De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Piet van Dijken
Hij is één van de meest markante (media) persoonlijkheden in Stad en Ommeland. Liet maar liefst 600 gasten de revue passeren in zijn programma Herestraat Helemaal en brengt in oktober een bundeling van zijn beste columns uit met de titel Piet’s Big City. Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen tekent voor de zakelijke kant; daarnaast staan er al twee signeersessies gepland bij boekhandel Van der Velde in Stad. Ook op 71-jarige leeftijd is Piet van Dijken nog altijd dagelijks te vinden op de terrassen en andere spraakmakende plekken in zijn stad. Groeide op aan het Nassauplein, verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar de Sabastraat en bewoond nu een appartement achter het politiebureau aan de Rademarkt. Kwam voetballend tot wasdom bij GVAV-Rapiditas waar al snel bleek dat zijn kameraad Hugo Hovenkamp over veel meer talent beschikte. Gaf op twintigjarige leeftijd de brui aan de bal en stapte over op joggen. Liep maar liefst 26x de 4-Mijl van Groningen en genereerde voor dit evenement over deze periode een opgehaald sponsorbedrag van 75.000 euro. Is tot op de dag van vandaag in blakende gezondheid.
Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
De drie gouden medailles voor Marianne Timmer op de Olympische Spelen. Twee in Nagano 1998, op de 1000 en 1500 meter, en op de 1000 meter acht jaar later in Turijn. Ik kende Marianne al voor deze grote triomfen, dat maakt het voor mij extra bijzonder. Ik voelde een bepaalde trots toen zij won en heb grote bewondering voor haar als sporter. Het is toch anders als je iemand goed leert kennen voordat hij/zij bekend wordt bij het grote publiek. Dat heb ik ook met Arjen Robben. Ik zag hem als talent komen bij FC Groningen. Dat hij het zover geschopt heeft, daar heb ik ook groot respect voor.
Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Daar ben ik mee opgevoed, volg het tot de dag van vandaag op de voet. Hoewel ik er de laatste jaren minder aan vind blijft FC Groningen altijd mijn club. Ik volg de club al zestig jaar. Persoonlijk hoogtepunt voor mij was op 28 mei 2000 toen ik de huldiging van de FC mocht presenteren op de Grote Markt. De club was terug op het hoogste niveau na een 0-1 overwinning in en tegen FC Emmen. Ondanks het feit dat het pijpenstelen regende was het een waar volksfeest met 10.000 mensen. FC Groningen was terug in de Eredivisie en dat wilde men weten.
Leukste sport om te doen?
Voetbal als jongetje, daarna joggen. GVAV is mijn club, heb er van mijn tiende tot twintigste gespeeld. Ik liep niet over van het talent, was meer de clown in de kleedkamer. Hugo Hovenkamp was kort mijn teamgenoot, maar hij ging al snel naar een veel hoger niveau. Is altijd mijn vriend gebleven trouwens. Als hij in de Stad is gaan we samen wat eten en is het altijd gezellig. Daarna was het vooral hardlopen met als jaarlijks hoogtepunt de 4-Mijl van Groningen. Al snel zag ik dat het me lukte om sponsoren aan mij te binden, voor het goede doel uiteraard. Het recordbedrag dat ik ooit binnenhaalde tijdens een editie was 10.300 euro.
Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Ik heb hem twee keer geïnterviewd, wat een geweldige persoonlijkheid. Hij kwam erachter dat ik bezig was de Tonny van Leeuwen-tribune te lanceren en had daar enorme belangstelling voor. Als trainer van Barcelona kwam hij een keer een oefenwedstrijd spelen tegen FC Groningen in het Oosterpark, de legendarische 5-5. Toen heb ik de hele wedstrijd naast hem in de dug-out van Barcelona gezeten. Fantastische ervaring. En natuurlijk een weergaloze voetballer. Hij scoorde zijn eerste treffer in het betaalde voetbal op 15 november 1964 in het Oosterpark. GVAV won toen met 3-1, hij maakte de Amsterdamse goal. Keeper die hij toen passeerde: Tonny van Leeuwen. Alsof het zo moest zijn.
Grootste ergernis op sportgebied?
Het ‘gedraai’ van spelers. Daar kan ik me mateloos aan irriteren. Recent voorbeeld: het gedoe rondom Mark Diemers. Als ie ballen had gehad speelde hij nu bij FC Groningen waar hij op zeker elke wedstrijd in de basis had gestaan. Ik snap ook wel dat Feyenoord voor hem een unieke kans is, maar toch. Helaas blijft dit inherent aan de voetbalwereld.
Beste sportprogramma op tv?
Veronica Inside. Ze zitten nu natuurlijk in het oog van de storm, toch blijft dit mijn favoriete programma. Het is snel, er gebeurt altijd wel iets en heeft de beste (sport) presentator van Nederland in de vorm van Wilfred Genee. Ik heb met hem samengewerkt bij OOG (Omroep Organisatie Groningen, red.) dus ik ben niet onbevooroordeeld, maar hij is de beste.
Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Het is nog altijd een feest om in de auto daarna te luisteren. In mijn tijd stal Theo Koomen mijn hart. Wat hij deed zou nu niet meer kunnen. Zo staat me nog steeds heel helder voor de geest hoe hij een oersaaie etappe toch levendig kon maken. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om de Franse wielrenner Gilbert Duclos-Lassalle, die alleen vooruit was, uit twee renners te laten bestaan. Duclos en Lassalle. En dan bij het finishverslag de eindsprint helemaal in scene zetten en Duclos laten winnen haha, daar zou je vandaag de dag mee aan moeten komen. Volstrekt onmogelijk natuurlijk. Hij blijft uniek.
Beste sportboek?
Basta, het boek over Marco van Basten. Ik heb het werkelijk in één adem uitgelezen en heb nu een heel ander beeld van hem. Hij kwam op mij altijd vrij nukkig en hard over. Dat is na het lezen van dit boek helemaal veranderd. Ik zat denk ik op tien meter afstand van het beruchte duel tussen hem en Edwin Olde Riekerink in het Oosterpark waar hij geïrriteerd was en zelf te hard het duel inging. Daar is de ellende met zijn enkel begonnen. Marco zijn vader zat toen ook op de tribune en zei meteen dat het mis was.
Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van de huidige generatie en good old Evert ten Napel mag ook niet ontbreken. Mark heeft een enorme feitenkennis en is heel prettig om naar te luisteren. Evert ken ik al zolang, die heeft wel een aantal hele bekende oneliners op zijn naam staan. Wat was het ook alweer, na de 2-1 van Marco van Basten in de halve finale Nederland versus Duitsland op het EK van 1988? ‘Het Volkspark stadion is van Oranje’, ja dat blijft je bij. En wat is zijn dochter Carrie een verademing op de televisie in de talkshow Op 1. Echt een frisse wind, nooit gedacht dat dat zo goed zou uitpakken.
Wat is dé sportlocatie van de stad?
De Euroborg. Ik weet nog precies de datum van de officiële opening: 13 januari 2006. Ik zou samen met Arjen Robben de honneurs waarnemen qua presentatie, maar uiteindelijk heeft de club voor Wilfred Genee gekozen. FC Groningen won met 2-0 van sc Heerenveen door goals van Erik Nevland en Danny Buijs. Dat staat in mijn geheugen gegrift.
Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met oud-tophockeyster Sophie Polkamp. Ik denk dat het heel prettig is om ’s ochtends met haar een ontbijtje te delen. Ze heeft goede teksten, veel gepresteerd, komt uit Groningen en ziet er goed uit. Wat wil je nog meer.