de sportwereld rond in een 11-tal vragen: Mischa Visser

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning             

Hij is een kind van Lewenborg. Groeide op in de wijk en maakte kennis met voetbal onder de bezielende leiding van z'n pa, die trainer was van de plaatselijke V.V. Tegenwoordig woont Mischa Visser (12-07-1986) in een fraai appartement aan de Oosterhaven. Hij heeft twee jobs: Hoofdtrainer Be Quick 1887 en docent sport, spel, gezondheid management aan de Hanzehogeschool. Met de Good Old promoveerde hij driekwart jaar geleden via play-offs naar de Derde divisie.

Z'n contract zal hij niet verlengen. Mischa is op zoek naar een nieuwe uitdaging en hoopt toegelaten te worden tot de cursus Coach Betaald Voetbal. Hij hoopt ook van een halve job in de toekomst z'n beroep te maken en droomt stiekem van een mooie club met uiteraard perspectief. Om het lijf een beetje fit te houden doet Mischa aan tennis, mountainbiken en fitness.                  

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er twee. Het afscheid van FC Groningen van het Oosterpark en de bekerwinst van de FC in de Kuip op PEC Zwolle. Daar kon ik helaas niet bij zijn. Wij moesten met Be Quick gewoon voetballen die dag. Het was een historische prestatie. Ook het afscheid van het Oosterpark was indrukwekkend. In dat stadion heerste altijd een bijzondere sfeer. Ik kreeg er voortdurend een warm gevoel van.                        

Leukste sport om naar te kijken?
Sowieso voetbal. Ik kijk heel graag naar de Bundesliga, maar volg ook de Premier League en de Primera Division heel intensief. Basketbal komt bij mij op nummer twee. Ik mag heel graag naar Donar gaan. Niet alleen voor het spel op zich. Maar ook voor de geweldige sfeer er omheen met muziek, shows, actie en totale beleving.                         

Leukste sport om te doen?
Dat was voetbal tot ik moest stoppen vanwege kruisbandblessures. Ik vond het fantastisch om lekker tegen een balletje te trappen en die kleedkamerpraat vond ik altijd geweldig. Lekker ouwehoeren over vrouwtjes en zo. Dat mis ik wel, maar ik ben vanwege m'n werk afhankelijk van m'n lijf. Het kon dus niet langer.              

Favoriete sporter aller tijden?
Ik heb nooit idolen gehad. Heb wel grote bewondering voor wijlen Johan Cruijff. Wat hij wereldwijd voor het voetbal heeft betekent is met geen pen te beschrijven. Pep Guardiola volgt bijvoorbeeld nog steeds de weg van Cruijff.           

Grootste ergernis op sportgebied?
Clubgrensrechters in het amateurvoetbal. Die gasten lopen langs de lijn in een trainingspak van hun club en wapperen steeds met de vlag in het voordeel van hun club. Schandalig. Ook het schuiven met zwart geld erger ik me aan. Veel clubs trekken met geld onder de tafel goeie spelers aan. Het is dus feitelijk competitievervalsing. Gelukkig doet Be Quick er niet aan mee.           

Beste sportprogramma op televisie?
VI. Vermakelijk om te kijken. Inhoudelijke zaken over voetbal kloppen lang niet altijd, maar het amusementsgehalte is meestal hoog. Fox Sport en Ziggo zijn ook okay. Die zenders brengen al het voetbal bij je thuis.                 

Beste sportboek?
Totalcoachen van Peter Murphy en Jan Huibers. Het gaat over action type oftewel persoonlijkheidsprofielen. Het is voor mij een naslagwerk. Je verdiept je in spelers en hun voorkeuren en kunt constateren hoe jij erin staat. Heel interessant.               

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Een team smeden is altijd een uitdaging. En de gezelligheid er omheen. Ik ben ook een liefhebber van de derde helft. Met name als we gewonnen hebben drinken we er wel even een paar biertjes op. Individuele sport vind ik ook wel leuk, maar dat doe ik om fit te blijven.             

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De complete carrière van Arjen Robben. Van jeugdspelertje van vv Bedum tot topspeler van grote clubs in de wereld en Oranje. Dat gebeurt nooit weer. Het zou heel mooi zijn als Arjen na z'n actieve loopbaan iets kan betekenen voor de Stad of FC Groningen. Ik hoop het van ganser harte.               

Wat is de sportlocatie van de stad?
De boel is versnipperd. MartiniPlaza is er voor Donar en af en toe Lycurgus en de Groene Kathedraal is er natuurlijk voor de FC. Verder hebben we de Papiermolen, Kardinge en Cream Crackers. In veel steden is de sport gecentraliseerd. Dat hebben we hier niet.                  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met de hockeymeiden en handbalmeiden van Oranje. Met hen zou ik wel wakker willen worden in een hotelletje en zou ik me daarna ook wel vermaken. Stadsbakker Meijer moet wel een vrachtje Groninger koeken leveren.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.