De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Paul Matthijs

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning          

Hij maakt al vijf jaar als trainer deel uit van de jeugdopleiding van FC Groningen. Momenteel probeert Paul Matthijs (5-10-1976) met Sander van Gessel de selectie onder 17 tot grote hoogte te stuwen. In vroeger jaren was hij een ouderwetse en niemand ontziende balafpakker op het middenveld. Paul diende de trots van het Noorden maar liefst 10 jaar. Verder speelde hij 1,5 jaar voor AZ, 1 jaar voor Veendam en 1,5 jaar voor FC Edmonton in Canada. Zoon Daan (12) is in de voetsporen van pa getreden. Hij speelt in C1 van Actief in hun woonplaats Paterswolde. Dochter Esmee (14) bestuurt vijf keer per week een paard. Paul heeft een relatie met Sonja uit Roden.        

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De bekerwinst van de FC in de Kuip op PEC Zwolle was fantastisch. Ik was er bij met de kinderen. En we waren ook bij de huldiging in het Stadspark. Onvergetelijke momenten en een geweldige happening voor Stad en Ommeland.          

Leukste sport om naar te kijken?
Ik vind bijna alle sporten mooi om te volgen. Toen we in Canada woonden was ijshockey en basketbal top of the top. We hebben een paar wedstrijden bezocht. Wat een beleving en sfeer. En voetbal is natuurlijk ook tof om naar te kijken.         

Leukste sport om te doen?
Tennis en golf. Ik tennis met een paar vrienden bij De Marsch. 's Winters hebben we op vrijdagavond een baan en 's zomers kunnen we er bijna altijd terecht. Ik ben ook lid van De Golferij in Eelde. Dat is een Afslagplaats met vijf par drie baantjes. Ik kan er lekker op m'n fietsje heen. Ik probeer het mezelf allemaal aan te leren. Ook voetbal ik af en toe nog een potje met oud-FC. En om echt fit te blijven doe ik aan hardlopen. Ik loop wekelijks 20 tot 30 kilometer.        

Favoriete sporter aller tijden?
Marco van Basten. Hij was mijn jeugdidool. Een geniale voetballer. Ik was heel vroeger zelf ook spits. De laatste jaren heb ik een ander beeld van Marco gekregen. Als trainer is hij min of meer een beetje geflipt. De verantwoordelijkheid en grote druk kon hij niet aan. Een geniale voetballer is dus niet zo maar ook een geniale trainer.      

Grootste ergernis op sportgebied?
Scheidsrechters en grensrechters bij jeugdwedstrijden en amateurwedstrijden. Figuren die altijd in het voordeel van hun eigen vereniging fluiten of vlaggen. Verder kan ik me irriteren aan type's die altijd zeggen dat voetbal of welke sport dan ook toch maar een spelletje is. Je gaat toch altijd het veld op om te winnen? Anders kun je beter thuis blijven.       

Beste sportprogramma op televisie?
Ik volg bijna alles wat los en vast zit. Dat programma van Dijkstra en Evenblij steekt er bovenuit. Voetbal Insite is gewoon kroegpraat, maar toch wel leuk. De meeste praatprogramma's zijn te lief. Er zijn bijna nooit echte discussies.  

Beste sportboek?
Dat vond ik Door de pijngrens van Lance Armstrong. Erg boeiend, maar nu kijk ik er heel anders tegenaan na al die dopingschandalen. Het was dus allemaal fake. Ook de autobiografiën van Agassi, Nadal en Guardiola waren boeiend.      

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Nadat ik was gestopt heb ik de sfeer in de kleedkamers ontzettend gemist en het met z'n allen toewerken naar een bepaald doel ook. Ik was ook altijd een echte teamspeler.    

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De winnende goal van Arjen Robben op het heilige gras van Wembley in de Champions League-finale voor Bayern Munchen tegen Borussia Dortmund. Zo'n mannetje uit het dorp Bedum die dat presteert. Formidabel. Ik heb nog een jaartje met Arjen gespeeld bij de FC. Hij was toen al gekocht door PSV, maar mocht nog een jaar bij ons spelen. Uiteindelijk is Arjen een wereldster geworden.       

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Groene Kathedraal. Het is een echt voetbalstadion. Lekker compact en je zit dus dicht op het veld. In Groningen moet nog wel een echte topsportaccomodatie komen. Het moet toch mogelijk zijn dat bijvoorbeeld Donar, Lycurgus, Nic. en GIJS daarin gaan spelen?    

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Ranomi Kromowidjojo. Ik zou graag van haar willen weten hoe zij al haar successen heeft ervaren en hoe zij nu omgaat met de teleurstellingen van de Olympische Spelen in Rio. Ook ben ik benieuwd naar haar planning en trainingsschema's. Het lijkt me heel lastig om weer vier jaar te focussen. Net als Arjen Robben komt ook Ranomi uit een klein Gronings dorp, Sauwerd. Eigenlijk is het onvoorstelbaar


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.