De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Lieneke Heuvelman

Door: Jan A. Van der Veen

Ze is geboren in Tynaarlo, maar een grote meid geworden in Niekerk als dochter van de eigenaar van de kroeg 't Oud Gemeentehuis. Lieneke Heuvelman, geboren Bolhuis (14-07-1950), bivakkeerde vervolgens in Assen en Groningen en woont inmiddels sedert 44 jaar in het rustieke Vries. Op 18 mei 1973 trad zij in het huwelijk met sportverslaggever annex consultant Dick Heuvelman. Het stel heeft twee dochters geproduceerd. Marie-Jose woont in Almere, is fiscalist en heeft twee zoons. Renee woont in Heerenveen, is docent communicatiewetenschappen aan de Hanzehogeschool in Stad en heeft twee dochters. Korfbal, voetbal en volleybal heeft Lieneke in vroeger jaren zich mee bezig gehouden. De vv Niekerk is op haar aanraden zelfs tot stand gekomen. Lieneke is de eerste lady in de historie die voor de tuchtcommissie van de KNVB aan de Kraneweg in Stad moest verschijnen als captain van vv Niekerk na een akkefietje in een match versus vv Peize. 'Het was een hilarische bijeenkomst met ouwe kerels in pakken en stropdassen', herinnert Lieneke zich. 'De captain van Peize was toevallig m'n achternichtje. Tsja... We kwamen er met een waarschuwing vanaf'. Tegenwoordig is zij bestuurslid van volleybalvereniging Surf in haar woonplaats. 'Ik ben makelaar in gezelligheid'. Aan de keukentafel pingpongt zij volgens eigen zeggen vrijwel dagelijks met Dick. Wat er in de overige vertrekken in het landhuis gebeurt is vooralsnog strikt geheim. Lieneke was kleuterleidster, leerkracht basisschool, remedial teacher van probleemkids alsmede BSW-therapie. Tegenwoordig is zij freelance bezig als begeleider VCA, veiligheid op de werkvloer. Lieneke is hartstochtelijk fan van Donar en Lycurgus.                  

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De Omloop van Niekerk in 1969. Ik was Rondemiss en was in het cafe van m'n pa verantwoordelijk voor de gehaktballen. Na afloop kwam speaker Jan Vos uit Groningen de kroeg binnen. Hij studeerde Russisch aan de RUG. Jan had een vent bij zich in een beige lange regenjas. Dat was Dick. Een tijd later zag ik Dick weer in het Golden Fust. Toen heb ik hem in de kraag gepakt. We zijn naar Indie gegaan in de Herestraat en naar Frigge om te dansen. Hij was gelijk verkocht. Ik ook trouwens. De match FC Groningen tegen Atletico Madrid in 1983 was ook een hoogtepunt. M'n moeder was jarig, maar m'n broer en ik wilden per se naar de FC. Het was fantastisch. Ik was helemaal wild in de hakken en kon later op de avond m'n moeder niet een feliciteren omdat ik geen stem meer had van het brullen.               

Leukste sport om naar te kijken?
IJsdansen. Het is feitelijk kunst. Ik heb nooit een favoriet omdat ik er niet echt verstand van heb. Ik vind iedereen goed. De combinatie van de bewegingen en prachtige muziek is fantastisch. En gezamenlijk tot een topprestatie komen is natuurlijk het summum. Topwedstrijden volleybal en handbal vind ik ook top.             

Leukste sport om te doen?
Vroeger volleybal. Ik moest stoppen vanwege heupklachten. Tegenwoordig spinnen in Tynaarlo bij FCT. Ik behoor nog wel tot de Volleypops. We gaan weekendjes weg naar rockfestivals en zo en we regelen alles voor de Derde Zhelft bij Surf.          

Favoriete sporter aller tijden?
Thomas Gustafson, de schaatser uit het tijdperk van Ard en Keessie. Ik was heimelijk een beetje verliefd op hem. Hij zag er heel goed uit en sprak als Zweed heel goed Engels. Thomas trainde veel in de bossen met boomstammen. Daar haalde hij z'n inspiratie en energie uit. Hij vond schaatsen in Thialf ook het allermooist vanwege het publiek. Als ik Dick niet had gehad was ik achter Thomas aan gegaan.           

Grootste ergernis op sportgebied?
Het geouwehoer op voetbalvelden. Het shirtjetrekken en vervelende overtredingen. Collegialiteit is er vaak niet terwijl spelers elkaar toch nodig hebben. Anders is er helemaal geen wedstrijd. Als je een bepaald niveau niet aan kunt ga dan een treedje lager spelen. Het zit blijkbaar in de mens.            

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger Harrie Vermeegen en Henk Spaan. En ook Holland Sport van Wilfried de Jong. Tegenwoordig vind ik Bureau Sport top. Je leert sporters op een andere manier kennen. Al die praatprogramma's rondom wedstrijden vind ik helemaal niks. Opgeblazen figuren zijn het.           

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn natuurlijk met mooie muziek en opwindende flitsen van wedstrijden. Vroeger mat Koos Postema en Rocky Tuhuteru. Nu vind ik Hugo Borst goed. Ik luister minder vaak dan vroeger. In de auto en in de tuin bij lekker weer heb ik altijd Langs de Lijn aan staan.           

Beste sportboek?
Natuurlijk Is Sport wel mooi van ene Dick Heuvelman haha. Het Beest van wielrenner Lieuwe Westra vind ik fascinerend. Hij is een super extreem geval op allerlei gebieden. Elke bladzijde werd m'n verwondering groter. Van het zuipen, dope en allerlei andere zaakjes. Lieuwe was toch niet echt een domme jongen, feitelijk was hij nog een kind met gedragsproblemen.                

Beste sportcommentator?
Evert ten Napel. Nu hij ouder is, is hij op Fox Sports wat rustiger. Die Sierd de Vos vind ik een snol. Hij geeft vanuit een bezemkast in Amsterdam commentaar bij het Spaans voetbal op Ziggo Sport en doet altijd voorkomen of hij in Barcelona of Madrid zit. Hij kwekt maar door, vertelt waar losbandige vrouwtjes te vinden zijn en zegt bij wie voetballers allemaal kindjes hebben.                    

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is MartiniPlaza. Een toko met een prettige uitstraling en comfortsbele stoelen. Plaza is goed bereikbaar en heeft sinds een tijdje ook een Donar-fanshop. M'n kleinkinderen gaan wel eens mee naar Donar. Zij willen altijd eerst naar de snoepkar van Grda Marcus en Paul Heijkens. Ik heb bij Donar een Goldcard en kom in Plaza ook altijd bij de wedstrijden van Lycurgus.                

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Arjen Robben. Ik denk dat hij een uitstekende gesprekspartner is. Ik zou met hem over m'n werkgebied van gedachten willen wisselen met name over hoe om te gaan met jeugd. Daar heeft Arjen vast wel een mening over. En wellicht wil Arjen wel grootaandeelhouder worden van een prachtige Sportarena in de stad voor allerlei zaalclubs. Dan kan hij ook algemeen directeur worden van de Arjen Robben Sportarena en hoeft hij na z'n loopbaan niet thuis op de bank te zitten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.