De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Marcel Groninger

Beeld: Archief Jan Kanning

In Sodom en Gomorra oftewel Winschoten is hij geboren. Na een half jaartje verhuisde Marcel Groninger met z'n familie naar Stad. Hij groeide op in Selwerd, de befaamde Paddepoel bar was z'n tweede thuis. Tegenwoordig woont Marcel met echtgenote Natascha Huiszoon en dochters Romy en Lindy in Eelderwolde. Hij voetbalde bij Astrea, GRC, FC Groningen (amateur in A-selectie), Gronitas, Appingedam, Achilles 1894 (landskampioen onder hoofdtrainer Ron Jans) en Be Quick. Als trainer promoveerde hij met Be Quick naar de Topklasse. Op 1 juli begon Marcel aan z'n derde seizoen als hoofdtrainer van Topklasser HHC in Hardenberg en als assistent-trainer van FC Groningen.    

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De rijtoer door de Stad en de huldiging op de drafbaan door 35.000 fans na het behalen van de beker door FC Groningen. Als je dat meemaakt als trainer is het nog mooier. Daar hadden we met z'n allen een heel seizoen naar toegewerkt. Ik heb die dag meerdere malen kippenvel gehad.  

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal als supporter en beroepsmatig. Ik kijk altijd naar de Champions League en de topwedstrijden in Spanje, Duitsland en Engeland. Basketbal volg ik ook. De NBA is prachtig en als de tijd en het werk het toelaten neem ik een kijkje bij Donar. Basketbal is veel intenser dan voetbal. Om de 24 seconden is er euforie of een rouwmoment. Gaat het mis dan baal je als een stekker. Vliegt er een driepunter in dan ga je uit je dak.  

Leukste sport om te doen?
Vroeger voetbal. Nu mag ik graag golfen. Ik heb een periode gehad dat ik vijf, zes keer per week op de baan stond. Dat lukt bij lange na niet meer. Klaverjassen doe ik ook graag. Dat doe ik elke dinsdag bij Kees Patat in de Hoornsemeer bar. Het gaat natuurlijk ook om de centjes. Ik beschouw klaverjassen niet als sport.  

Grootste ergernis op televisie?
Praatprogramma's. Ik vind Voetbal International wel leuk, maar er wordt te veel op de man gespeeld. Dat vind ik helemaal niks. Op maandag en vrijdag erger ik me dus behoorlijk.   

Beste sportprogramma op televisie?
Ik zou het echt niet weten. Studio Sport is degelijk en Voetbal International is af en toe amusant.  

Beste sportprogramma op de radio.  
Ik zit 's avonds vaak in de auto. Dan heb ik altijd Radio 1 aan. Jack van Gelder is vaak presentator. Hij is een amusante vent.  

Teamsporten of individuele sport?  
Teamsporten. Het is heel mooi om met een groep ergens naar toe te werken. Soms is het ook lastig want iedereen heeft z'n eigen ik. Het is heel tof om van een selectie een geheel te maken.  

Grootste prestatie ooit door een Gronings team geleverd?  
Dat kan natuurlijk alleen het winnen van de KNVB-beker door FC Groningen zijn. Oeioei, wat dat heeft gedaan met de mensen uit Stad en Ommeland is niet te beschrijven. In de aanloop naar de finale, de finale zelf, de rijtoer door de Stad en de huldiging op de drafbaan. Daar wordt over vijftig jaar nog over gesproken.  

Beste sportcommentator?  
Sierd de Vos. Hij is een vakman, grappig en legt de kijkers op humoristische wijze uit welke kroegen en restaurantjes ze moeten bezoeken in Barcelona en Madrid. De beste sportcommentator van de radio vind ik Jack van Gelder.   

Wat is de sportlocatie van de Stad?  
De Esserberg. Prachtig, historisch, volop groen, veel bomen, de befaamde Dijk, clubhuis met terras aan het veld. De Esserberg ademt voetbal. Ik moet ook de Euroborg noemen. Een prachtig stadion. Vooral tijdens avondwedstrijden is sprake van een soort magie.  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?  
Met Helene Hendriks van FOX Sport. Helene heeft verstand van zaken en is een leuke blonde jongedame.