De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Martin Drent

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Jan Kanning

Hij is een kind van Stad. Groeide op in Paddepoel. Woonde met z'n familie in de Perseusstraat en Dierenriemstraat. Verkaste in 1996 naar het land van turf, jenever en achterdocht. Sedert die tijd bivakkeert Martin Drent (31/03/1970) aan het water in de Rietlanden in Emmen. Met echtgenote Jolanda de Haan, geboren in Oude Pekela, heeft hij drie kids geproduceerd: Ivar (17), Anna (15), Sophie (10). Ivar heeft onlangs z'n debuut gemaakt in het eerste van voetbalclub Drenthina. Anna en Sophie zijn hockeyladies. Uit een eerdere relatie is Patricia (27) voortgekomen. Jolanda is business controller bij een Thuiszorginstelling in Meppel. Martin is trainer in Emmen van DZOH, analist bij RTV Noord en blaast wekelijks hoog van de toren met Niiwino Geertsema in de Podcast van RTV Noord. Hij trapte voor het eerst tegen een bal bij Hellas VC. Verkaste naar GVAV Rapiditas en begon daarna een betaalde carriere. Acteerde 408 matches in shirts&broekies van FC Groningen, Veendam en FC Emmen. Fabriceerde 110 goals. Groeide uit tot een cultheld. Beleefde tal van hoogte- en ook dieptepunten. Had een belangrijk aandeel in de terugkeer van FC Groningen naar de Eredivisie in 1999 met maar liefst 22 goals. Dat gebeurde uitgerekend na een 1-0 winst uit versus FC Emmen onder supervisie van Jan van Dijk. Tijdens een trainingskamp in Spanje kraaide Martin ooit na het nuttigen van vele fristies en chocomelletjes met slagroom 's ochtends om vijf uur 'He tuinkabouter' tegen z'n trainer, die onverwachts de hotelbar betrad. Het kwam hem op een disciplinaire straf te staan. Z'n trainersloopbaan begon al bij C1 en B1 van Veendam. Hij was er ook nog een tijdje commercieel manager. Martin diende als trainer vervolgens Forward. Gronitas, SV Mussel, Rolder Boys, FC Emmen (assistent Joop Gall), Rohda Raalte en sinds 3,5 jaar DZOH. Volgend seizoen hoopt hij Gomos in Norg naar een hoger niveau te sturen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
De wedstrijden van FC Groningen in het Oosterpark tegen Atletico Madrid en Inter. Ik was destijds 12 jaar en had bijna 40 graden koorts, maar was er toch bij. De Stad en ook provincie waren in rep en roer. M'n vader had een groentenzaak aan de Korreweg. Daar tegenover had je Het Rokertje. In alle vroegte stonden er lange rijen mensen voor kaartjes. In het Oosterpark stonden de fans bovenop de daken van de tribunes en hingen er mensen in de lichtmasten. Het was fantastisch.

Leukste sport om naar te kijken?
Ik vind darten zo'n mooie tv-sport. De concentratie, het mentale aspect en het kabaal er omheen is fascinerend. Raymond van Barneveld heeft de trend gezet. Hij is een kleurrijk figuur. Heeft ook altijd iets te vertellen. Nu is Michael van Gerwen zo'n beetje de baas. Hij vindt zichzelf de beste en dat is hij ook, maar hij vindt zichzelf ook de nummers 2, 3, 4 en 5. Daar houd ik niet van. Naast darten ben ik ook een fanatiek volger van wielrennen en tennis.

Leukste sport om te doen?
Dat is voor mij sinds 15 jaar tennis. Ik speel elke maandagavond bij TC Bargeres. Eerst een dubbeltje en daarna ga ik enkelen. Ik kan gerust van mezelf zeggen dat ik best wel goed ben. Een dubbeltje heb ik niets aan voor m'n conditie, een enkeltje natuurlijk wel. Verder loop ik 2 tot 3 keer per week 7,7 kilometer hard. Lopen is eigenlijk niet mijn ding. Toch ga ik niet echt kapot. Ik heb gewoon het gevoel van vroeger terug na een training. Dus een beetje vermoeid.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Hij beheerste het voetbal in al z'n facetten. Johan was links- en rechtsbenig, supersnel, kon prima koppen en had scorend vermogen. Hij was echt een fenomeen. Johan liet anderen ook beter spelen en kon zelfs goed keepen. Daar zijn foto's van. Ik heb hem ook eens aan de wereldkampioen biljarten horen uitleggen hoe het spelletje beter gespeeld kon worden. Johan had overal oplossingen voor.

Grootste ergernis op sportgebied?
Alle dopinggevallen. Ik heb alles bijvoorbeeld bijgehouden over de Tour. Gelezen ook wat los en vast zat. En dan achteraf kun je eigenlijk wel janken omdat je al die jaren verneukt bent door figuren als LeMond, Armstrong en Fignon. Ook Nederlanders graaiden met enige regelmaat in de pot met snoepjes. Atleten als Ben Johnson hebben ons ook jarenlang bij de neus genomen. Ik snap werkelijk niet dat je op zo'n manier je sport wilt bedrijven.

Beste sportprogramma op televisie?
Ik kijk naar Veronica vanwege de kroegpraat. Dat is gewoon volksvermaak. Het echte werk zie ik op Fox Sports. Ik volg vrijdag, zaterdag en zondag alles wat met voetbal te maken heeft. De Eredivisie is ook heel leuk voornamelijk door de foutenfestivals. Ik kan ook rustig kijken naar NAC tegen Excelsior. Echt waar.

Beste sportprogramma op de radio?
Dat was vroeger op zondagochtend het programma van Henk Kok op Radio Noord. Het is helaas opgedoekt. Er kwamen door Kokkie zaken tevoorschijn. Hij had tenminste ook een duidelijke eigen mening. Jack van Gelder en Theo Koomen was ik ook een liefhebber van. Tegenwoordig heb ik altijd in de auto Sky Radio aan of een CD'tje van Andre Hazes of Imca Marina.

Beste sportboek?
Autobiografische toestanden boeien me het meest. Boris Becker, Andre Agassi, Rene van der Gijp en Wim Kieft bijvoorbeeld. Het spul leest lekker weg. Sporters hebben na hun carrieres altijd veel meer te vertellen dan tijdens. Maar ja, als je na een wedstrijd de vraag krijgt 'Omschrijf je doelpunt eens', dan weet je het wel. Nutteloos gedoe dus. Voor een interessant gesprek zijn gewoon twee personen nodig.

Beste sportcommentator?
Op dit moment Stefan Bleeker van Radio Noord. Hij is nog niet zo lang bezig, maar schiet als een komeet omhoog. Stefan is goed ingevoerd bij FC Groningen. Heeft een prettige stem en is inhoudelijk okay. Als hij zich blijft ontwikkelen zie ik hem op termijn wel bij Fox Sports terecht komen. Vroeger had je ook ene Jan van der Veen. Die kon er ook wat van. In mei 2005 speelde FC Groningen in de Kuip tegen Feyenoord. We stonden achter. Ik moest van Ron Jans warm lopen. Na heel veel geloop mocht ik 12 minuten voor tijd invallen. Ik klapte er twee ballen in met een lob en met de kop. We wonnen daardoor voor het eerst in de historie in de Kuip. Jan was vanaf de perstribune naar de spelerstunnel gerend. Hij liet het staartje van de wedstrijd over aan Frederick Stokker. Hij trok me mee langs de tv-ploeg van de NOS, die des duivels waren. Op de perstribune hadden we een interview onder luid gezang van de supporters van de FC en sponsoren, die vlak boven ons met potten bier op balcons stonden. Jan begon met 'De nieuwe Kick Wilstra is geboren of zoals U wilt Sjakie met de wondersloffen. De zoon van een groenteboer uit Groningen velt het machtige Feyenoord. Er moet een stripboek komen over Martin Drent'. Toen ging ik ook helemaal los. Het was geweldig. Ik krijg nu weer kippenvel.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Historisch gezien natuurlijk het Oosterpark. Ik ben er groot geworden. Heb er vele wedstrijden gezien en later gespeeld. Het is voor mij net alsof er een stuk uit m'n jeugd verdwenen is. Natuurlijk moest de Euroborg er komen anders was de FC al vele jaren foetsie geweest. Toen ik een jonkie was verkocht ik bij de thuiswedstrijden krantjes met opstellingen en dergelijke voor 85 cent. Van vrijwel iedereen kreeg ik 1 gulden. Dat was mooie handel en ik mocht ook gratis kijken. Onlangs ben ik nog even teruggekeerd naar het voormalige Oosterpark om foto's te maken. De Euroborg is ook wel okay.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Johan Cruijff is er helaas niet meer. Doe me dan maar Maxima. Zij is een mooie en heel slimme vrouw. Maxima is toch ook heel gewoon. Ik snap alleen niet war zij in hemelsnaam met die Willem Alexander moet.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.