De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Mark Mulder

Door: Emiel Venema

Mark Mulder is een echte Stadjer. Geboren in de Kochstraat en getogen in Vinkhuizen waar hij tot en met de C-pupillen voetbalde bij Lycurgus. Vervolgens werd hij lid van Be Quick wat nog steeds zijn club is. Hij maakte tussentijds uitstapjes naar BV Veendam, Appingedam en Achilles 1894, maar keerde toch weer terug bij de “Good-Old”. Mulder ging als fanatiek sporter naar de ALO en begon in 2001 bij Huis voor de Sport Groningen waar hij als communicatiemedewerker nog steeds met veel plezier werkzaam is. Af en toe voetbalt hij nog zeven tegen zeven, maar zijn sportieve activiteiten zijn nu gericht op tennis en vooral padel waar hij een groot liefhebber van is.

 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Buiten kijf staat natuurlijk het winnen van de KNVB-Beker door FC Groningen. Toch pik graag een ander moment eruit: de vrije trap van Ronald Koeman in 1992 waarmee hij voor Barcelona de finale van de Europa Cup 1 besliste. Dat was ontzettend mooi. Voor een Groninger een echt kippenvelmoment.

 

Leukste sport om naar te kijken?

Toch wel voetbal. Dan met name de wedstrijden van Ajax en Barcelona. En natuurlijk ook de EK’s en WK’s. Daarnaast vind ik de Tour de France ook mooi, met de tourpooltjes en ’s avonds de Avondetappe. En alles van de Olympische Spelen. Wat dat betreft wordt het weer een topzomer. Echt alles zit er weer in. Daar hoort Wimbledon ook bij. Dat is voor mij de mooiste grand slam. Omdat ik zelf ook tennis kijk ik daar met extra aandacht naar.


Leukste sport om te doen? 

Ik tennis, maar sinds kort speel ik ook padel. Dat is minder technisch, maar juist meer tactisch. Dat is de sport die ik nu het meest beoefen. Soms voetbal ik nog zeven tegen zeven, maar padel vind ik het leukste om te doen.

 

Favoriete sporter aller tijden?

Dan staat Johan Cruijff bij mij op nummer één. Voor mij is hij de meester van het voetballen. Hij had een fabelachtige techniek. Vroeger zat ik een televisieprogramma: ‘Cruijff en Co.’ We spraken daar met hem over tactiek ed. Dat was heel indrukwekkend. Michael Jordan staat op twee. Dat is een fenomeen. Ik zag vorig jaar de serie ‘The Last Dance’ op Netflix. Dat was fantastisch om te zien. Hij was zo’n complete basketballer, echt een grootheid. Ik keek de serie in één adem uit.

 

Grootste ergernis op sportgebied?

Ik heb meerdere ergernissen. Ik zag onlangs een aflevering van Andere Tijden Sport. Daar kwam Tsjechoslowakije – Nederland uit 1976 voorbij. De scheidsrechter had een enorme invloed op die wedstrijd. Ik heb een hekel aan scheidsrechters die een wedstrijd niet aanvoelen en zich belangrijker maken dan ze zijn. Daarnaast vind ik spreekkoren bij voetbal een drama. En doping in de sport is voor mij een ergernis. Je belazert als sporter de boel gewoon. Het is niet echt. Dat heeft niets met sport te maken.

 

Beste sportprogramma op tv?

Mag ik er meerdere noemen? Natuurlijk Studio Sport om 19.00 uur op zondag. Dat zit er zo ingebakken. Daarnaast kijk ik graag sportdocumentaires. Over Maradona, Cruijff, Michael Jordan. Een heel mooie documentaire vind ik ‘Survive and Advance.’ Het gaat over het college-basketbal van North Carolina State in de jaren tachtig. Heel indrukwekkend om te zien. Het heeft allemaal te maken met sportbelevenis. Een andere aanrader is ‘Code Geel’ over de Jumbo-Visma ploeg tijdens de Tour van vorig jaar. En ik kijk natuurlijk graag naar Andere Tijden Sport.

 

Beste sportprogramma op de radio?

Radio Tour de France. Dat is zo herkenbaar. De openingstune, de muziek die gedraaid wordt en het muziekje die je onder het commentaar van de laatste kilometers hoort. Dat is gewoon nostalgie. Ontzettend mooi om elke keer weer te beluisteren.

 

Beste sportboek?

Het boek over Marco van Basten: ‘Basta.’ Die heb ik in één adem uitgelezen.

 

Beste sportcommentator?

Dat zijn er veel, maar ik kies voor Theo Reitsma. Hij was een atletiekman, maar deed ook veel voetbal. Hij was de commentator tijdens de EK-Finale van 1988. Iedereen herinnert zich de quote ‘Dat is een goed stel hoor.’ En zijn commentaar bij het doelpunt van Marco van Basten. Hij zei wat hij moest zeggen. Niet teveel, maar ook niet te weinig.

 

Wat is dé sportlocatie van de stad?

Dat zijn er ook meerdere. De Esserberg voor de sfeer en de nostalgie. Het is mijn accommodatie want ik voetbalde zelf bij Be Quick. En de locatie van Eurovoetbal. Gelukkig wordt het weer georganiseerd. Andere locaties zijn het stadion van FC Groningen, het oude Oosterparkstadion, MartiniPlaza, maar ook Tennispark Vorenkamp waar ik zelf tennis. Dat straalt echt sfeer uit. En Sportcentrum Kardinge heeft ook wel wat.

 

Met wie zou je een Groninger koek willen eten?

Ik ben fan van twee oud-middenvelders: Andrés Iniesta en Andrea Pirlo. Dat waren beide grote voetballers. Ik vind het heel interessant om te weten wat er in hun hoofd omgaat. Ik voetbalde zelf op hun positie, vandaar. En ik wil Iniesta laten weten dat ik het hem nog steeds kwalijk neem dat hij de WK-finale van 2010 besliste, haha.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.