De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Leo Brouwer

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren en getogen in Appingedam. Woont sedert 1998 in Stad. Maakte in eerste instantie De Hunze onveilig en bivakkeert nu in een riant landhuis in Gravenburgh met partner Jet van Dijken en drie kids. Sam en Doris hockeyen bij GHHC, terwijl Levy aan hardlopen doet. Jet was een verdienstelijk volleybalster doch gaf er wegens blessures de brui aan. Zelf voetbalde Leo Brouwer (18-06-1968) tot z'n 40e bij vv Appingedam. Het tweede team was het hoogst haalbare. Jet is jobcoach bij het REA College in Stad. Leo is eigenaar en grootaandeelhouder van het Barista Cafe aan de rand van het Winkelcentrum Paddepoel. In een vorig leven was hij bedrijfsleider van verschillende Aldi's. Leo heeft een droom. Hij wil ooit de enige echte marathon van Athene lopen en uiteraard voltooien.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De Europa Cupwedstrijd FC Groningen tegen Inter in het Oosterpark. Ik was toen een jaartje of vijftien en stond met vriendjes achter het doel aan de Zaagmuldersweg vlakbij de Z-side. Het was een hele belevenis. Ik heb niet eens alles kunnen zien. Iedereen was helemaal positief in de war. Ik wil graag ook nog even het Nederlands volleybalteam noemen. Onder leiding van de Groningse coach Joop Alberda werden de boys in Atlanta Olympisch kampioen.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal natuurlijk. Ik heb zelf van m'n zesde tot m'n veertigste gespeeld. Ik was een heel luie middenvelder. De jongens noemden me de koning van de middencirkel. Ik moet het nog steeds aanhoren. Het waren prachtige tijden ook met de derde helft uiteraard. Ik vind voetbal nog steeds boeiend om te zien.

Leukste sport om te doen?
Dat was dus voetbal, maar is nu hardlopen. Wegens rug-en liesklachten moest ik stoppen met voetbal. Inmiddels heb ik twee keer de marathon van Rotterdam gelopen. Eigenlijk wil ik nog vaker hardlopen, maar het is niet altijd te combineren met m'n werk.

Favoriete sporter aller tijden?
Marco van Basten. Ik heb zijn fantastische goal nog in m'n hoofd tijdens de halve finale van het EK in 1988 tegen Duitsland. M'n pa was als Damster altijd rustig. Toe niet. Ik heb hem nog nooit zo hoog zien springen en hossen. Pa ginggigantisch uit z'n plaat. Natuurlijk ik ook. Marco was een wereldspeler.

Grootste ergernis op sportgebied?
De vercommercialisering van allerlei sporten. Alles draait tegenwoordig van de eerste tot en met allerlaatste minuut om het geld. De transfersommen en salarissen in bijvoorbeeld het voetbal zijn belachelijk. Door het geld is ook het krachtsverschil tussen clubs veel te groot.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat was altijd Holland Sport met Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Een programma met diepgang. Vroeger keek ik op zondag van tien uur 's ochtends tot 's avonds laat naar voetbal op Fox. Dat doe ik niet meer. Ik kan het m'n vriendin niet aandoen. Interessante matches pak ik natuurlijk wel even mee. VI zie ik met regelmaat. Het is eigenlijk gewoon  cafepraat, maar leuk.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn, m'n hele leven al. En natuurlijk radio Tour. Wedstrijdflitsen en muziek. Het is top. Verder luisterde ik vroeger altijd naar Goal van de KRO en Met het Oog op Morgen. Radio Tour luisterde ik veelal met vrienden via een transistorradiootje nabij het Schildmeer waar we dan lagen te chillen. Heerlijk tijdverdrijf was het en we raakten er opgewonden van. Vaak was Theo Koomen de opjutter.

Beste sportboek?
Ik ben niet zo'n boekenfiguur. Toevallig heb ik in de afgelopen vacantie het boek over Thomas Dekker gelezen. Dat boek lag voor vijf euro hier bij de Bruna om de hoek. Ik wistniet wat ik allemaal las. Smijten met heel veel geld, hoeren en snoeren en dope. Alles passeerde de revue. Zelfs vlak voor de start van de Tour namen Dekker en Michael Boogerd nog vrouwtjes te grazen. Toen ik het boek uit had dacht ik, eigenlijk ben ik meestal een heel rustige jongen  geweest.

Beste sportcommentator?
Jack van Gelder zit nu bij Ziggo. Hij deed vroeger voor de NOS het Nederlands elftal. Jack kon de boel mooi opjutten. Hij maakte van een kleine mogelijkheid een heel grote kans met vaak overslaande stem. Sierd de Vos van Ziggo doet het tegenwoordig ook wel aardig. Hij vertelt ook verhaaltjes over kroegen, restaurants en vrouwtjes in met name Barcelona en Madrid. Sierd is een komische man.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Euroborg heeft het meeste aanzien. Het is prachtig van binnen, maar van buiten een lelijke betonnen kolos. MartiniPlaza waarin Donar speelt is ook wel aardig, maar is een mulktifunctionele hut en is veel te klein. Donar en ook Lycurgus verdienen beter gezien hun jarenlange topprestaties. Het is de hoogste tijd voor een echte Sportarena. Ik heb de indruk dat de gemeente helaas niet wil meewerken.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Aangezien ik een beetje van excentrieke figuren houd kies ik voor Eric Cantona. Hij was de superstar van Man United en het Frans elftal. Eric was best intelligent, maar ook mesjokke. Hij sprong een keertje over de boarding en sloeg een supporter tegen de grond. Een absurde handeling. Met trainers had hij ook vaak mot. Ik zou van hem wel eens willen weten hoe het komt dat er eigenlijk twee Eric Cantona's zijn. Het schijnt dat hij tegenwoordig acteur, schrijver en kunstenar is. Al met al een interessant type.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.