De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Niels Tamminga

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
21 september 2018


Hij kan heel aardig korfballen en tennissen. Doet het in shirts en broekies Nic. en TC Hoogkerk. Niels Tamminga (05/02/1988) is oud-captain van het vlaggenschip van Nic. Sedert een tijdje acteert hij met verloofde Diann Flokstra vrijwillig in het derde team. Op gezag van de opa van Diann tennist Niels in Hoogkerk en niet vlak bij huis bij Cream Crackers. Het setje woont in De Wijert. Niels heeft studies economie en management afgerond en is master change-management. Hij verdient z'n eurootjes in Assen als business informatieanalist bij verzekeringsgigant Univé. Diann is fysiotherapeut in Norg en staffotograaf van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het kampioenschap van Donar in 2010 omdat het zo lang geleden was. Ik was erbij en was ook bij de huldiging op de Grote Markt. Het was indrukwekkend. De laatste jaren rijgt Donar de successen aaneen. Het is gewoonte geworden.

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal en korfbal. Met name de tactische handelingen vind ik interessant. Als je zelf speelt snap je er meer van dan de gemiddelde toeschouwer.

Leukste sport om te doen?
Tennis en korfbal. Bij tennis moet je moet je je focussen op je eigen spel en je tactiek bepalen. Je moet proberen om telkens beter te worden. Korfbal spreekt natuurlijk voor zich. Ik train nu nog tweemaal per week en speel met Nic. 3 in de reserve Hoofdklasse.

Favoriete sporter aller tijden?
Rafael Nadal. Hij is een enorme vechtjas. Wil ten allen tijde zichzelf verbeteren. Nadal heeft bijvoorbeeld hard gewerkt aan het volleren. Dat was bij hem niet veel. Het is heel knap dat het nu veel beter gaat.

Grootste ergernis op sportgebied?
Schwalbes van met name voetballers. Doorrollen met zogenaamd gigantisch veel pijn en dan ineens weer rennen. Het is een grote treurnis om te zien. Het is zelfs belachelijk dat die figuren anderen gele kaarten proberen aan te smeren.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat was altijd Holland Sport, maar dat is al een tijdje foetsie. Nu vind ik Bureau Sport van Dijkstra en Evenblij top. Ze stellen goeie vragen en pakken de boel heel leuk aan. Leuke zaken en ook minder leuke zaken komen aan bod. Sporters zijn bij hen vaak mondiger dan elders. Op die manier krijgt de kijker ook een ander beeld.

Beste sportprogramma op de radio?
Dat was vroeger natuurlijk Langs de Lijn. Ik vond het heel mooi als ik bij m'n pa in de auto zat. En op de camping luisterden we altijd naar de finish van de etappes van de Tour de France met opgewonden verslaggevers afgewisseld met prachtige muziek. Tegenwoordig is het meer televisie kijken.

Beste sportboek?
Dat is De kunst van het veldspel. Het gaat over een Amerikaanse honkballer. Hij staat op het derde honk. Het wordt beschreven hoe belangrijk die positie eigenlijk is. Prachtig om te lezen.

Beste sportcommentator?
Hans van Zetten. Ik weet niet zo veel van turnen, maar die man is inhoudelijk prima en is super enthousiast. Hij brengt het op een begrijpelijke manier en geniet er zelf gigantisch van.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Wijerthal. Het is er geweldig. Er heerst altijd een prima sfeer en het is er na afloop van de trainingen en wedstrijden altijd heel gezellig. Barman Wim heeft de drankjes altijd klaar staan. Er komen niet alleen Nic'ers. Ook veel mensen uit de buurt, zaalvoetbalclubs en hockeyclubs. Natuurlijk moet de Wijerthal blijven.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Ranomi Kromowidjojo. Zij is oprecht, gezellig en ziet er heel leuk uit. Ook 's ochtends denk ik. Ik denk dat zo heel veel verstand van topsport heeft. Ranomi glimlacht ook zo leuk. Heb je misschien haar nummer voor me. Dan kan ik het even regelen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.