De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jos Jansen op de Haar

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
26 oktober 2018

Hij is geboren in Apeldoorn, studeerde vervolgens pedagogie in Deventer en arriveerde in 1976 in Stad. Hij bivakkeerde in een kraakpand aan de Vismarkt. Startte daarna een zwerftocht met als pleisterplekken Graaf Adolfstraat, Hereweg, Van Speijkstraat. Woonde acht jaar in Bedum. Keerde weer terug in Stad. De Boekmolenstraat was z'n voorlaatste residentie. Nu maakt Jos Jansen op de Haar met lieftallige partner Myram Ankone de Van Julsingastraat en omgeving onveilig. Aan een eerdere ralatie heeft Jos een zoon over gehouden. Abe (18) studeert international communication aan de Hanze. Abe is voetballer in ruste van Helpman. Jos begon z'n voetbalactiviteiten bij Victoria Boys. Was er ook jeugftrainer. Hij diende vsrvolgens Lycurgus vijf jaar als speler en trainer en stond op de loonlijst als trainer van CVVB, Stedum, opnieuw CVVB, De Fivel, opnieuw Lycurgus en tenslotte de jeugd van Helpman. Na de pedagogische academie studeerde Jos een wijle andragologie. De krantenwereld trok hem meer. Hij werkte voor de Ommelander Courant, de Noorderkrant en de NDC Mediagroep. Drie jaar geleden moest hij foetsie als gevolg van een sanering. Sindsdien is hij columnist cultuur van de Groninger Gezinsbode. Over zeven maanden is Jos pensionado.

Wat is voor jou het indrukwekkendsre moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn drie momenten van FC Groningen. Natuurlijk de Europa Cupmatches in het Oosterpark tegen Atletco en Inter en uiteraard de bekerwinst in de Kuip tegen PEC Zwolle. Ik was er met de trein heen gegaan met Wim Masker. 's Avonds laat kwamen we retour. We liepen door de Folkingestraat door een dronken menigte. Iedereen was superblij en trots. Wim en ik ook.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat zijn er ook weer drie: voetbal, wielrennen en Short Track. De Tour de Feance vind ik fascinerend met ontsnappingen, eindsprints, de sfeer, de landschappen en de supergevaarlijke afdalingen. Ik ben altijd blij als de renners heelhuids over de finish zijn gekomen. Short Track vind ik spannend en spectaculair. Voetbal in de Champions League is snel en technisch/tactisch prima. Tenminste de topclubs. Het is pijnlijk om daarna naar voetbal in de Eredivisie te kijken. FC Groningen zie ik altijd. De uitmatches via FOX Sports. De thuiswedstrijden zit ik op de perstribune.

Leukste sport om te doen?
Ik doe driemaal per week aan fitness bij TrainMore in het oude postkantoor in de Munnekeholm. Het keukste toestel vind ik de roeisimulator. Daarmee train je een groot deel van het lichaam. Verder wandel en fiets ik veel.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Als speler en trainer was hij z'n tijd ver vooruit. Toen ik een jaartje of twaalf was heb ik hem een brief gestuurd. Binnen een week kreeg ik antwoord en een foto. Die heb ik ingelijst. Opeens was het spul verdwenen. Ik vermoed door een vriendje. Veel later was ik op een feestje in cafe De Engelstede. Daar hing eenzelfde ingelijste foto. Het kostte me moeite om de lijst in m'n zakken te laten verdwijnen.

Grootste ergernis op sportgebied?
De wanstaltige bedragen die omgaan in het voetbal. En dat terwijl gigantisch veel mensen in armoede leven. Ook vind ik tijdrekken en het aansmeren van gele en rode kaarten vreselijk.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport van de NOS. met name de samenvattingen op zondag. Gewoon beelden zonder allemaal flauwekul. Het oeverloze gelul van Johan Derksen op Veronica Inside vind ik wel amusant.

Beste sportprogramma op de radio?
Heb ik niet. Sport moet je zien. Het allerliefst live in een stadion. Wel luister ik graag naar podcasts van het programma Kunststof met interessante gesprekken over cultuur.

Beste sportboek?
De dronken rechtsbuiten van Herman Sandman. Ik vind hem ook de beste columnist van het Dagblad. Ook lees ik graag de voetbalverhalen van Willem Vissers in de Volkskrant.

Teamsport of individuele sport?
Ik vind het interessant hoe voetbalteams functioneren. Soms kunnen kleine veranderingen veel invloed hebben op het spel. Dat vind ik leuk om te aanschouwen. Mooi vind ik ook de manier waarop Ronald Koeman het Nederlands elftl langzaam beter maakt. Ondermeer door spelers zelfvertrouwen te geven.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Euroborg hoewel het voetbal al een tijdje in een dip zit. Vroeger gingen we vanaf het Zuiderdiep lopend massaal naar de wedstrijden in de Europa Cup. Dat is er al jaren niet meer bij helaas.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Wim Masker. Ik zit in de Euroborg altijd naast hem op de perstribune. We zijn het over voetbal heel vaak eens. Over nieuwe aankopen weten we binnen een half uur of het wat wordt. Het klopt altijd.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.