De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Machiel Akkerman

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
9 juli 2018

Hij kwam met een hoop kabaal ter wereld op 27 juni 1978 in Stad. In de Vogelkersstraat in Selwerd om precies te zijn. Bivakkeerde vervolgens in Vinkhuizen, de Petrus Driessenstraat, de Grote Leliestraat en het Belgische Oudenaarde waar Machiel Akkerman een setje vormde met een Belgische lady. Die klus is inmiddels geklaard. Sedert 2016 woont hij weer in de Grote Leliestraat. Machiel is nu de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Hij werkt weer voor z'n oude werkgever Hotels.nl en is medewerker van de sportredactie van RTV Noord alsmede columnist van Sport in Stad. In vroeger jaren deed Machiel aan voetbal, zaalvoetbal, cricket, ijshockey, wielrennen. Tegenwoordig voetbalt hij wekelijks in de zaal en probeert hij twee keer per week hard te lopen. Stilzitten is er niet bij.

Wat is voor jou het meest indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De tweeluik tussen FC Groningen en Fiorentina. Ik was voor een paar boekenbonnen voor OOG-radio in Florence. Het was fantastisch om er verslag van te doen. Wat een sfeer en wat een spanning. Helaas verloor FC Groningen. Levchenko en Kolder misten in de strafschoppenserie. Al met al was het een unieke ervaring.

Leukste sport om naar te kijken?
IJshockey. Het is dynamisch en flitsend. Die topspelers hebben vooral een fantastische techniek. Ik was een jaar of zes toen ik op school een opstelwedstrijd won. Als beloning kreeg ik een shirt van Johan Toren, die destijds een van de grote jongens van GIJS was. Ik wS de koning te rijk.

Leukste sport om te doen?
Voetbal in de zaal. Ik speel nog elke week met een groepje vrienden in een gymlokaal in de Ossehoederstraat. In de zaal kom ik lekker veel aan de bal. We spelen altijd drie tegen drie. Het gaat er heel fanatiek aan toe. En natuurlijk hebben we ook af en toe een feestje.

Favoriete sporter aller tijden?
Wayne Gretzky de Canadese superster. Ik heb hem van jongsafaan gevolgd. Hij is echt een unieke sportman. Ik heb ooit een shirt van hem laten bedrukken. In rende dan door de buurt in dat shirt en zwaaide met m'n ijshockeystick. Het zijn onvergetelijke tijden.

Grootste ergernis op sportgebied?
De FIFA. Men pretendeert er altijd voor het voetbal te zijn, maar in ieder geval tot voor kort was het een grote boevenbende bestaande uit corrupte figuren en zakkenvullers. 19 van de 24 leden van de FIFA zijn bijvoorbeeld weggesaneerd door toedoen van de FBI. Die moest er notabene aan te pas komen om de boel eindelijk eens te zuiveren. Er is feitelijk 30 jaar te laat ingegrepen.

Beste sportprogramma op televisie?
Match of the Day van de BBC. Die lui tonen liefde voor het voetbal. Neem bijvoorbeeld de finale om de FA Cup Ze beginnen om 11 uur, terwijl de match pas vijf uur later start, Prachtige filmpjes laten ze zien, leuke en aparte interviews en deskundige commentatoren en studiogasten. Het is een feest om te kijken.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Volg ik ook van jongsafaan. Als we buiten voetbalden had ik een transistor-radiootje in m'n doel staan om toch maar niets te hoeven missen. De mannen waren destijds Jaap Bax, Leo Driessen, Bep van Houdt en Bert Nederlof. Er was altijd een mooie mis van sport en muziek.

Beste sportboek?
The Ball is round van David Goldblatt. Het is een schitterend enceclopisch boek waarin de historie van het voetbal belicht wordt. De maatschappij en politiek komen ook aan bod. De hele handel wordt zo mooi beschreven. Het boek is niet voor mensen die van vluggertjes houden. Ik heb er een paar weken over gedaan om de 900 pagina's te lezen. Het was zeer de moeite waard.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk. Hij werkte vroeger ook voor OOG. Tegenwoordig geeft hij commentaar op Fox Sports. Hij heeft een enorme feitenkennis en is helemaal bezeten van voetbal. Mark sleept je helemaal mee in een wedstrijd. En het mooie is dat hij nog altijd dezelfde Mark is als vroeger.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Op dit moment sportpark Corpus den Hoorn oftewel Corponella. Het is een goed onderhouden sportpark waarin allerlei clubs tot hun recht komen. Groen Geel is er helemaal opgebloeid, FC Groningen traint er met alle teams, hockey, wielrennen, softbal, American Footbal worden er ook beoefend en Cream Crackers tennist aan de overkant en er is de Stadjershal.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Steffi Graf. Zij was een prachtige tennisvrouw. Steffi had een gigantische wil om te winnen, maar had een beetje een afstandelijke uitstraling. Op mijn kamer hing vroeger een poster van haar aan de muur. Die hing er niet voor niets want Steffi zag er ook heel lekker uit.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.