De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Niels Hilboesen

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief              

In het roemruchte Huize Tavenier kwam hij ter wereld op 31 augustus 1979 en groeide op aan de Verlengde Hereweg. Vervolgens woonde Niels Hilboesen in de Emmastraat, de wijk Reitdiep, Bilderdijklaan en sedert anderhalf jaar in Meerstad. Zeven jaar geleden is hij in het echt verbonden met Karmen van der Pruik. Twee kids zijn uit hun samenleven voortgekomen. Xem (8) en Yasmin (6). Xem voetbalt in Helpman F1, terwijl Yasmin nog in de oriënteringsfase zit.          

Niels voetbalde tot z'n 20e bij Helpman tot een vervelende knieblessure hem dwong om afscheid te nemen. Bij diezelfde club is hij nog actief als trainer/leider van jeugdteams. Verder is Niels voorzitter van het Supporters Collectief van FC Groningen en is hij enthousiast donateur van Sport in Stad. In het dagelijks leven is hij rijksambtenaar.             

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Alles rondom de bekerfinale in de Kuip tegen PEC. Vanaf de halve finale tegen Excelsior was het al een dolle boel. We liepen in april met een paar duizend supporters met fakkels door de stad naar de Euroborg. En we gingen met 23.000 supporters naar Rotterdam. Wat een spektakel zeker nadat FC Groningen met 2-0 had gewonnen. Enkele dagen daarna was de huldiging op de Drafbaan. We zijn er opnieuw in optocht vanaf het Zuiderdiep heen gelopen. Weer kippenvel.              

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Maar ik moet wel eerlijk zijn. De laatste tijd boeit het me een stuk minder. Ik blijf er niet meer voor thuis. Het is me te vaak te steriel. Bij thuiswedstrijden van de FC ben ik wel in de Groene Kathedraal. Naast mijn hart voor de FC ben ik ook een groot fan van AS Roma.           

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik ben nog wel in staat om in de buurt een balletje te trappen of bij de jeugd van Helpman. Eigenlijk vind ik alle balsporten leuk. Of het nou basketbal is of hockey of handbal. Ik hoop binnenkort het surfen weer op te pakken. De planken liggen al in de tuin.            

Favoriete sporter aller tijden?
Zlatan. Ik vind hem een cultfiguur. Hij is lekker arrogant, heeft geweldige humor en is gewoon een wereldspits. Er zit een groot verhaal achter Zlatan. Hij komt uit de sloppenwijken van Malmo. Knap werk dus.           

Grootste ergernis op sportgebied?
De hoge ticketprijzen in het hedendaagse voetbal. Het is een en al commercie en vreselijk uit de hand gelopen. Het draait helaas niet meer puur om het voetbal. Er gaat veel te veel geld in om en er zijn te veel belangen. Het enthousiasme voor profvoetbal holt de laatste jaren hard achteruit.        

Beste sportprogramma op televisie?
Voetbal Inside kijk ik graag naar. Daar zit tenminste humor in. Uiteindelijk is voetbal toch ook gewoon een spelletje? Voor die andere praatprogramma's blijf ik niet meer thuis. De hele boel wordt dood geanalyseerd.         

Beste sportboek?
Biografieën van bijvoorbeeld Zlatan en Andy van der Meyde vind ik top. Het zijn pure verhalen over boefjes en die lezen gemakkelijk weg.           

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Alles wat je met elkaar doet vind ik geweldig. De voorbereiding op een wedstrijd, de saamhorigheid of niet op het veld en natuurlijk de derde helft. Emoties en passie met elkaar delen. Mooier bestaat niet. En natuurlijk vriendschappen die je er aan overhoud.         

Beste sportcommentator?
Sierd de Vos uit het heden en Hugo Walker uit het verleden. Sierd heeft grote kennis, maar vertelt ook eigenaardigheden en lult er vaak vrolijk op los. Hugo vind en vond ik een fenomeen met 'Komt dat schot'. Voor de radio was Jack van Gelder m'n mannetje. Hij had de gave om je mee te sleuren in een wedstrijd. Regionaal vind ik Elwin Baas van radio Noord ook uitstekend. Hij verkoopt FC Groningen goed.         

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Esserberg-complex. Niet alleen omdat Helpman er zit. Be Quick ademt nostalgie uit. Het stadion is gewoon fantastisch. Ik loop altijd met een brede smile van de hoofdtribune van Be Quick naar de Helperborg toe. Het is alleen jammer dat de gemeente veel te weinig doet aan de velden en de parkeergelegenheid bedroevend is.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met een grote groep Groningers. Lekker met z'n allen ouwehoeren hoe we met elkaar de sport in Stad naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Er moet een duidelijke visie komen onder het motto: Wij zijn Groningen. Het moet een geweldige affiche worden.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.