De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Marcel Roode

Door: Jan A. Van der Veen

Hij vergelijkt zichzelf met Marco van Basten. Is in de wijk Fivelzicht in Delfzijl geboren met een balletje aan z'n voetjes. Marcel Roode (20/03/1971) is z'n naam. Vanaf z'n zesde trok hij vol trots het shirt en broekie van Neptunia aan. Op z'n elfde werd Marcel gescout door de legendarische oud-keeper Azing Griever, die in die tijd trainer was van de jeugdselecties van de afdeling Groningen van de KNVB. Op z'n zeventiende maakte hij de overstap naar de destijds vermaarde hoofdklasser Appingedam. Marcel diende de Damsters tien jaar in drie periodes. Bemachtigde met Appingedam tweemaal het kampioenschap van de Hoofdklasse B en werd driemaal gekozen in de top-3 van de beste amateurspelers van Nederland. In 1996 beleefde Marcel z'n finest hour. De KNVB kroonde hem tijdens een gala tot the player of the year. Van z'n 18e tot z'n 20e stond hij op de loonlijst van FC Groningen. Hij brak in z'n eerste seizoen niet door in het Oosterpark en werd daarna verhuurd aan BV Veendam om vervolgens retour te keren naar Appingedam. Tussen de bedrijven door acteerde Marcel ook nog twee jaar bij Be Quick 1887 doch hij werd in het tweede jaar geteisterd door blessures. Sedert 2006 maakt Marcel de velden onveilig als topschutter van de cultclub Oud Zwart Wit (OZW) in Stad. Ook buiten de lijnen is hij productief. Twee kids zijn uit z'n relatie met Rianne Tangberg voort gekomen. Anna is drie jaar, Daan is acht maanden. Aan een eerdere relatie heeft hij Jasmijn (14) en Isa (12) over gehouden. Marcel woont in de wijk Hoornsemeer in Stad. Hij is ICT-manager bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.                

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik zet de bekerwinst van FC Groningen op nummer een. Daarnaast is Marianne Timmer m'n heldin met haar drie Olympische titels. Ook m'n ouwe cluppie Appingedam mag ik niet vergeten met twee kampioenschappen. En tot slot kietel ik mezelf nog even. In 1996 werd ik in een prachtige kerk in Den Bosch tijdens een gala van de KNVB en Sport 7 uitgeroepen tot de beste amateur voetballer van Nederland. Ik ontving de onderscheiding van bondsvoorzitter Jeu Sprengers. De presentator die avond was Frank Kramer. Ik zal het nooit vergeten.             

Leukste sport om naar te kijken?
Dat blijft toch voetbal. Ook tennis en rugby vind ik prachtig om te zien. Al weer een tijdje geleden heb ik via de BBC het WK rugby intensief gevolgd. Het was fantastisch met al die bomen van kerels. En wat me ook opviel was dat zij altijd netjes waren tegen de scheidsrechters. Er was nooit gezeur of gezeik. Het heeft m'n ogen geopend.              

Leukste sport om te doen?
Zelf voetballen vind ik nog steeds het allerleukst. Op advies van m'n vroegere trainer en vriend Henk Bodewes heb ik destijds wel de trainersdiploma's TC 2 en TC 1 gehaald. Toen ik stage liep bij GVAV/Rapiditas ben ik tot de conclusie gekomen dat zelf spelen toch veel leuker is.             

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is natuurlijk Johan Cruijff. Een fenomeen binnen en buiten het veld. Was soms ook onnavolgbaar. Hij maakte als geboren Ajax-mannetje feitelijk in z'n uppie ook ooit Feyenoord kampioen.              

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gezeik tegen de scheidsrechters. Soms staat zelfs een compleet elftal om zo'n man heen. Het is van de zotte. Ik was heel vroeger af en toe ook een klier, maar ben al lang tot inkeer gekomen. Ook vind ik die transferwindows belachelijk. Ik zie tegenwoordig teamfoto's die twee maanden later zo de  prullenbak in . En vrijwel iedereen vind het blijkbaar normaal. Ik dus niet.               

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger vond ik dat programma met Wilfried de Jong boeiend met al die halfnaakte topsporters liggend op een tafel. Nu kijk ik weinig live naar tv omdat ik het nogal druk heb. Ik volg de boel enigszins online. Op zondag bijvoorbeeld probeer ik het overzicht van de Eredivisie na acht uur te bekijken.         

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister alleen in de auto naar de radio. Jack van Gelder deed het in Langs de Lijn altijd goed tijdens WK's en EK's. Hij trok je in die wedstrijden van Oranje.               

Beste sportboek? 
Dat is met afstand Teambuilding van Rinus Michels. Ik heb ooit een stapeltje boeken gekregen van Henk Bodewes. M'n oog viel gelijk op Teambuilding. Uiteindelijk moet je het met z'n allen doen.          

Beste sportcommentator?
Theo Koomen was natuurlijk een fenomeen. Toen ik zes jaar was speelde ik m'n eerste zaalwedstrijden in de Jarinohal in Delfzijl. En wie reikte de prijzen uit? Jawel, Theo Koomen. Dat was me wat. Jean Nelissen en Mart Smeets vond ik vroeger ook top in de Tour de France.             

Wat is de sportlocatie van de stad?
Ik kom alleen in de Euroborg. Vanwege m'n vier kids en m'n werk heb ik helaas te weinig tijd om bijvoorbeeld in MartiniPlaza te gaan kijken. Ik kom wel op Corpus den Hoorn met een voetbalzoon en een hockeydochter.            

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Arjen Robben. Ik heb groot respect voor hem. Vroeger had ik een beetje antipathie jegens hem. Dat was in z'n periodes bij Chelsea en Real Madrid. Maar wat hij heeft gepresteerd in Oranje en bij Bayern Munchen op WK's, EK's en in de Champions League ben ik stikjaloers op. Dat ik dat allemaal niet bereikt heb. Laat Arjen maar komen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.