De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Niiwino Geertsema

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren in het Martiniziekenhuis in Stad, opgegroeid in Warffum en woont sedert twaalf jaar al weer in de Korrewegwijk. Niiwino Geertsema (28-11-1986) studeerde in Zwolle journalistiek en is momenteel bureauredacteur bij RTV Noord. Eerder was hij freelancer en een jaartje contractant bij FOX Sports. Niiwino heeft gevoetbald bij Warffum en even bij Groninger Boys. Hij vormt een setje met Anne Buunk, speelster van Lycurgus 1, trainer/coach van andere volleybalteams en in het dagelijks leven als neuro-psycholoog verbonden aan het UMCG.           

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Natuurlijk de bekerwinst van FC Groningen. Ik moest die dag helaas werken, maar heb het via tv gevolgd. Ook het voorspel was al fantastisch. Iedereen was in de war. Groningers staan niet te boek als heel uitbundige figuren, maar toen ging iedereen helemaal los. Ik was 's nachts nog in de Poelestraat. Daar was het ook een spektakel onder leiding van Hans Nijland. Ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat ik op de fiets ben thuisgekomen. En ik was bij de huldiging op de Drafbaan. Ook een happening.           

Leukste sport om naar te kijken?
Ik volg veel sporten intensief, maar kies voor voetbal. Emotie, spanning, agressie, schoonheid. Alles zit in voetbal. Volleybal vind ik ook leuk om te zien. Daar mis ik het fysieke. Ik vond volleybal eerst een sport voor mietjes. Daar ben ik op teruggekomen.            

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik was rechtshalf, een vlieger en draver. Zeg maar een box-to-box speler. Ik speel al een tijdje niet meer, maar overweeg om toch weer te beginnen. Schaatsen op natuurijs vind ik ook machtig mooi. Heb laatst nog in Lageland-Hamweg geschaatst en ben natuurlijk ook nog even in café de IJzeren Klap geweest.               

Favoriete sporter aller tijden?
Zinedine Zidane. Rust, overzicht, overwicht, traptechniek, uitstraling. De man had alles. En dan z'n afscheid in stijl met die kopstoot tegen die Italiaan Materazzi. Die vervelende vent had dingen gezegd over z'n moeder en zuster. Hoppa, kopstoot en een rode kaart.           

Grootste ergernis op sportgebied?
Matennaaierij vooral in het voetbal. En vaak in de war zijnde scheidsrechters en uiteraard matchfixing. Ik wil genieten van schone en eerlijke sport. Laatst in die bekerwedstrijd tussen VVSB en Den Bosch maakte die keeper van Den Bosch er een bende van. Ik moest onmiddellijk aan matchfixing denken. 

Beste sportprogramma op televisie?
VI en Studio Voetbal vind ik wel aardig. Holland Sport vond ik altijd het beste programma met Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Anders soortige reportages ben ik een groot liefhebber van. Achtergronden in de sport vind ik fascinerend.                 

Beste sportboek?
De Coolsingel is weer leeg van Hugo Borst. Hij beschrijft die prachtige club zoals het nu nog steeds is, net niet dus. Veel mensen ergeren zich aan Hugo, maar hij kan prachtig schrijven en is een doorgewinterde Rotterdammer.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Arjen Robben met Oranje in finale WK 2010 tegen Spanje, die helaas verloren ging. Hij had zich onsterfelijk kunnen maken als hij dat balletje langs Iker Cassillas had getikt. Nu werd het jammer genoeg zilver.        

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van FOX Sports. Hij koppelt autistische kennis aan een heel frisse manier van commentaar geven en ziet in de wedstrijden altijd de details. Dat vind ik heel knap.             

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Sporthal Beijum. Je zit er bovenop en volleybal wordt er altijd op drie velden gespeeld. Het is er altijd lekker chaotisch. En uitbater Tiemen is ook geweldig. Het is daar zoals het eigenlijk altijd moet zijn bij amateursporten. Oh ja, Tiemen serveert ook een lekker balletje en tapt een verse Krombacher. Heerlijk.               

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Arno van Solkema, trainer/coach van Ubbo Emmius Fonds/Donitas. Die volleybalmeiden verliezen in de eredivisie permanent. Ik zou wel eens willen weten hoe hij en z'n speelsters daar werkelijk mee omgaan. Lijkt me niet zo simpel. Een vrouwenteam is toch iets heel anders dan een mannenteam. Er is veel meer afgunst en nijd. Dat durf ik wel te stellen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.