De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Jos Leuvenkamp

Door: Machiel Akkerman

Foto's: (c) Johan Fehrmann, Beijumnieuws.blogspot.com

Jos Leuvenkamp is onlosmakelijk verbonden met FC Groningen. De inmiddels 81-jarige voormalig ambtenaar van de gemeente Groningen geniet vanaf 2003 van zijn welverdiende pensioen. Jaar in, jaar uit was hij langs het trainingsveld van de FC te vinden als één van ‘de mannetjes’ die daar nu eenmaal altijd stonden. Zijn wat verder gevorderde leeftijd staat dit inmiddels niet meer toe, maar hij hielp menig speler over een vormcrisis heen met een krachtige arm om de schouder. Jarchinio Antonia is hier het meest sprekende voorbeeld van. Jos woont met zijn vrouw Gini in Beijum, heeft drie kinderen en een kleinkind genaamd Otto. De tweede is op komst. Jos heeft het meest indrukwekkende archief dat er bestaat over GVAV/FC Groningen. Maar liefst 259 keurig gerangschikte plakboeken heeft hij gewijd aan zijn club. Hiermee heeft hij een archief van onschatbare waarde opgebouwd.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Dat is toch de gewonnen bekerfinale in 2015. Onze eerste tastbare prijs in de clubgeschiedenis. Ik was enorm zenuwachtig, zelf ook aanwezig bij de wedstrijd. De ontlading na het eindsignaal was enorm. Een gelukzalig gevoel overviel ons.

Leukste sport om naar te kijken?

Voetbal. Met elkaar moet je het rooien. Het is mijn favoriete teamsport. Als individuele sport kies ik voor schaatsen. Je weet hoeveel ze ervoor moeten doen om op dat niveau te komen. Sven Kramer, Marianne Timmer daar kan ik enorm van genieten. En vroeger natuurlijk de eeuwige strijd tussen Kees Verkerk en Ard Schenk.

Leukste sport om te doen?

Zaalvoetbal. Dat heb ik nog tot hogere leeftijd kunnen volhouden. Daarna werd het drie keer per week hardlopen, maar tegenwoordig houd ik het bij wandelen. Het is voor mij belangrijk om in beweging te blijven. Daarom probeer ik ook nog zoveel mogelijk te fietsen.

Favoriete sporter aller tijden?

Tonny van Leeuwen, zonder enige twijfel. Wat die man in het doel deed was ongekend, zo goed. Hij heerste als geen ander over het gehele strafschopgebied. Dat zie je tegenwoordig niet meer op deze manier. Ik kende hem goed, kwam bij hem thuis. Dan wisselden we foto’s uit. Onlangs is zijn record verbroken, maar hij hield gewoon in een seizoen 23 keer de nul. 23 keer! Zijn dood kwam hard bij mij aan. In de bloei van zijn carrière en dan zo’n noodlottig ongeval. Verschrikkelijk. Ik heb al die plakboeken over de jaargangen van GVAV en FC Groningen, maar alleen aan hem heb ik een apart boek gewijd.

Grootste ergernis op sportgebied?

Als de instelling van de spelers bij een voetbalwedstrijd niet goed is. Dan zie ik al na vijf minuten: dit wordt hem niet vandaag. Het verschil tussen een eerste en tweede helft is soms ook heel groot. Dan vraag ik me af hoe dat kan als prof.

Beste sportprogramma op tv?

Traditioneel Studio Sport op zondagavond om 19.00 uur. In een uurtje ben je dan bijgepraat. Op ESPN kijk ik overigens alle wedstrijd live van FC Groningen, uit en thuis. Soms samen met de buurman. Dan bekruipt je soms het gevoel waar heb ik nu weer naar zitten kijken, maar het blijft toch je club natuurlijk.

Beste sportprogramma op de radio?

Op zondagmiddag heb ik altijd Langs de Lijn aanstaan. Prettig om naar te luisteren en je blijft op de hoogte. Door de week altijd Radio Noord, vaste prik. Zo blijf ik op de hoogte van het nieuws dat speelt in de regio.

Beste sportboek?

De biografieën van Johan Cruijff, Gertjan Verbeek en Henk de Jong heb ik gelezen. Het boek 40-jaar FC Groningen vind ik een prachtig standaardwerk. Verder lees ik natuurlijk alles over de FC in het Dagblad van het Noorden. Nadat ik het gelezen heb gaat daar de schaar in voor mijn plakboeken. Op zaterdag koop ik altijd het Algemeen Dagblad en dan speciaal voor de sportbijlage uiteraard. Laatst stond er weer een heel stuk in over Arjen Robben en zijn begintijd bij PSV. Knip ik uit, komt goed terecht.

Beste sportcommentator?

Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde commentator. Als ze zich maar op de wedstrijd richten en niet constant met nutteloze feitjes strooien. Ik mocht graag naar Henk Kok luisteren als hij interviews afnam bij het schaatsen.

Wat is dé sportlocatie van de stad?

De Euroborg. Zo is FC Groningen meegegaan met de tijd. Het Oosterpark was natuurlijk een klassiek voetbalstadion, maar de stap is toch goed geweest naar een nieuw onderkomen. Verder vind ik Kardinge ook een hele fijne plek. Daar kun je alle sporten beoefenen die je je maar kunt bedenken.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?

Met algemeen directeur van FC Groningen Wouter Gudde. Ik zou graag eens kennis met hem maken en weten hoe zijn dagindeling eruitziet. Ook zou ik de mens achter de directeur willen leren kennen. Misschien kan ik hem dan iets leren over de geschiedenis van FC Groningen. Hij is welkom om na het ontbijt mijn collectie plakboeken te komen bekijken.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.