De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Leo Wassing

Door: Jan A. Van der Veen

Hij kwam ter wereld in de havenstad Delfzijl. Verkaste als man in wording op z'n achttiende naar Groningen. Studeerde aan de school voor Journalistiek in Zwolle en woonde na het afronden van z'n studie drie jaar in Haarlem. Leo Wassing (24-10-1987) werkte in Amsterdam voor Fox Sports en in Hilversum voor RTL. Mede vanwege heimwee naar Stad en Ommeland keerde de handelsreiziger in sport in december 2016 retour naar Stad. Z'n werkplek is in het land van turf, jenever en achterdocht. Leo is in Assen algemeen redacteur van RTV Drenthe. Z'n partner is Rozemarijn Groenewold. Zij heeft niets met sport. Met Yoga des te meer. Rozemarijn brengt innerlijke rust bij Leo. In september verwacht het liefdeskoppeltje de eerstgeborene. Het wordt een jongedame. Haar naam wordt angstvallig geheim gehouden. Leo is columnist van Sport in Stad.              

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De bekerwinst van FC Groningen. Als redacteur van Fox Sports had ik alle bekermatches van FC Groningen dat seizoen gezien. Alles rondom die bekerfinale had ik ook geregeld. Van Claus Boekweg tot en met de familie Bacuna. Op de wedstrijddag was ik vrij. Ik moest vanuit Haarlem eerst naar Groningen voor de buscombi naar de Kuip. De hele weg naar Rotterdam was een grote groen-witte zee. Het was machtig mooi. M'n liefde voor Groningen werd steeds heviger. Toen nam ik ook de beslissing om terug te gaan naar de provincie waar ik thuishoor. Groningen dus.         

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal en wielrennen. Vanaf m'n zesde ben ik verslaafd aan voetbal. En vanaf m'n twaalfde doe ik aan wielrennen. Het zijn twee bijzondere sporten. Voetbal is bijvoorbeeld feitelijk zo conservatief als de pest. En in het wielrennen regeert doping. Toch vind ik die sporten fascinerend. Darts vind ik ook heel leuk om naar te kijken op tv.           

Leukste sport om te doen?
Voetbal vroeger bij Neptunia. Nu bij Amicitia VMC. Daar stop ik mee. Ik ben al een beetje op leeftijd en er komt straks een kleintje. In de zaal speel ik voor Extudiantes in Kardinge. In de zaal kom ik veel meer aan de bal. Dat vind ik lekker. Fietsen bevalt me ook erg goed. Ik trap met regelmaat 100 of 200 kilometer weg.           

Favoriete sporter aller tijden?
Rozemarijn komt uit Bedum. Dus ik moet wel Arjen Robben zeggen anders is het hommeles. Zij had ook Arjen kunnen nemen, maar koos voor mij. Achteraf een zeer verstandige keuze. Arjen is natuurlijk ook een topgozer. Hij is een echt voetbaldier. Nooit in opspraak en een keurige vent zonder tatoeages.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Huichelaars. In het wielrennen is vaak een hoop gedonder. Het maakt die sport mooi, maar ook ergerlijk. Een dubbel gevoel dus. En voetballers worden vaak monddood gemaakt. Spelers praten vaak alleen maar hun trainer na. Vreselijk. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Wat praterij betreft is het wielrennen veel opener.          

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger de Avondetappe met Mart Smeets en het slotaccoord van Dalida. Er kwamen altijd mooie verhalen aan bod. Zo ontstond ook mijn liefde voor de koers. Voetbal Inside heb ik anderhalf jaar voor gewerkt. Het was gewoon kroegpraat op tv. Lachen dus.        

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn met spanning en sensatie. Vooral de afwisseling sport en muziek vind ik top. In de auto staat Langs de Lijn altijd aan. En Radio Tour is nog altijd fantastisch. Ik kijk er al weer naar uit.          

Beste sportboek?
Een seizoen met Hellas Verona van de Engelse schrijver Tim Parks. Hij heeft als supporter een seizoen alle uit- en thuiswedstrijden gevolgd. Voetbal is in Italie meer dan alleen maar sport. De verschillen tussen Noord en Zuid komen bijvoorbeeld tot uiting. Voetbal is in Italie feitelijk religie.           

Beste sportcommentator?
Ik mag graag luisteren naar Mark van Rijswijk. Hij was trouwens m'n kruiwagentje naar Fox Sports. Mark komt uit Groningen en zat ook bij OOG. Z'n feitenkennis is fenemonaal en bewonderenswaardig.        

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die hebben we helaas niet. Er wordt in Groningen al vele jaren op een echte Sportarena gewacht. In Groningen gebeurt van alles, maar de sport hangt er een beetje bij. Het wordt een beetje als noodzakelijk kwaad gezien. Het is feitelijk schandalig. De Sportpartij moet er verandering in brengen. De tent moet schoon geveegd worden.        

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Ranomi Kromowidjojo. Zij is een prachtige Groningse vrouw met een exotische uitstraling. Ik wil haar wel eens gaarne van heel dichtbij aanschouwen. Dat lijkt me opwindend. Dat mag ik toch wel zeggen? Rozemarijn kan het wel hebben.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.