De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Martine Huismans

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld Jur Vrieling: Jan Kanning

Ze is geboren in 1981 aan de Parkweg in Stad boven de kapperszaak annex barbiershop van pa Piet&ma Hetty. Sedert 1999 bivakkeert Martine Huismans met partner Gert Wessels en inmiddels ook zoontje Stijn in een vrijstaand huis met 1200 vierkante meter grond in het rustieke Gieterveen. Martine werkt drie dagen per week in de toko van pa&ma en leidt daarnaast jonge springpaarden op. Het is een hobby, zeker geen handelshuis. Momenteel heeft ze vier paarden op stal. Martine neemt ook deel aan concoursen. Ze is helemaal besmet door het paardenvirus. De bijna driejarige Stijn heeft inmiddels een pony.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het WK springen in het Franse Caen. Jur Vrieling reed daar met Bubalu een ijzersterke nulronde waardoor hij met Jeroen Dubbeldam, Gerco Schroder en Maikel van der Vleuten wereldkampioen werd. Jur tilde Bubalu als het ware over de hindernissen heen. Het was vreselijk spannend.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk de springsport. Het is altijd onvoorspelbaar. Veel hangt af van de vorm van de dag van paard en ruiter. Van te voren kennen ruiters de parkoersen ook niet. Dat alles maakt het juist zo spannend.

Leukste sport om te doen?
Paardrijden. Vanaf m'n vierde ben ik er mee bezig. Dagelijks train ik nu twee paarden. Het zijn altijd jonge talentvolle springpaarden. Op een gegeven moment breng ik ze dan uit op concoursen.

 

Favoriete sporter aller tijden?
Jeroen Dubbeldam. Prachtig stylist en ongelooflijk vakman. Hij kan als geen ander pieken op het juiste moment. Jeroen blijft altijd rustig en is een echte teamplayer. Hij is een voorbeeld voor de paardensport.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het geweld op de voetbalvelden. Spelers die elkaar als het ware naar het leven staan en scheidsrechters beschimpen en belagen. Vreselijk. Ook erger ik me aan schreeuwende ouders langs de lijn tijdens  wedstrijden van kinderen.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport en dan met name de uitzendingen van de Olympische Spelen. Dan zie ik sporten waarvan ik helemaal geen verstand heb zoals hockey en wielrennen. Heel leuk om te zien. Studio Sport besteedt over het algemeen te weinig aandacht aan de springsport. Ik kijk vaak naar clip my horse.

Beste sportboek?
Ik ben niet echt een boekenwurm. Lees wel veel vakliteratuur zoals de Hoefslag, de Paardenkrant en de magazines voor kappers.

Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nog niet kennen?
Amber Meijer uit Muntendam. Zij is Nederlands kampioen springen junioren. Haar vader is Koen, een van de sponsoren van Jur Vrieling. Jur is ook adviseur van Amber.

Beste sportcommentator?
Hans van Zetten. Als ik naar hem luister word ik razend enthousiast. Dat goud van Sanne Wevers in Rio was natuurlijk fantastisch. Turnen is anders een beetje een ondergeschoven kindje.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Ik bewaar mooie herinneringen aan de ijsbaan Stadspark. Ik deed van jongs af aan aan kunstschaatsen en trainde vier keer per week tot dat ik naar de middelbare school ging. Het is heel jammer dat die baan er niet meer is. Nu heb ik geen favoriete sportlocatie.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten?
Met Jur Vrieling. Ik heb veel respect voor zijn jarenlange prestaties en de langdurige samenwerking met VDL Studs, die hem talentvolle paarden ter beschikking stellen. Ik zou graag met Jur willen brainstormen over het opleiden van jonge springpaarden. Jur is bovenal een prettig en gezellig mens.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.