De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Koos Bauman

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Sybrand Treffers          

Hij is geboren aan de Emmasingel, groeide op in Corpus Den Hoorn en woont al weer tientallen jaren aan de Veenweg. Volbloed Stadjer Koos Bauman (09-11-1955) is sportfanaat en staat vooral te boek als roeideskundige. Hij is bijvoorbeeld roeimedewerker van RTV Noord, Dagblad van het Noorden en schrijft ook voor de site roeien.nl Sinds kort is Koos ook toegetreden tot het bataljon medewerkers van Sport in Stad. In het dagelijks leven is hij consultant ICT bij Atos, een Frans bedrijf met vestiging in Groningen. Atos is een van de hoofdsponsoren van het IOC. Koos heeft zes jaar gestoeid met Truus van den Hende. Het stel is 36 jaar geleden getrouwd en heeft twee dochters. Suzanne (35) woont in Amsterdam, heeft onlangs dochter Annelie ter wereld gebracht en is orthopedagoog. Laura (33) woont in het Spaanse Cadiz en is jurist met als specialisatie strafrecht. Koos heeft basketbal bedreven bij Olympia, was jarenlang zwemmer bij ZCG onder leiding van de befaamde Jan van Tuin en roeide bij burgervereniging De Hunze. Tegenwoordig is hij sporter in ruste. Truus daarentegen loopt twee keer per week tien kilometer hard en is actief als coach circuittraining van De Hunze. Truus runt een eigen bedrijf: True Sport, gespecialiseerd in functionele sportkleding.             

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Het eerste kampioenschap van Donar in 1982 onder Maarten van Gent. Wat een ontlading na een seizoen vol tumult. Maarten was een grootmeester in het op scherp zetten van een spelersgroep. Hij had voortdurend conflicten met het bestuur, maar ze konden hem niet aanpakken omdat hij en de spelers maximaal presteerden. Het was ook fantastisch dat echte Groningers als Albert van der Ark, Frank Ardon en Martin de Vries meespeelden. Nummer twee op mijn lijst is de Olympische roeititel van Niels van Steenis van De Hunze met de Holland Acht in 1996 in Atlanta.          

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is basketbal. Snelheid gekoppeld aan techniek en een sfeervolle entourage. De laatste jaren ben ik te weinig bij Donar geweest mede door werkomstandigheden. Daar gaat verandering in komen. Ik heb nu meer tijd.              

Leukste sport om te doen?
Zondermeer roeien. Je gebruikt maximaal al je spieren, het is de beste sport om je vet te verbranden en je bent altijd bezig in de vrije natuur. Vanaf het water zie je de stad ook heel anders. Roeien is zo mooi. Het lijkt zo gemakkelijk, maar is feitelijk heel moeilijk.          

Favoriete sporter aller tijden?
Vroeger sprong ik op en van de banken voor Ard en Keessie. De meeste bewondering heb ik voor Johan Cruijff. Hoe hij zich met z'n achtergrond heeft klaargestoomd als topsporter, topcoach en inspirator van z'n eigen Johan Cruijff Foundation. Daar heb ik diep respect voor. Z'n maatschappelijke betrokkenheid is ongekend.            

Grootste ergernis op sportgebied?
De zogenaamde supporters. Figuren, die om elk wissewasje amok maken en wat voor tak van sport dan ook. Het zijn vreselijke type's.             

Beste sportprogramma op televisie?
Holland Sport van Wilfried de Jong, die kale. Prachtige achtergrondreportages ben ik erg in geïnteresseerd.            

Beste sportprogramma op de radio.
Van huis uit ben ik een radiomannetje. Langs de Lijn is m'n favoriete programma. M'n dochters weten ook niet anders. Zij kennen de begin- en eindtune uit hun hoofd. Men brengt een mooie mix van actuele sport en muziek. Deskundigheid varieert. Het gaat mij puur om informatie en wedstrijdspanning.           

Teamsport of individuele sport?
Dat is lastig. Ik kies voor teamsport. Roeien is ook een echte teamsport. Als je in een Acht zit en er komt eentje niet opdagen om te trainen ontstaat een levensgroot probleem want met zeven man kun je het water niet op. Sociale druk is bij roeien heel groot. Uiteindelijk behoort de boot te zingen in het water.            

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De twee Olympische titels in Londen van Ranomi Kromowidjojo in 2012. Het formidabele meisje uit het Groningse dorpje Sauwerd. Het was fenomenaal. Ook voor de roeizusjes Hellemans heb ik grote bewondering. Greet en Nicolette behaalden op de Olympische Spelen van 1984 in Atlanta zilver met de Dubbeltwee en brons met de Acht.           

Wat is de sportlocatie van Stad?
Die is er eigenlijk niet. Euroborg is wel mooi van binnen, maar aartslelijk van buiten. De hele boel is dichtgebouwd. Het is niet om aan te zien. En MartiniPlaza is feitelijk gewoon een congres- en theatercentrum waarin negen maanden per jaar ook basketballers spelen. Gemeente en ook provincie doen veel te weinig aan top- en breedtesport. Het wemelt hier van talent en kundige coaches. De RUG zou zich ook nog veel meer moeten profileren in dat opzicht. Er zijn ook te weinig echte sporthallen. Vaak blijven goeie bedoelingen steken in ambtenarij. Veelal zijn het ook ideetjes van goedwillende, met alle respect, amateurs. Er wordt vaak geroepen dat Groningen een echte Topsportstad is. Neem van mij aan, het zijn nonsens.          

Met wie zou je weleens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Ik dacht eerst aan Sepp Blatter, die man van de FIFA. Maar dat heeft toch geen zin want die man liegt alleen maar. Ik kies voor Thomas Bach, een Duitse jurist en preses van het IOC. Er staat in die wereld veel te gebeuren. Bijvoorbeeld welke sporten gaan van de Olympische Spelen verdwijnen en welke sporten komen er bij. Politiek en bedrijven mengen zich ook steeds meer in de sport. Het zou een interessant gesprek kunnen zijn.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.