De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Karin Kienhuis

Door: Jan A. Van der Veen

beeld: eigen archief

Ze was als jonge blom verliefd op Marco van Basten en eigenlijk is ze het nog steeds een beetje. Geboren (24 februari 1971) en getogen in Almelo, het stadje van Herman Finkers en Ilse de Lange. Sinds 1989 ademt zesvoudig Nederlands judokampioen Karin Kienhuis in Groningen. Ze arriveerde als studente aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en bracht het naderhand tot doctorandus Bewegingswetenschappen na haar studie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegenwoordig woont de vrijgezelle Karin in de Badstratenbuurt. Ze bekleedt sinds augustus 2006 het ambt van Regiodirecteur aan het Alfa-college. Bij de studentenjudovereniging de Mattekloppers trof Karin de befaamde Jur Raatjes als trainer/coach. De intensieve samenwerking bracht vele successen: Zesmaal Nederlands kampioen, tweemaal zilver en tweemaal brons op Europese kampioenschappen, eenmaal Europees kampioen met Oranje, eenmaal Europees kampioen met de Mattekloppers, tweemaal brons op de Universiade en driemaal goud op wereldbekerwedstrijden. Ook nam Karin deel aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en Sydney (2000). Haar favoriete opofferingsworp was de Tomoe-Nage. Karin doet nu aan crossfit, hardlopen en yoga. Ze volgt Lycurgus, Donar, FC Groningen, GIJS en Nic. zeer intensief en volgt sporten als judo en zwemmen nadrukkelijk op televisie.            

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Met stip de gouden medailles van Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen. Winnen op de Spelen is het hoogst haalbare voor een sporter. Ik vind wel dat Ranomi nu knoeterhard moet gaan trainen. Ik weet natuurlijk dat het lastig is om de focus er voortdurend op te houden. Er hoeft maar iets mis te gaan en het is over-en-sluiten. Dat heeft Ranomi door privéproblemen meegemaakt. De bekerwinst van FC Groningen komt op twee. Ik was er bij in de Kuip. De entourage en sfeer waren megagaaf. Ik hoop het ooit nog een keertje mee te mogen maken. En nummer drie is Arjen Robben. Hij is een weergaloze speler met een fantastische dribbel en grandioze techniek. Heel mooi om naar te kijken.            

Leukste sport om naar te kijken?          
Judo natuurlijk. De schoonheid van die sport. Het mooiste is om iemand door de mat te gooien. Maar eigenlijk hou ik van alle sporten.           

Leukste sport om te doen?            
Dat is nu crossfit bij Crossfit Noord in Groningen. Het is een combinatie van kracht, souplesse en conditie. Ook yoga vind ik heel plezierig om te doen. Het is rustgevend en je blijft er soepel bij.               

Favoriete sporter aller tijden?             
Marco van Basten met afstand. Ik heb z'n debuut bij Ajax meegemaakt in Almelo tegen Heracles. Ajax won met 8-1 en Marco maakte vijf doelpunten. Cassius Clay alias Mohammed Ali vond ik ook een heel bijzondere sporter.            

Grootste ergernis op sportgebied?          
In z'n algemeenheid unfair play. Sporters met een grote mond tegen scheidsrechters vind ik helemaal niks. Dat gemekker is bij judo nooit aan de orde. En dan die schwalbes in het voetbal. Soms wel tien keer in een wedstrijd. Vreselijk.                 

Beste sportprogramma op televisie?               
Andere Tijden Sport van de NOS. Achtergrondreportages en documentaires ben ik gek op. Zeker als het over de Olympische Spelen gaat.             

Beste sportboek?           
Dat zijn er twee. Yes een crisis van Marc Lammers en Coachen doe je samen, ook van Marc. Die boeken geef ik ook door aan m'n leidinggevenden.           

Teamsport of individuele sport?           
Een individuele sporter is ook een teamsporter. Je doet het met mensen er om heen. Als niemand met mij had willen trainen en sparren elke dag was het met mij helemaal niks geworden.            

Beste sportcommentator?          
Jack van Gelder. Ik heb bij hem een keertje aan tafel gezeten in Hilversum. Hij was oprecht geïnteresseerd en had zich heel goed voorbereid. Het was een leuk gesprek over judo.          

Wat is de sportlocatie van de Stad?     
Het sportcentrum Kardinge. Er staan twee grote gemeentelijke sporthallen en vrijwel alle sporten kunnen er beoefend worden. Van volleybal tot basketbal, zwemmen, ijshockey, schaatsen en meerdere buitensporten. Ik heb natuurlijk ook een zwak voor de ACLO op het Zernikecomplex. Daar heb ik tien jaar lang dagelijks heel intensief getraind om als topsporter het hoogste te bereiken. Euroborg vind ik ook mooi en in MartiniPlaza heerst bij Donar altijd een grandioze sfeer.  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?             
Dat is niet zo moeilijk, Marco van Basten. Ik had als dreumes al grote bewondering voor hem. Met een vriendinnetje keek ik altijd naar de wedstrijden van Ajax op tv. Tijdens de finale van het EK in 1988 hielp ik m'n moeder met het schoonmaken van een bedrijf. In elke ruimte stond een radio aan. Nadat Nederland de titel had gewonnen rende ik als een wilde door de gangen van dat bedrijf. Ik zal het nooit vergeten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.