De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Marloes Bellinga

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief (potret) & Jan Kanning        

Ze acteerde maar liefst tien jaar in het groen-witte shirt van Groningens korfbaltrots Nic. Speelde een jaartje samen met haar levensgezel Taco Poelstra met afstand de beste speler aller tijden van Nic. en korfballer van de eeuw. Marloes Bellinga is geboren op 28-12-1978 in Niekerk. Genoot vanaf haar zesde haar korfbalopleiding bij Kiol en stapte op haar vijftiende over naar het grote Nic. Tegenwoordig doet ze aan hardlopen om enigszins fit te blijven. Het stel verhuisde ruim een jaartje geleden vanuit Stad naar Niekerk.        

In het pittoreske dorp runt Marloes de drastisch gerenoveerde supermarkt Coop Bellinga, een 104 jaar oud familiebedrijf. Marloes is van de vierde generatie. Taco is database ontwerper bij onderzoeksbureau Kien in Stad en vanaf volgend seizoen weer trainer/coach van de roemruchte korfbalvereniging Rohda, Recht Op Het Doel Af, in Amsterdam. Het stel heeft twee kids, Tobias (5) doet aan kaboutervoetbal bij Niekerk. Koen (3) wordt klaargestoomd voor z'n eerste zwemles. Marloes is met haar company sponsor van Sport in Stad.               

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De bekerwinst van FC Groningen in de Kuip tegen PEC Zwolle. Taco en ik waren erbij. We waren met vrienden in een bus. Het was net een schoolreisje. Fantastisch om het mee te maken. Een geweldige sfeer en beleving.         

Leukste sport om naar te kijken?
Korfbal natuurlijk. Ik hou sowieso van balsporten. Bij korfbal moet je een alleskunner zijn. Je moet slim zijn, kunnen aanvallen en verdedigen, kunnen passen en scoren en uiteraard goed kunnen samenspelen. Ook de mix van meiden en jongens vind ik prachtig. Korfballers zijn meiden gewend. Ze gedragen zich heel anders dan bijvoorbeeld voetballers.        

Leukste sport om te doen?
Met afstand korfbal. Op de tweede plaats komt volleybal. Vroeger als kind heb ik ook aan volleybal gedaan. Ik vind het nu ook prachtig om volleybal op tv te zien. Vooral die meiden van Oranje.          

Favoriete sporter aller tijden?
Ik kies voor Michael Jordan. Toen ik een tiener was, was hij m'n idool. Hij besliste in z'n eentje wedstrijden en was een geweldige speler. Michael was ook een mooie man om te zien.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Die voetballers met schwalbes. Dat is met afstand m'n grootste ergernis. Vreselijk die gasten die elkaar een oor aan naaien. In andere sporten is het niet zo extreem. Vergeleken met voetbal is korfbal een faire sport.        

Beste sportprogramma op tv?
Bureau Sport van Erik Dijkstra en die jongen van Evenblij. Het is een anders soortige aanpak met mooie achtergrondreportages, diepteinterviews en prachtige filmpjes. Die jongens hebben ook respect voor sporters.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn is een heel leuk en actueel programma om op zondag in de auto te beluisteren. Die verslaggevers brengen het goed. En die presentatoren Henry Schut en Hugo Borst zijn ook okay. Ze hebben mooie humor en zijn af en toe ook cynisch. Nee, thuis luister ik nooit naar Langs de Lijn. Dan heeft Taco altijd de televisie aan.            

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Ik hou van het verenigingsleven. Ooit werden we met Nic. derde in Ahoy'. Dat was voor ons feitelijk een kampioenschap. Er waren bussen vol supporters mee. Die waren ook helemaal wild. Het is toch fantastisch dat je iets met elkaar teweeg brengt en dat met supporters kunt delen?           

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Marianne Timmer met haar drie Olympische schaatstitels in Nagano en Turijn. Daar mogen we als Groningers best trots op zijn. Marianne is een bijzondere vrouw. Ze gaf ook altijd mooie interviews en kon natuurlijk fantastisch knallen op de juiste momenten.            

Wat is de sportlocatie van de stad?
Vroeger ging ik vaak met Taco in de oude Evenementenhal kijken naar Donar. Daar bewaar ik goeie herinneringen aan. MartiniPlaza vind ik zeg maar net niet. Het is zelfs vervelend dat die toeschouwers om de haverklap gaan staan. Ik kies voor de Euroborg. Af en toe zijn wij er. Ik heb groot respect voor Hans Nijland. FC Groningen is een echt bedrijf geworden. Hans Nijland betrekt de provincie er ook goed bij. Het Nic. nest in de Wijert staat bij mij op twee. Het ademt historie. Er staat een prachtig clubhuis en de ligging is fantastisch. Alleen het veld is dramatisch. En bovenal, ik heb er kennis gemaakt met Taco.       

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met een lekkere vent natuurlijk. Nee, Taco niet. Met hem ga ik al twintig jaar om. Doe mij maar Gerald van Dijk, oud-speler van Nic. en korfbalinternational. Hij was een heel leuke vent en woont tegenwoordig in Den Haag. Ik zou hem graag weer eens willen zien om bij te kletsen over van alles en nog wat.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.