De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Michel Houttuin

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
7 november 2018

Hij zette voet op bodem op 14 augustus 1962 in de Hamburgerstraat. Woonde vervolgens aan de Korreweg, in de Ulgersmaborg, in Oosterhogebrug en in Lewenborg. Tegenwoordig zetelt Michel Houttuin met partner Vera Brink in De Hunze. Aan een eerdere relatie heeft hij twee zoons overgehouden. Lars (26) en Dennis (24) hebben een basketbalverleden doch hebben er inmiddels de brui aan gegeven. Van Vera ontving Michel zo maar even twee bonus kids. Koen (30) en Marleen (28) doen op hun manier aan topsport. Zij mogen zich sinds kort gelukkig prijzen met een kindje. Michel heeft aan basketbal gedaan bij ondermeer BVG, Donar en Red Giants. Ook deed hij aan voetbal, zwemmen en waterpolo. Vera basketbalde bij BVG. Hedentendage zwemt en wandelt het setje in alle rust en Vera wordt helemaal rustig van yoga. Michel is docent Voortgezet Speciaal Onderwijs bij De Atlas in Assen en is voorts assistent-coach van Donar o21 alsmede bestuurslid technische zaken RTC Noord.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er twee. Het eerste kampioenschap van Donar onder Maarten van Gent in 1983 met onder anderen David Lawrence, Jimmy Moore en de rookies Albert van der Ark, Frank Ardon en Martin de Vries. En de Europa Cupwedstrijd FC Groningen-Atletico Madrid in het Oosterpark. Dat was die 3-0. Ik stond met m'n broer op de lange staantribune. Na de goals gingen we als een golf heen en weer van boven naar beneden tegen al die dranghekken. Het zijn onvergetelijke momenten.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat zijn er drie. Voetbal, basketbal en atletiek. Ik voetbalde zelf veel op school en op de pleintjes. Later kwam pleintjesbasketbal erbij. Daardoor begon ik het ook interessant te vinden om naar de grote jongens te kijken. En atletiektopper Daphne Schippers vind ik ook fascinerend om te volgen. Ik heb groot respect hoe zij met haar lichaam omgaat.

Leukste sport om te doen?
Ik ben nu niet echt meer actief. Alleen zwemmen en wandelen kan ik nog heel lang volhouden. Lekker baantjes trekken in het water. Je belast je ledematen en gewrichten niet zo erg als bijvoorbeeld bij het basketbal.

Favoriete sporter aller tijden?
Met stip Michael Jordan. Een gigantische atleet die keer op keer kampioen werd met Chicago Bulls. Hij was ook een gentleman en een voorbeeld voor de kids. Michael had binnen Nike ook z'n eigen kledinglijn en schoeisellijn. Hij was het uithangbord van dat sportmerk.

Grootste ergernis op sportgebied?
Oneerlijkheid in de sport vind ik vreselijk. Spelers die door middel van allerlei fratsen collega's proberen te naaien. Vreselijke figuren zijn dat. Ik speelde basketbal altijd fair. Alleen als iemand mij te grazen had genomen sloeg ik keihard terug. Door de bank genomen speelde ik het spelletje zoals het gespeeld diende te worden.

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger keek ik 's zondags altijd met het bord op schoot om zeven uur naar Studio Sport. Dat lukt tegenwoordig lang niet altijd meer. Er zijn ook nog andere zaken in het leven. Het programma Peptalk van Ziggo boeit me het meest. Het is een heel divers programma van Jack van Gelder. Lois Abbingh en Max Verstappen schuiven bijvoorbeeld regelmatig aan.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik vond het programma op zondagochtend op radio Noord altijd heel leuk. Dat is helaas verdwenen. Vroeger luisterde ik ook altijd naar de Europa Cupwedstrijden op Langs de Lijn. Toen ik nog studeerde zat ik vier jaar lang 's avonds bij Glenn Pinas in de auto van Meppel naar Groningen na de trainingen bij Red Giants. Het waren mooie tijden.

Beste sportboek?
Rebound rules. De subtitel is The art of succes 2.0. Het is van de befaamde basketbalcoach Rick Pitino. Hij is nu trouwens geschorst vanwege corruptieschandalen. Pitino had phd hoog in z'n vaandel staan. Poor, hungry, driven. Hoe armer des te meer honger naar de bal was zijn stellige overtuiging. Op een gegeven moment wilde hij ook niet meer in de NBA coachen met veel volgevreten vedetettes en keerde hij terug naar collegebasketbal. Een heel aparte man die Pitino.

Beste sportcommentator?
Bij voetbal Jack van Gelder en wijlen Hugo Walker en bij basketbal Mart Smeets. Van Gelder had de gave om het spannender te maken dan het in werkelijkheid was. Walker had een prachtige stem en werd beroemd door zijn uithaal 'Komt dat schot..........' Smeets heeft kennis en is bevlogen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Vroeger de Evenementenhal. Nu MartiniPlaza. Er wordt al vele jaren gesproken over een indooraccomodatie met een capaciteit van 6000 toeschouwers. Maar allerlei gemeentebesturen werkten niet mee. Ik ben in Berlijn geweest. Daar staat een sportarena waarin 10.000 fans kunnen. De eerste dag werd er ijshockey gespeeld. De tweede dag was er een popconcert en de derde dag was er topbasketbal. Ik hoop dat we in de toekomst ook hier een echte sportarena krijgen waar allerlei disciplines terecht kunnen. Ik vestig m'n hoop nu op de nieuwe Sportpartij. Mijn stem krijgen ze op 21 november.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Gerard Kemkers lijkt me interessant. Met hem zou ik wel eens van gedachten willen wisselen over allerlei zaken. Tenslotte kunnen we als sporters veel van andere sporters opsteken. Daar ben ik stellig van overtuigd. Laat Gerard maar aanschuiven.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.