De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Koos Duijm

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is na een dienstverband van maar liefst 47 jaar als research instrumentenmaker onlangs door de RUG met vliegende vaandel en slaande trom uitgezwaaid. Voetbaldier Jacobus Koenrades Duijm, roepnaam Koos, kwam op 8 november 1951 ter wereld in de Timorstraat. Woonde verderop in het leven in Paddepoel en huist sedert 25 jaar in Aduard. Vormt al 47 jaar een setje met Gea. Dochter Daphne woont in Stad. Komt niet uit een sportief gezin. Pa en moe en vier broers hadden maling aan sport. Koos voetbalde korte tijd bij De Vogels en vervolgens bij cultclub OZW. Over enige tijd is hij 40 jaar lid. De kicksen heeft hij lang geleden in het vet gezet. Tegenwoordig maakt hij zich verdienstelijk als barman op wedstrijddagen. Z'n specialiteit is het op de juiste temperatuur brengen van gehaktballen.                     

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De etappezege van Bauke Mollema in de Tour. Ik vond het fantastisch om te zien. Bauke is gewoon ook een nuchtere jongen. Niks geen flauwekul, kapsones of poespas. Als alles een beetje meezit maakt hij volgend jaar kans op het podium. Zes bergritten, waaieretappes en een niet al te lange tijdrit. Mooi parkoersje voor Bauke. Ik wil graag ook Marianne Timmer nog even benoemen. Zij is ook een fenomeen met drie Olympische schaatstitels.               

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Ik ben er mee opgegroeid. Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk een sportfanaat ben. Ik heb alle sportzenders en kijk gigantisch veel. Naast voetbal Ijn wielrennen en atletiek m'n favoriete sporten. Vroeger waren Joop Zoetemelk en Jan Janssen m'n favorieten. Tegenwoordig geniet ik heel erg van Daphe Schippers.                                 

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik heb twee jaar bij de Vogels gespeeld. Ben er na trammelant vertrokken. Ons team kon kampioen worden, maar het eerste haalde ineens onze fantastische keeper weg. Zij hadden helemaal geen kans om kampioen te worden. Wij speelden onze kampioenswedstrijd met een invaller. Geen kampioen dus. Ik was er helemaal klaar mee en ben naar OZW overgestapt. Het is een kleine vereniging met slechts twee teams en een fantastische sfeer.

Favoriete sporter aller tijden? 
Met afstand Johan Cruijff. Hij was een fenomeen. Daarnaast vind ik ook Eddy Merckx en Mohammed Ali fenomenen. Wat die heren allemaal gepresteerd hebben is ongelooflijk.                

Grootste ergernis op sportgebied?
De handel in voetballers in een toch wel enge wereld. Het grote geld en gigantische salarissen heeft enkele jaren geleden z'n intrede gedaan. Het is toch van de gekke dat topspelers 350.000 tot een half miljoen euro per week verdienen. En veel van die figuren zijn de weg helemaal kwijt geraakt. Neem zo'n Depay. Verschijnt met een Rolls Royce op de training. Of neem zo'n Balotelli. Rijdt een Ferrari in de prak en scheurt een dag later vrolijk in een nieuwe Ferrari rond.              

Beste sportprogramma op televisie?
Fox, Ziggo en Studio Sport zijn okay wat betreft allerlei wedstrijden. VI vind ik het leukst. Dat is door al die cafepraatjes heerlijk ontspannend.           

Beste sportboek?
Van der Gijp en Kieft. Die Van der Gijp is gewoon een lolbroek. Het is altijd lachen geblazen. Had ook gewoon een vrouwtje om de hoek wonen en wipte er even binnen als hij trek had. Kieft is feitelijk een heel triest verhaal. Dat die jongen zo diep gezakt was. Onvoorstelbaar.

Individuele sport of teamsport? 
Teamsport. Met elkaar het voetbal beleven in goeie en slechte tijden is het allermooist. De derde helft was vroeger ook altijd fantastisch. Dat is nu een stuk minder door al die telefoontjes. Sommige figuren zijn er de hele dag mee bezig. Er is bijna geen communicatie meer. Eigenlijk te triest voor woorden. De echte gezelligheid verdwijnt langzamerhand.

Beste sportcommentator? 
Mart Smeets. Hij is breed georienteerd en een bijzonder persoon. Bovendien is hij deskundig met name in basketbal en vroeger in wielrennen en schaatsen. De meningen over hem lopen zeer uiteen. Je mag hem of mag hem niet.              

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn waar allerlei soorten sportverenigingen goed bezig zijn en het Topsport Zorgcentrum in aanbouw is. Kosten noch moeite worden daar gespaard.           

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Arjen Robben. Ook een gewone Groningse jongen, die ondanks z'n vele successen nog gewoon in z'n schoenen staat. Hij is een van de besten ooit in Oranje geweest. Bij Bayern Munchen komt hij nog veel beter tot z'n recht omdat hij daat veel betere spelers om zich heen heeft. Arjen is al met al ook een fenomeen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.