De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Lois Abbingh

Door: Jan A. Van der Veen

Ze is geboren op 13/08/1992 in Stad doch fladdert sedert 2005 all over the world. Nu bivakkeert Lois Abbingh na een avontuur in Rusland enige tijd in Emmen bij pa en ma en little sister Zoe. Zo af en toe heeft zij dates met vriendinnen in Stad of gaat zij er met familieleden gewoon even shoppen. Als 5-jarig kruimeltje droeg Lois al het shirt van het eens zo roemruchte Vlugheid en Kracht. Jaren geleden is zij al uitgegroeid tot een wereldster met als specialiteiten de opbouw, meestal vanaf de linkerkant en bovenal een zeer verwoestend schot. Lois heeft het niet van een vreemde. Ma Diana Woudstra speelde jarenlang met dezelfde kwaliteiten in het vlaggenschip van Vlugheid en Kracht. Pa Jans handbalt nog steeds en zus Zoe keept bij E&O.
Vanaf haar 13e ging het razendsnel met Lois. Ze combineerde haar activiteiten voor E&O in Emmen met die van de Handbal Academie op Papendal. Tegelijkertijd behaalde ze het diploma VWO. Lois is een doenertje. Dat wil zeggen stilzitten is feitelijk niets voor haar. Zelfs in Rusland volgde zij de studie psychologie&gezondheid aan het Nederlands Talen Instituut. Lois startte met haar Europese trektocht op haar 17e. Ze speelde achtereenvolgens 4 jaar bij Oldenburg, 2 jaar in Roemenie bij Baia Mara, 2 jaar bij Issy Paris en 2 jaar bij Rostov-Don. Bij Baia Mara won ze de beker en Super Cup. Bij Rostov-Don behaalde Lois de landstitel, de beker en tweemaal de Super Cup. In haar eerste jaar in Rusland werd zij bovendien gekroond tot beste speelster.
Lois schitterde en schittert nog steeds in het shirt van Oranje. Al 152 matches staan op haar conto. En haar erelijst is ongekend. Zilver WK 2015, Brons WK 2017, Goud WK 2019. De titel kwam tot stand via een door Lois in de laatste seconden benutte strafworp versus Spanje. Op dat WK in Japan werd Lois ook nog even topscorer met 71 goals. Zilver kwam tot stand op het EK 2016 en brons op het EK 2018. Op de Olympische Spelen 2016 finishte Lois met Oranje als vierde. Volgend jaar gaat Oranje op de OS Tokyo weer vol voor de zo fel begeerde titel. Vanaf 1 juli danst Lois op de vloer van de Deense topclub HC Odense met oa haar hartsvriendin Tess Wester, goalie van Oranje, en Oranje-maatje Nycke Groot. Als haar carriere ooit ten einde is betrekken Lois en haar verloofde Joost Lieder een nu al aangeschafte villa in het rustieke Middenbeemster in de nabijheid van Purmerend.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Daarin kan ik geen keuze maken. Sporten en sporters met elkaar vergelijken is te complex. Gemakshalve projecteer ik twee momenten uit m'n eigen beleving. Als meisje van 13 was ik in november of december 2005 bij een van de laatste wedstrijden van FC Groningen in het Oosterpark. Het was een geweldige beleving. De sfeer was fantastisch en we konden de spelers bijna aanraken zo dicht waren we bij het veld. Jammer dat het Oosterpark is verlaten, maar het is de redding van de club geworden. Het tweede moment is nog niet zo lang geleden. Een Gronings wichie is met Oranje in Japan wereldkampioen handbal geworden en mocht in de finale de beslissende goal maken. Ik was op m'n vijfde begonnen bij Vlugheid en Kracht. Eindelijk, 23 jaar later, was er die gouden medaille en ultieme bekroning.

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard handbal en dan de Champions League. Wees gerust, ik ben niet eenkennig. Ik kijk ook Champions League voetbal en volg ook volleybal en basketbal op de voet. Dat is tegenwoordig simpel via allerlei zenders en livestreams. Nu boeit een docuserie over Michael Jordan op Netflix me enorm.

Leukste  sport om te doen?
Dat is een inkoppertje natuurlijk. Handbal was, is en zal altijd m'n sport blijven. Het is me met de paplepel ingegoten. Handbal is een snelle en bovenal attractieve sport. Het is te lang onder de radar gebleven, maar is sedert enkele jaren tot bloei gekomen. Dat kan ik rustig zeggen toch?

Favoriete sporter aller tijden?
Best lastig. Ik kies voor Michael Jordan. Z'n bijnamen zijn Air Jordan en His Airness. Hij heeft 15 jaar in de NBA gespeeld en is 12 keer uitgeroepen tot All Star. En hij werd 6 keer kampioen met Chicago Bulls. Z'n hele erelijst opsommen is onbegonnen werk.

Grootste ergernis op sportgebied?
Toen het handbal nog niet zo groot was hoorde je mensen af en toe praten of ze er verstand van hadden, terwijl ze er helemaal geen kijk op hadden. Dat vond ik heel vervelend. Ik moet zeggen dat het de laatste tijd wel beter gaat.

Beste sportprogramma op televisie?
Van huisuit Studio Sport, maar tegenwoordig op zondagavond minder vaak wegens andere bezigheden. Ik kijk wel veel documentaires op Netflix en Ziggo Sport.           

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister niet veel. Bureau Sport op vrijdagmiddag op NPO 1 luister ik wel. Frank Evenblij en Erik Dijkstra doen het net even anders dan anderen. Zij zijn enthousiast en halen meer uit de sporters. Dat vind ik leuk om te horen.             

Beste sportboek?
Ik lees zo veel dat ik soms niet meer weet wat ik gelezen heb. Een zeer intrigerend boek vond ik over Zlatan Ibrahimovic. De biografie heet neer ik meen 'Ik, Zlatan'. Van jochie uit een achterstandswijk ergens in Zweden tot een wereldster, het is eigenlijk ongelooflijk. 

Beste sportcommentator?
Tom Brannigan van EHFTV.com. Dat is het kanaal van de Europese handbalbond. Hij is vakkundig, leeft zich enorm in, heeft een mooie stem en vertelt geen flauwekul.

Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza. Tenminste als het omgebouwd wordt tot een handbaltempel. We hebben er een oefeninterland tegen Duitsland gespeeld. Het was fantastisch. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar. Maar dan liefst een kwalificatiematch voor een EK of WK.

Met met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ronald Koeman. Ik zou van hem graag willen weten hoe z'n aanpak is met Oranje naar het EK van volgend jaar en we hebben een overeenkomst. We zijn als kleintjes begonnen in Groningen. Hij bij Helpman en GRC. Ik bij Vlugheid en Kracht.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.