De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Karel Jan Buurke

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: RTV Noord

Hij is geboren en getogen in Stootshörn, een buurtschap tussen Noordbroek, Slochteren en Sappemeer. Heeft twee zussen en twee broers. Z'n voetbalopleiding kreeg Karel Jan Buurke van z'n pa, die hem regelmatig onderuit schoffelde tijdens potjes paaltjesvoetbal. Bij ZNC ging hij verderop in het leven serieus aan de slag. Ook volleybalde Karel Jan bij ZUVOC. Op het Werkman College in Stad behaalde hij het HAVO-diploma. Vervolgens studeerde hij in Zwolle journalistiek. Na stages bij de sportredacties van Talpa en RTV Noord ging Karel Jan bij RTV Noord als sportverslaggever aan de slag. Met veel genoegen maakt hij al ruim tien jaar de burelen in de Mediacentrale onveilig. Hij is ondermeer enthousiast volger van Donar en Lycurgus. Karel Jan woont in de Oosterpoort en is donateur van Sport in Stad.             

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat was voor mij de zilveren medaille, die Henk Grol behaalde op het WK in 2009 in Rotterdam. Ik was erbij in een stijf uitverkocht Ahoy. Vanaf de tweede ronde strompelde hij telkens de mat op. Hij had namelijk een gescheurde knieband opgelopen. Toch ging hij door met uiteindelijk zilver als beloning. Bijna 5000 mensen scandeerden 'Henkie, Henkie'. Voor mij komt het tweede landskampioenschap van Lycurgus op twee. In een uitverkocht MartiniPlaza was Lycurgus te sterk voor Orion. Ik mocht die wedstrijd voor het eerst live op TV doen. Heel bijzonder.           

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is basketbal. Het is een stuk dynamischer dan volleybal. Het entertainment is ook top. Het idee is om de mensen een plezierige avond te bezorgen. En natuurlijk zijn de cheerleaders vermakelijk. Basketbal wordt ook veel beter verkocht dan volleybal. Bij volleybal is er niet eens een pauze voor een drankje en een balletje.             

Leukste sport om te doen?
Dat was voetbal. Van m'n vijfde tot m'n veertiende heb ik gevoetbald bij ZNC. Door knieproblemen ben ik er mee gestopt. Last van de pezen. Van m'n veertiende tot m'n achttiende heb ik nog wel aan volleybal gedaan bij ZUVOC ook in Zuidbroek. Voetbal vond ik toch het leukst.

Favoriete sporter aller tijden?
Van oudsher Johan Cruijff. Dat kwam door een videoband die ik van m'n pa had gekregen. Cruijff heeft m'n voetbaljeugd gedomineerd. Toen ik laatst aan m'n pa vroeg wat hij ervan vond dat Cruijff dood was zei m'n pa 'Dat is maar goed ook voor die klootzak'. M'n opa is namelijk ook aan kanker overleden.

Grootste ergernis op sportgebied?
Figuren die zich verheven voelen omdat ze veel aandacht krijgen. Het is soms arrogantie ten top. Ik moet erbij zeggen dat het in de Groningse sport wel meevalt.              

Beste sportprogramma op televisie?
De nabeschouwingen 's avonds van de Tour, Olympische Spelen en WK voetbal. Het zijn altijd sfeervolle uitzendingen van de NOS. Even iets anders dan hectiek. Het is genieten op de bank met een biertje erbij.              

Beste sportprogramma op de radio?
​FC Groningen live op Radio Noord met Elwin Baas Hij weet van helemaal niets toch iets te maken. Dat bedoel ik als een compliment. Elwin maakt er altijd een showtje van.

Beste sportboek?
De Voetbalenceclopedie. Heerlijk om feitjes en wetenswaardigheden op te zoeken. Ik kon er vroeger  wel dagen in lezen. Tegenwoordig scharrel je alles zo op via Wikepedia.              

Teamsport of individuele sport?
Feitelijk niet te beantwoorden. Ik vind beide heel mooi. Medailles op Olympische Spelen worden veelal door een persoon gescoord. Er zijn ook wel mooie teamprestaties. Met teamsport had ik zelf af en toe wel probleempjes. Ik was namelijk heel fanatiek.

Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza. Je kunt er lekker zitten en er zijn businesslounges. Er gebeuren leuke dingen door Donar en af en toe Lycurgus. Ik weet niet of het realistisch is om een Topsportcentrum van de grond te tillen. Dat lijkt me financieel heel lastig. Realistischer lijkt me een ombouw binnen MartiniPlaza.            

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?        
Met Erik Braal. Het lijkt me heel leuk om hem eens beter te leren kennen. Onder het genot van een Groninger koek is prima. Wat mij betreft mogen er ook wel een paar potjes bier bij komen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.