De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Linda Blaauw

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning / seizoen 2007-2008

Ze heeft al maar liefst 17 jaar stevige verkering met voormalig korfbalinternational Michiel Gerritsen. In mei 2015 is het nog steeds ongetrouwde stel verblijd met de komst van Guus. De driekoppige familie woont in de wijk Hoornsemeer in Stad. Linda Blaauw, van 11 juni 1982 te Heerenveen, korfbalde er vrolijk op los van haar negende levensjaar tot haar dertigste. Eerst was Blauw Wit Heerenveen haar club. Van medio 2004 tot medio 2012 droeg zij het prachtige groen-witte shirt van Groningens korfbaltrots Nic. Alfa-college. Linda was meer dan alleen paaldame. Ze was aangever en soms ook schutter van dienst. Haar grootste succes met Nic. was ooit de bronzen medaille in het uitverkochte Ahoy' tijdens de jaarlijkse ontknoping van de play-offs om de landstitel. Na een afbouwperiode in Nic. 5 is ze tegenwoordig alleen mammafit. Linda is drie dagen per week kinderfysiotherapeut bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?De gouden medailles van Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Ik weet nog dat Michiel en Taco Poelstra eens door de gemeente Groningen gehuldigd werden met een sportpenning. Er was toen ook een klein meisje bij, die een aanmoedigingsprijs kreeg. Dat was dus Ranomi. Daarna ben ik haar blijven volgen. Ik heb dus ook de doorbraak meegemaakt van een nog altijd nuchtere Groningse meid.

Leukste sport om naar te kijken?
Korfbal op het hoogste niveau en dan bedoel ik de Korfbal League. Wat daaronder speelt vind ik niet interessant. Atletiek vind ik ook tof om te zien. Ik was vroeger bij AV '55 in Heerenveen best goed op de sprintnummers. Vanwege vriendjes en vriendinnetjes heb ik uiteindelijk gekozen voor korfbal.

Leukste sport om te doen?
Korfbal natuurlijk. Ik hou gewoon van het spelletje en dan vooral het tactische gedeelte. Het is heerlijk om mooie passes te geven en tegenstanders te piepelen.

Favoriete sporter aller tijden?
Daphne Schippers. Het is me wat. Zo vanuit de meerkamp je nestelen in de wereldtop van de sprintnummers. Ze pakt zo maar even, nou ja even, zilver op de 100 meter op het WK en daarna goud op de 200 meter. Heel gaaf allemaal. En net als Ranomi is Daphne een lekkere en nuchtere Hollandse meid.

Grootste ergernis op sportgebied?
Die voetballers met hun schwalbes en andere capriolen. Ze blijven vaak voor dood op het veld liggen, terwijl er niets aan de hand is. Voetballers moeten eens goed kijken naar rugbyers. Die gaan tenminste altijd vrolijk door. Bovendien hebben voetballers ook nog eens een voorbeeldfunctie. Gezeik tegen scheidsen hou ik ook niet van. Ik was in het veld vervelend, maar niet tegen scheidsen. Kijk, korfbal is een gemengde sport. Dan moet je als vrouwtje je mannetje staan, zal ik maar zeggen. Anders lopen ze over je heen.

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Erik Dijkstra en Frank Evenblij. Ze brengen de sport op een prachtige alternatieve wijze op de buis. Die jongens waren ook een keertje in Papendrecht bij korfbalclub PKC. Ze maakten een filmpje over alle vooroordelen in het korfbal. Fantastisch.

Teamsport of individuele sport?
Moeilijk, maar ik kies toch voor teamsport. Met z'n allen ergens naar toewerken is heel leuk en is fantastisch als je het gestelde doel bereikt. Het is vaak een moeizaam en lang proces en het levert een gelukzalig gevoel op als het moment daar is. Daarna leefde ik nog wel een paar weken in een roes.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Marianne Timmer. Ik hoor Frank Snoeks in 1996 nog op tv met overslaande stem roepen: 'Timmertje, Timmertje wat ga je doen'. Timmertje deed het gewoon en pakte op die Olympische Spelen in Nagano twee gouden plakken. En in 2006 op de OS in Turijn pakte Marianne er nog een derde gouden plak bij. Het is fenomenaal.

Beste sportcommentator?
Jack van Gelder met afstand. Hij is net gestopt bij de NOS en heeft helaas een triest afscheidskadootje mee gekregen van diezelfde NOS. Op Radio 1 kwamen Kees Jansma, Johan Derksen en Ben de Graaf aan het woord. Die Ben de Graaf zei over Jack: 'Hij is psychiatrisch'. Vreselijk. Zo'n afscheid verdient niemand. Jack wilde toen niet meer in de uitzending. Hij is weggelopen. Ik geef hem groot gelijk.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Het Nic.-nest. Het veld is weliswaar prut, maar de entourage is toppietop. Het is een prachtige locatie temidden van bossages. Er moet alleen nog een sporthal bij. In het Alfa-college is het spelen tof, maar het is en blijft natuurlijk een onderwijsinstelling zonder franje en gezelligheid achteraf.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Usain Bolt, de ongeëvenaarde sprinter uit Jamaica. Laatst nog een prachtige docu over Usain gezien, het kind van de sloppenwijken. Ja, als hij weer gewonnen heeft produceert hij altijd een schietbeweging. Ik stoor me er niet aan. Het hoort gewoon bij hem.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.