De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Mike Vlietstra

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Hij diende de inmiddels afgegleden korfbaltrots Nic. liefst 12 jaar als speler en 2 jaar als trainer/coach. En met z'n broer Kees behoedde hij de Groningse club in 2012 ook nog even voor een pijnlijke degradatie uit de Korfbal League. De broertjes Mike en Kees werden na zes puntloze competitiewedstrijden te hulp geroepen en lieten hun toverstokjes vrolijk wapperen. Als beloning voor hun opzienbarende klus mochten de Vlietstra's een beker in ontvangst nemen van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond. De coaches van het jaar reden na afloop van de prijsuitreiking met de slapende sterspeler Ricky Wu op de achterbank terug naar Groningen. In de buurt van Lemmer spraken de broers er schande van dat er geen geldprijs aan de onderscheiding was verbonden. ‘Klerelijers’, sprak Mike gedecideerd en hij smeet de beker uit het raam. Als speler heeft Mike tweemaal met Nic. zonder succes de finale om de landstitel in Ahoy' gespeeld. Op het veld is hij met Nic. wel tweemaal landskampioen geworden. Mike heeft vele interlands voor Jong Oranje gespeeld en was eenmaal geselecteerd voor het grote Oranje. Een debuut bleef achterwege. Mike woont tegenwoordig in Peize. Hij heeft twee zoons. Wilt en Len zijn voortgekomen uit z’n al geruime tijd verbroken relatie met oud-teamgenote Janke de Haan. Mike is leraar lichamelijke opvoeding aan het Zernike College en docent Topsport Talentontwikkeling.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
In 1982 heb ik op de nek van m'n pa in de Evenementenhal, Donar voor de eerste maal kampioen zien worden met spelers als Jimmy Moore, John Franken, David Lawrence en ook Martin de Vries. Toen na afloop het netje werd doorgeknipt moest ik huilen. Ik vond dat netje zo mooi met die prachtige kwastjes. Wist ik veel dat het een vast ritueel was. Die netjes met kwastjes zie je nu nog in Griekenland. Ook indrukwekkend waren de overwinningen in het Oosterpark van FC Groningen op Atletico Madrid en Internazionale in de Europa Cup.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal met stip. Ik kan er op allerlei niveaus van genieten. Als ik Barcelona oogstrelend heb zien spelen kan ik daarna ook best genieten van FC Groningen. Ik ben zes of zeven keer in Nou Camp geweest. Het is telkens weer een happening. Korfbal komt bij mij op plaats twee. Genieten kan ik van de Korfbal League met al z'n snelheid en fysiek. Ik vind korfbal niet leuk op alle niveaus. Op nummertje drie staat basketbal. De intensiteit op een klein veldje van die grote mannen. Heerlijk.

Leukste sport om te doen?
Ik ben goed in korfbal en basketbal. Op dit moment is voetballen met Helpman 4 met onder anderen Taco Poelstra het leukst om te doen. Er is veel humor en echte vriendschap en uiteraard is de Derde Helft heel belangrijk.

Favoriete sporter aller tijden?
Ricky Wu uit Taiwan. Hij is een fenomeen. Ricky sliep bijna 24 uur per dag en werd voor Nic. topscorer van de Korfbal League met meer dan 100 doelpunten. Ik heb hem tweemaal een half jaar in huis gehad. Tsjongejonge..... Milko Djurovski was ook een fenomeen bij de FC. Ik zie hem nog staan met z'n maillot en z'n bijna onafscheidelijke peuk. Een heerlijke grillige speler, die alles met de bal kon als hij tenminste zin had. Milko zat tot diep in de nacht ook vaak in het casino en was ook niet vies van een drankje.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik was eens bij FC Groningen-Heracles. Al na 40 seconden ging Heracles bij een inworp tijdrekken. Dat voortdurende tijdrekken, schwalbes en gewissel van trainers in de laatste minuten moet ophouden. Ik betaal voor m'n kaartje en wil gewoon een spelletje met de bal zien. Dat is bij Barcelona zo mooi. Die gasten willen altijd voetballen.

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Frank Evenblij en Erik Dijkstra. Die lui hebben een heel mooie benadering van sport. Het is heel anders dan interviews met sporters, die allemaal mediatraining hebben gehad en dus bijna niks zeggen. René van der Gijp van Voetbal International vind ik ook wel amusant.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn tenminste de laatste minuut van radio Tour de France. Dan hoor je live verslag met een muziekje er onder. Heerlijk geschreeuw en gek gedoe. Op dat moment zet ik altijd het geluid van de televisie uit.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport natuurlijk onder het motto: samen is beter dan alleen. Je bent afhankelijk van elkaar, er ontstaat vriendschap en het is een sociaal gebeuren. Ik heb ook wel tennis gespeeld. Dan drink je na afloop iets en dan gaat zo'n gozer naar huis. Dat vind ik helemaal niks.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Jur Vrieling behaalde goud op de Olympische Spelen. Als hij had gewonnen op het Peerd van Ome Loeks zou ik Jur hebben gekozen. Nu kies ik voor Marianne Timmer en Ranomi Kromowidjojo, beiden ook gouden Olympiërs. Zij hebben het hoogst haalbare bereikt wat ze kunnen bereiken in hun sportleven. Ik moet ook het winnen van de KNVB-beker door FC Groningen aanstippen. Ik was er bij in de Kuip met m'n zoons Wilt en Len. Die wedstrijd zullen we nooit vergeten.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Sporthal de Wijert. Daar heb ik veel mooie herinneringen aan met Nic. Er is nog steeds een prima vloer. Die hal mag nooit afgebroken worden en heeft ook een sociale functie in de wijk. Ik vind dat sporthal de Wijert benoemd moet worden tot Rijksmonument.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Het lijkt me een kleffe bende zo'n ontbijtje. Maar als het dan toch moet, dan kies ik voor Marianne Timmer. Ze is mooi, grappig en is een oer-Groningse oet Sappemeer. Ik heb nog wel een paar andere opties. Welke? Dat zeg ik niet. Voor jou een vraag voor mij een weet…


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.