De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Joost Broerse

Foto's: archief Jan Kanning

Hij is bijna 36, maar acteert nog wekelijks op het allerhoogste voetbalniveau. Oud-aanvoerder Joost Broerse van FC Groningen doet het nu in het shirt van PEC Zwolle, toevallig zondag in de Kuip tegenstander van de FC in de bekerfinale. Viermaal eerder stond hij in een bekerfinale en met FC Utrecht, APOEL Nicosia (Cyprus) en PEC won hij de zo fel begeerde trofee. Een tweede kunststukje met APOEL lukte niet. Joost is bezig aan z'n laatste seizoen. Na maar liefst zestien jaar betaald voetbal en ruim 450 wedstrijden neemt hij de benen. Hij diende achtereenvolgens FC Groningen, FC Utrecht, APOEL Nicosia (Cyprus), Excelsior en PEC Zwolle. Van het voetbal neemt Joost geen afscheid. Vanaf 1 juli staat hij bij de Zwolse club als manager commerciële zaken op de loonlijst.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal natuurlijk, al kijk ik niet heel veel wedstrijden want ik vind negentig minuten dan vaak toch tegenvallen qua spanning. De enige wedstrijd, die ik altijd beslist wil zien is Real Madrid tegen Barcelona. Basketbal heb ik ook een tijd leuk gevonden, zowel live als NBA. In mijn periode bij FC Groningen kwam ik ook regelmatig in MartiniPlaza bij Donar kijken.

Leukste sport om te doen?
Dat is ook voetbal. Logisch toch? Het zou wel heel vreemd zijn als ik tafeltennissen zou zeggen. In de toekomst wil ik meer gaan tennissen en mountainbiken.

Favoriete sporter aller tijden?
Michael Jordan. Hij heeft zichzelf altijd bewezen als een echte leider en vooral daardoor heeft hij zijn teams in feite steeds weer kampioen gemaakt. En natuurlijk heeft hij heel veel betekend voor het basketbal.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dopinggevallen. Ik vind dat je best de grenzen op mag zoeken qua medische begeleiding,  maar je mag niet de boel bedonderen.

Beste sportprogramma op televisie?
Gewoon Studio Sport. Lekker alle samenvattingen van voetbalwedstrijden in de eredivisie achter elkaar. Daarna ben je weer helemaal bij.

Beste sportboek?
Het boek over Lance Armstrong - Door de pijngrens. Ik heb het gelezen voor zijn dopingbekentenis, maar vond het echt heel erg indrukwekkend.

Teamsport of individuele sport?
Natuurlijk kies ik voor teamsport. Hoewel ik echt veel bewondering heb voor sporters, die zich individueel kunnen ontwikkelen tot de beste, vind ik teamsporten het leukst om te kijken en te doen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Dan kom ik bij Arjen Robben terecht. Arjen is in mijn ogen een fenomeen en komt met afstand op nummer 1.

Beste sportcommentator?
Ik moet een koppeltje noemen, Mark van Rijswijk en Michiel Teeling van FOX. Leuke jonge gasten, die alleen nog maar beter gaan worden.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Dat is niet zo ingewikkeld voor mij. Ik ben uit mijn periode bij FC Groningen nog altijd verknocht aan het Oosterpark. In die knusse omgeving heb ik heel veel meegemaakt.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Hans Nijland. Ik vind het een mooie kerel en kan nog een hoop van hem leren. Hoe je bijvoorbeeld een voetbalclub moet runnen. Zondag kom ik Hans weer tegen in de Kuip. Dat is toch heel apart om met PEC in de bekerfinale te staan tegen FC Groningen, de club waar ik m'n carrière ben begonnen. Bovendien is het een van m'n laatste wedstrijden in het betaald voetbal. Binnenkort begint voor mij een nieuw leven. Wat de bekerfinale nog leuker maakt is dat ook Stef Nijland en Ron Jans een verleden bij FC Groningen hebben en Eric Botteghin bij PEC. Ron Jans heeft gedroomd dat de bekerfinale op strafschoppen zal uitdraaien en dat Stef de beslissende pennel er inschiet. Het zou voor ons fantastisch zijn en jammer voor Hans, maar de beker komt in elk geval terecht bij een Nijland. Ik ga er vanuit dat het in de Kuip een volksfeest wordt. De blauwvingers tegen de groenwitten, het wordt een spektakelstuk.