolmodel. Z'n sponsoren hebben jaren geleden een lot uit de loterij getrokken.

Grootste ergernis op sportgebied?
Jammerende, klagende, rollebollende en 'huilende' voetballers. Ik stoor me er enorm aan. Voetbal is een mooi spel, maar die typetjes halen het voetbal neer. Het is bijna een norm geworden. Het is verschrikkelijk. En het allerergste is dat het kids infecteert.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport zondagavond om zeven uur met de hoogtepunten van de Eredivisie. Alternatieve sportprogramma's ben ik ook een liefhebber van. Mooie reportages gekoppeld aan achtergrondverhalen.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Flitsende shows met goeie commentatoren en een berg snelheid. Radio Tour doen ze ook uitstekend. De Tour volg ik al vanaf m'n jonge jaren. Altijd is het een fascinerende boel.

Beste sportboek?
Heb ik eigenlijk niet. Ik lees graag kranten. Het sportnieuws en achtergrondverhalen boeien me. Ik lees de Volkskrant, het Dagblad en af en toe de NRC.

Beste sportcommentator?
In vroeger jaren Theo Koomen. Een sfeermaker eerste klas. Hij zoog je helemaal in de wedstrijden. Herbert Dijkstra is ook wel deskundig in het schaatsen en wielrennen. Aan Mart Smeets stoor ik me geweldig. Vroeger was hij goed, nu niet meer.

Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza waarin de basketbalsuccessen gevierd worden. Er is altijd veel volk, er is een mooie sfeer en er is volop gezelligheid. Ik hoop dat het nieuwe sportcentrum op het Europapark ook een groot succes wordt. Noorderpoort huurt het sportcentrum overdag van de gemeente en 's avonds kunnen verenigingen erin.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Johan Cruijff is helaas al weg. Ik heb hem een paar keer gesproken. Hij was een innemende persoonlijkheid en bovenal een goed mens. Altijd een welwillend oor voor degenen die hulp nodig hadden. Ik zou later een Groninger koek mee naar boven kunnen nemen voor hem.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.