De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Martijn van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een grote jongen geworden in Paddepoel-Zuid, bivakkeerde tijdens z'n studententijd met twee kameraden in een woning aan de Korreweg en huist sedert jaar en dag met zoons Lars en Ole in Stad. Martijn van der Veen (23-07-1973) is dus een volbloed Stadjer. Hij is eigenaar van de maatschap Kaliber Advocaten gevestigd in het Zuiderpark. Martijn is mede-oprichter van Sport in Stad en preses van de gelijknamige Stichting. Ook is hij bestuurslid van ZVV De Slingerij. Sport zit in z'n genen. Hij voetbalt bij Oud Zwart Wit, tennist bij Cream Crackers en voetbalt in de zaal bij ZVV De Slingerij. Z'n zoons zijn in z'n voetsporen getreden. Lars (13) tennist ook bij Cream Crackers. Ole (9) voetbalt bij Helpman en neemt het tennisracket eveneens ter hand bij Cream Crackers. De drie Veentjes zijn vrijwel altijd bij de thuismatches van FC Groningen en Donar.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Ik heb zowel een individueel als teammoment. Marianne Timmer en Ranomi Kromowidjojo springen er bij mij in individueel opzicht bovenuit. Marianne met haar twee Olympische titels in 1998 in Nagano en Ranomi met haar drie Olympische titels in 2012 in Londen. Als team was FC Groningen fenomenaal met de bekerwinst in de Kuip. Het was die dag een groot feest met overal onderweg vrolijke en met vlaggen zwaaiende mensen op de viaducten. Ik wil ook graag nog even twee andere hoogtepunten van de FC noemen. De 3-0 overwinning in het Oosterpark op Atletico Madrid en de 5-5 in de Meer tegen Ajax.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal blijft het mooiste spel. Het wordt de laatste tijd wel wat om zeep geholpen door de verdedigende instelling van veel teams. Ik ben meer een mannetje van lef en volle overgave. Ik moet nog wel even kwijt dat ik eigenlijk een liefhebber ben van vrijwel alle balsporten en ook ijshockey.  

Leukste sport om te doen?
Voetbal en tennis. Van die twee voetbal het allerleukst. Bij het voetbal zijn meer factoren van invloed op het spel. Tennis is moeilijker dan je denkt. Je bent volledig op jezelf aangewezen. De dynamiek staat me aan. Ik mis alleen tennishumor Dat heb ik nog nooir gehoord. Voetbalhumor is schering en inslag. Het is vaak onnavolgbaar en onbetaalbaar.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff als voetballer, trainer, organisator en bovenal als mens. Cruijff was geniaal en vaak ook onnavolgbaar. Een mooie mix. Hij heeft heel veel betekent voor de samenleving all over the world.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het voortdurend appelleren tegen beslissingen van scheidsrechters en grensrechters en dan met name in het voetbal. Ook als het honderd procent duidelijk is hoe het zit. Met name verdedigers hebben er een handje van om te blijven appeleren. Ik pleit voor een totaal appeleerverbod. Wie niet wil luisteren moet maar voelen. Wegwezen dus.

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport zeg maar voor de anders soortige filmpjes en interviews. Andere Tijden Sport voor de nostalgie. En Studio Sport voor de evenementen. De Ontbijtshow ten tijde van de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 met Koos Postema en Harmen Siezen vond ik fenomenaal.

Beste sportprogramma op de radio?
Radio Tour en Langs de Lijn. Er is bijna altijd spanning en dynamiek. Vroeger was de sport bij radio Noord ook onderhoudend met name op zondagochtend. Tegenwoordig is sport bij Noord een bijzaak. Dat verdient een topsportstad als Groningen niet.

Beste sportboek?
Dat is lastig gezien het overweldigende aanbod. Ik moet in ieder geval noemen De dronken rechtsbuiten van Herman Sandman en Soms is Sport wel mooi van Dick Heuvelman. Ik ben geen liefhebber van al die populaire boeken als Kieft en Gijp en dergelijke. Hard Gras en de Staantribune lees ik ook met veel genoegen. 

Beste sportcommentator?
 De beste is een persoon die vakbekwaam en zonder al te veel poespas verslag doet. Dat was vroeger Frank Snoeks. Het is nu Jeroen Grueter. Heel vroeger stak Theo Reitsma er bovenuit en ook Hans van Zetten en Mart Smeets waren okay.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die moet er nog komen,. Het wachten is op de meest functionele sporttempel van Noord-Nederland. Voor nu kies ik voor de breedtesport het sportpark Corpus den Hoorn en voor de topsport de Euroborg.

Met wie zou je weleens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Het is natuurlijk verleidelijk om Marianne Timmer of Ranomi Kromowidjojo te noemen. Toch kies ik voor Joop Alberda. Ik ben heel benieuwd hoe hij de ontwikkeling van breedtesport en topsport in Groningen ziet en of hij daarin een rol zou willen en kunnen spelen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.