De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Marcel Niemeijer

Door: Jan A. Van der Veen

Portret: eigen archief / Beeld: Pexels

Hij kwam ter wereld in de Heymanslaan, groeide op in de Briljantstraat, woonde daarna in de Wipstraat en Nieuwe Ebbingestraat en huist sedert enkele jaren in de Joh. Dijkstralaan. Kortom, Marcel Niemeijer (21-10-1969) is een volbloed Stadjer. Met echtgenote Monique de Lange heeft hij twee kinderen voortgebracht: Lisa (11) en Huub (7). Lisa korfbalt bij Hoogkerk en Huub voetbalt bij HFC '15 in de F'jes.           

Marcel voetbalde bij Velocitas en Groninger Boys. Tegenwoordig alleen nog in de zaal bij ZVV De Slingerij, de club die hij ooit heeft opgericht. Ook is Marcel actief lid van de triathlonafdeling van GVAV. Hij heeft twee seizoenkaarten van FC Groningen en is sponsor van Sport in Stad. Marcel is directeur/eigenaar van Inkoopstrateeg, een bedrijf dat als zelfstandig adviseur actief is voor overheden en bedrijven.                 

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er meerdere. Het debuut van Arjen Robben tegen Feyenoord. Je kon toen in het Oosterpark al zien dat hij van uitzonderlijke klasse was. Ook moet ik noemen de afscheidswedstrijd van de FC van het Oosterpark. We wonnen van NEC en Glenn Salmon maakte drie doelpunten. Het was zo'n beetje de enige keer dat we iets aan hem hadden. Tot slot de openingswedstrijd van de Euroborg met een overwinning op Heerenveen en de openingsgoal van Erik Nevland.                       

Leukste sport om naar te kijken?
Een echt leuke kijksport vind ik darten. Ik weet uit ervaring hoe klein het vakje is en hoe moeilijk darten is. Die voortdurende spanning vind ik fascinerend. Het is bijzonder knap ook dat Barney al vele jaren tot de wereldtop behoort. De Formule 1 vind ik ook geweldig. Zeker na de komst van Max Verstappen. Ik kan niet wachten tot het seizoen weer begint.             

Leukste sport om te doen?
Dat is natuurlijk voetbal. Elke vrijdag ben ik nog in de zaal bezig. Eigenlijk is het geen niveau, maar voor ons doen wel. Het gaat om het plezier en we doen dit seizoen mee om het kampioenschap.             

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff als sporter en vooral als persoon. Ik heb groot respect voor hem wat hij maatschappelijk allemaal heeft gedaan na z'n carrière. Hij heeft impact in de hele wereld gehad.            

Grootste ergernis op sportgebied?
Er wordt altijd afgegeven op scheidsrechters. Dat vind ik onterecht. Spelers moeten bij zichzelf te rade gaan. Ik heb soms afkeer van het voetbal door gedragingen van spelers. Neem bijvoorbeeld die Veltman van Ajax met z'n misleidende actie tegen Sparta en die Unal van Twente met z'n schwalbe tegen Heerenveen. Hij schaamde zich niet eens. Die twee gasten hadden diep rood moeten krijgen, maar gingen gewoon vrijuit. De KNVB moet dat soort zaken hard aanpakken.                 

Beste sportprogramma op televisie?
VI vind ik helemaal niks. Allemaal gelul in de ruimte. Geef mij maar de Formule 1 van Ziggo. Een heel mooi programma. Prachtige beelden en goeie gasten in de studio.          

Beste sportboek?
Je gaat het pas zien als je het door hebt van Pieter Winsemius. Johan Cruijff was z'n adviseur. Het gaat over het optuigen van een organisatie. Echt een maatboek gerelateerd aan voetbal.         

Teamsport of individuele sport?
Beide spraken me aan. In teamsport heb je te maken met verschillende karakters. Als individu kun je je niet verschuilen. Je gaat voortdurend het gevecht met jezelf aan. Voor mij is het vooral mentaal vaak een zware strijd.          

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De winnende goal uit een vrije trap van Ronald Koeman waardoor Barcelona in Londen tegen Sampdoria voor het eerst de Champions League won. Zo'n roodharig ventje uit Groningen regelde het even.          

Wat is de sportlocatie van de stad?
Kardinge heeft alles te bieden. De meeste zaken zijn er ook goed geregeld. Naast vele activiteiten in het sportcentrum zijn er ook voorzieningen voor voetbalclubs, klimliefhebbers, pitch-putfiguren, skiërs en mountainbikers. Het stadion van de FC is op zich wel mooi, maar die omloop is zeer onaangenaam. Het is er vreselijk tochtig. Daar moet nodig iets aan gebeuren. Het zou dan ook omzet verhogend werken.                  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Gerard Kemkers. Dat heeft natuurlijk mede te maken met m'n bedrijf. Ik vermoed dat ik nog wel iets zou kunnen toevoegen aan het Topsportzorgcentrum waarvan Gerard manager is. Ik zou in ieder geval graag met hem van gedachten willen wisselen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.