De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Patrick Doornbos

Door: Martijn van der Veen

Beeld: eigen archief / Pexels.com

Hij is een echte stadjer, woonde als man van de stad aan de Westerbinnensingel boven de zaak van opa en vader en ging naar school op de G.S.V. Via de Sint Martinus Mavo en de MTS belande hij bij de IVA in Driebergen en vele episodes en kwinkslagen later woont hij nu met vrouw Babette (”ze zat op de Mavo bij mij in de klas en is nooit meer vertrokken”) en zoon en dochter in Paterswolde. Als telg van de bekende familie begaf hij zich jaren in de autolease-branche en op dit moment is hij mededirecteur van Euro Kartracing en Bowling Groningen. En sinds kort, het bloed kruipt per slot van rekening waar het niet gaan kan, houdt Patrick zich ook (weer) bezig met de in- en export van auto’s en alles wat daar mee te maken heeft.

Zijn sportloopbaan kenmerkt zich door een aantal ‘vechtsporten’. Al jaren beoefent hij Tai Jutsu, waar hij inmiddels de bruine band heeft weten te bemachtigen. Als passief sporter houdt hij van basketbal, honkbal en heel veel van auto- en motorsport. Zijn gevleugelde kreet: “Ik fiets nooit nuchter.”


Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?Dat zijn voor mij twee momenten. De bekerwinst van de FC in 2015 tegen Zwolle in de Kuip en 1982, het kampioenschap en eigenlijk het hele eerste kampioensjaar van Donar. Ik mocht/ging toen vaak (stiekem) mee met mijn vader die chauffeur was van de spelersbus.

Leukste sport om naar te kijken?
Formule1, Indycar, Nascar en de Moto-GP. Vaak zijn deze races erg spannend en intensief. De voorbeschouwingen zijn meestal inhoudelijk goed en onderbouwd. Bij voetbal wordt altijd heel veel onzin verkocht.

Leukste sport om te doen?
Dat zijn vechtsporten. Ik heb in mijn jonge jaren trouwens van alles gedaan. Van turnen tot basketbal maar nu is het vechtsport dat de klok slaat.

Favoriete sporter aller tijden?
Ayrton Senna. Ik herinner me als de dag van gisteren de dag dat hij overleed. Ik zat, niet geheel toevallig, met pa op de bank en toen we het zagen wisten we: “Dit is mis.” Verschrikkelijk. Wat ik trouwens heel mooi vind is dat zijn grote rivaal, Alain Prost, vervolgens voorzitter van de Senna Foundation is geworden. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Sportbestuurders waarbij het niet om de sport draait. Slechte voorbeelden zijn de KNSB en de KNVB dat is echt een wespennest. Daar moet het helemaal opnieuw worden opgebouwd.

Beste sportprogramma op televisie?
Voetbal Insite. Ik moet regelmatig heel hard lachen op die onzin. Wat het serieuze betreft de voorbeschouwingen en eigenlijk het totale programma rondom Formule1-wedstrijden.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Daar is voetbal veel spannender dan op de televisie.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Ik moest denken aan het winnen van de Champions League door Ronald Koeman, het winnen daarvan door Arjen Robben en op motorgebied aan drievoudig Wereldkampioen Perry Grondstra. Ere wie ere toekomt.

Teamsport of individuele sport?
Wat de eigen sport betreft individueel maar wel trainen in teamverband. Je hebt dan wel de gezelligheid van samen trainen maar niet de verplichtingen van een teamsport. Ik ga en sta bij voorkeur waar ik zelf wil met ben aan de andere kant ook een hele sociale jongen (denk ik).

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Kardinge uiteraard. Wat variatie betreft is het werkelijk uniek. Ijshockey, schaatsen, klimmen, voetbal, Pitch&Putt, karten, bowlen, zwemmen, tennis en ga zo maar door.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Vroeger zou ik gelijk Marianne Timmer hebben gezegd. En nu ook nog eigenlijk. IK heb veel gedagdroomd over haar mooie sportlijf.


Martijn van der Veen

Over Martijn van der Veen

Martijn van der Veen is coach van Sport in Stad en klimt zo nu en dan in de pen om mooie Groninger sportmomenten met u te delen.