De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Joop Gall

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning

Hij is een oer-Stadjer. Opgegroeid in de binnenstad. Maakte vooral het Zuiderdiep en omgeving onveilig met kattekwaad. Stond als boodschappenjongen met stip op de hitlijst van hoeren en pooiers. Speelde in de jeugd van Velocitas. Stond vele jaren als speler op de loonlijst van FC Groningen, Veendam en Heerenveen. Ging daarna het trainersvak in. Was jarenlang assistent bij FC Groningen en hoofdtrainer van ondermeer Veendam en Emmen. Z'n laatste club als interim was Spakenburg. Sedert ruim zeven maanden is Joop Gall op zoek naar een nieuwe club. Dat valt niet mee. Contacten plenty, maar contracten nada. Hij is als analist verbonden aan Fox Sports, Dagblad vh Noorden en RTV Noord. Joop woont met lieftallige echtgenote Regina in een riant landhuis in Muntendam.            

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De formidabele prestatie van Jan Uitham in de barre Hel van het Noorden oftewel de Elfstedentocht in 1963. Jan finishte als tweede achter Reinier Paping. Hij vertoonde een sterk staaltje van uithoudingsvermogen, discipline en collegialiteit. Jan nam Jeen van den Berg op sleeptouw. Jeen was half bevroren geraakt en sneeuwblind.          

Leukste sport om naar te kijken?
Dat was, is en blijft voetbal. Ik zit er al 48 jaar middenin. Ben begonnen als zesjarig jochie. Het voetbal is me met de paplepel ingegoten door m'n pa. Het zal altijd zo blijven.         

Leukste sport om te doen?
Ook natuurlijk voetbal. Ik kan het helaas niet meer. Ik heb ooit bij FC Groningen een kruisband afgescheurd. Heb daarna nog acht jaar doorgespeeld en betaal daar nu de prijs voor. Een tijdje terud deed ik een keertje mee bij Oud-FC Groningen. Ik moest drie maanden bijkomen. Dat doe ik dus niet weer.           

Favoriete speler aller tijden?
Johan Cruijff. Hij was een weergaloze speler. Ik heb gehuild toen hij naar Barcelona ging. Ik was bang dat ik hem nooit meer zou zien spelen want die Spaanse wedstrijden kwamen destijds niet in Nederland op tv. Ik heb ook gehuild toen ik hoorde dat hij dood was. Met zijn stijl en de manier van spelen heeft Johan als speler en trainer de wereld verovert. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat niet bij alle wedstrijden in het betaalde voetbal de videorefs nog niet zijn ingevoerd. Het gaat in de hele wereld om miljarden. Je bent er als trainer mooi klaar mee. Een foute beslissing kan je je baan kosten.          

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport met de samenvattingen van de Eredivisie. Heerlijk op zondag met het bord op schoot. Samenvattingen zijn ook voldoende want de meeste wedstrijden zijn niet om aan te zien.            

Beste sportprogramma op de radio?
Radio 1 op zondag om 12 uur. Alle sporten komen er aan bod en er zijn ook hele mooie rubrieken met reacties. Het is een prettige show om naar te luisteren.          

Beste sportboek?
Het boek over Ruben Schaken. Er is veel commotie over geweest. Ruben zou gezegd hebben dat hij voorover zou gaan staan als er een homo in de kleedkamer zou komen. Dat was gewoon een grapje. Ruben heeft zelfs homo's binnen z'n familie. Die waren ook op z'n bruiloft.  

Teamsport of individuele sport?
Alles is bij mij ondergeschikt aan het team. M'n hele leven al. Natuurlijk heb ik wel veel bewondering voor individuele sporters. Ik zou het als individu niet kunnen opbrengen. Teamsport en met name voetbal is m'n lust en leven.           

Wat is de sportlocatie van de stad?
Op dit moment MartiniPlaza. Ik kom er af en toe. Vroeger had ik een seizoenkaart van Donar. In de toekomst gaat het Corpus den Hoorn worden. Ook mede door het Topsport Zorgcentrum. Het allermooist zou nog een Topsportcentrum zijn waarin alle zaalsporten terecht kunnen en zelfs GIJS.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Sem Schilt. Hij heeft heel wat prijzen gepakt in de K1. Sem heeft een imposant postuur en is een ontzettend aardige vent. Ik heb ooit met hem op verzoek van RTV Drenthe een Solex-race gereden bij de TT-baan. Dat was lachen. Ook hebben we de Right for Roses gefietst. Sem moet zich tijdens z'n carriere geweldig hebben afgebeuld. Daar wil ik wel wat meer over weten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.