De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Peter van der Molen

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Ruim vier jaar is hij commercieel manager van basketbaltrots Donar. De op 5 augustus 1984 in Sappemeer geboren Peter van der Molen voetbalde als dreumes enkele jaren bij de roemruchte plaatselijke amateurclub HSC. Op rijpere leeftijd ging hij volleyballen in z'n woonplaats bij DFS. Vol passie en hartstocht droeg bij dertien jaar het volleybalshirt. Tegenwoordig tennist Peter bij Cream Crackers in Stad en doet hij aan fitness bij Ron Haans. Peter is vorig jaar getrouwd met z'n grote liefde Caroline. Het in Stad woonachtige stel verwacht één dezer dagen de eersteling. Caroline doet aan hockey mits het lijf het toestaat. Nu dus even niet. Peter volgt alle sporten op televisie en is vaak present bij FC Groningen en Lycurgus.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Natuurlijk het kampioenschap van Donar in 2014. We speelden de finale in een serie best of seven tegen Den Bosch. De beslissing moest vallen in de zevende wedstrijd in een uitverkocht MartiniPlaza. Het lukte. Ik leefde echt in een roes. Het was de bekroning waar je het met z'n allen allemaal voor doet. Ik had na afloop kippenvel en tranen in m'n ogen.

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal is de mooiste kijksport, die er is. Snelheid, spectaculair en de entourage er omheen met de mascotte, de muziek en de cheerleaders. Donar is een echt avondje uit met de hele familie.

Leukste sport om te doen?
Dat zijn er twee: volleybal en tennis. We hadden vroeger bij DFS een echte vriendengroep en presteerden daardoor fantastisch. Tennis vind ik de leukste individuele sport. Je kunt een groot gedeelte van het seizoen buiten spelen en kunt zelf kiezen met wie je een potje wilt sparren. Nee, competitie speel ik niet. Dat is in het weekend te lastig in verband met m'n werk bij Donar.

Favoriete sporter of sportteam aller tijden?
Het Nederlands volleybalteam, dat onder leiding van Joop Alberda goud won op de Olympische Spelen in 1994 in Atlanta met spelers als Peter Blange, Ron Zwerver en Bas van der Goor. Ik was toen elf jaar en zat 's nachts naar de finale te kijken op tv. Machtig mooi. Nu vind ik ook het Nederlands basketbalteam geweldig. Dat zij na tientallen jaren weer eens een EK hebben gespeeld. Formidabel.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik erger me bij het voetballen regelmatig aan figuren, die zich vreselijk aan stellen. Figuren, die half vermoord op het veld rollen en blijven liggen, terwijl er feitelijk niets aan de hand is. En dan rennen ze vlak daarna weer achter die bal aan. Walgelijk vind ik het.

Beste sportprogramma op televisie?
NOS Studio Sport voor de wedstrijdverslaggeving en vooral Andere Tijden Sport ook van de NOS. Dat programma biedt een andere inkijk in de sport. Vaak historische beelden en je komt te weten wat topsporters er allemaal voor hebben moeten doen en laten om succes te bereiken. Bijzonder interessant.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn van de NOS. Het mooist vond ik altijd de live verslagen van Jack van Gelder van het Nederlands elftal. Hij zweepte altijd de hele boel op en had een prachtige stem. Radio Tour de France is ook prachtig. Vooral de laatste minuut van een etappe. Dan gooien ze er een muziekje onder en barst de boel los. Heerlijk om te horen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Natuurlijk de drie gouden Olympische medailles van m'n schaatsende dorpsgenoot Marianne Timmer in Nagano en Turijn. Ik heb die formidabele races op tv gezien. Ik werkte toen een beetje bij Megapool in m'n dorp. Die winkel stond naast cafe 't Olt Daip waarin de huldigingen van Marianne plaatsvonden. Heel bijzondere toestanden en chauvinistisch mooi.

Beste sportcommentator?
Dat was met afstand Hugo Walker van de NOS. Hij is wereldberoemd geworden met de kreet 'Komt dat schot', en had ook een prachtige stem. Theo Reitsma en Evert ten Napel zijn ook wel oké.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is niet zo moeilijk, natuurlijk MartiniPlaza. De prachtige accomodatie gekoppeld aan Donar, de entourage, de capaciteit voor 4350 fans. Het is met afstand de mooiste en beste basketbalaccomodatie van Nederland. En Donar heeft met afstand de trouwste en beste fans van Nederland. Zij maken met elkaar de grandioze sfeer, die er altijd is.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Uiteraard met Marianne Timmer. Zij is een heel mooie vrouw en was een fantastische topsporter. Bovendien komen we allebei uit Sappemeer. Dat is dus goed volk. Ik zou graag het verhaal achter Marianne willen weten. Hoe heeft ze haar totale sportleven ervaren en wat heeft ze er allemaal voor moeten doen en laten. Ik heb vragen te over, maar de meeste houd ik nog even geheim.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.