De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Joop Alt

Door: Machiel Akkerman

Hij is een rasechte Oosterparker, zij zag het levenslicht in de Oranjebuurt in Groningen. Joop Alt en zijn Dina. Ze ontmoeten elkaar in dansschool Bus, lange tijd een begrip in Stad en Ommeland, waar het liefde op het eerste gezicht was in de Poelestraat. Joop, 73 lentes jong inmiddels, zorgt er al jarenlang voor dat de journalisten in de perskamer van FC Groningen niets tekort komen, samen met zijn kameraad Jannes Mulder. Dina complementeert deze geoliede machine. Voetbaldier Joop kwam via zijn werkgever KPN, hij legde de benodigde lijntjes voor de live-verslaggeving van krant&radio, en toenmalig teammanager Theo Huizinga bij de club terecht. In zijn kielzog ging Dina mee want er was altijd wel wat te beleven in het Oosterpark-stadion en daarna de Euroborg. Het zeer hechte koppel, dat vorig jaar hun gouden dus 50-jarige bruiloft mocht vieren, heeft de prachtige dochters Miriam en Krista voortgebracht die op hun beurt weer vier kleinkinderen op de wereld hebben gezet. Na de nodige omzwervingen in Stad wonen ze nu tot volle tevredenheid in de mooi gelegen wijk Ruischerwaard aan de rand van Groningen. De onderstaande antwoorden komen van Joop, Dina zorgde voor de aanvullingen.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
De gewonnen bekerfinale van FC Groningen tegen PEC Zwolle. Ik was er met mijn schoonzoons en twee kleinkinderen. De kaarten kwamen via de club. Het was een historisch moment in de clubgeschiedenis, eindelijk een prijs. Ik was blij, maar mijn schoonzoons nog veel meer. Ik ben ook nog even wezen kijken bij de huldiging in het Stadspark, dat was echt genieten. Op zulke momenten hoef ik echter niet op de voorgrond te staan.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal en wielrennen als ik er meteen twee mag noemen. Op mijn elfde, twaalfde kwam ik al in stadion Oosterpark. Hugo Hovenkamp en Dick Nanninga waren mijn buurjongens. De ene week keek je bij Oosterparkers, de volgende week GVAV. Ze speelden toen in hetzelfde stadion en wisselden het zo af. Ik volgde ook de uitwedstrijden. Een duel dat me nog levendig bijstaat, in ieder geval qua score, was Feyenoord-GVAV in Rotterdam. Bij rust stond het 1-4 in het voordeel van de Groningers. Maar toen Feyenoord erachter kwam dat doelman Otto Roffel met een korset speelde en niet naar de grond kon duiken schoten ze in de tweede helft de ene na de andere bal laag bij hem de goal in haha. Het werd 7-4 voor de Rotterdammers. Dat soort dingen blijven je wel bij. Van het wielrennen volg ik de klassiekers in het voorjaar, de Giro d’Italia en natuurlijk de Tour de France in de zomer.

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Zelf begon ik als verdediger bij GVAV, op mijn vijftiende ging ik naar VVK. Daar speelde ik tot mijn 21e. Toen nog een jaartje Gronitas. Door een vervelende knieblessure heb ik moeten stoppen. Ik dreef in die tijd een SRV-wagen, moest voorzichtig zijn want veel lopen was van levensbelang voor mijn zaak. Daar kon ik niet zonder. Met grote spijt heb ik toen met actief voetballen moeten stoppen. Hoogtepunt in mijn sportieve carrière was denk ik dat ik met VVK nog twee keer tegen Dick Nanninga heb gespeeld. Die was bij Oosterparkers actief. Hij scoorde namens Oranje in de WK-finale van 1978 tegen Argentinië met een keiharde kopbal, maar tegen mij kwam hij niet tot scoren haha.

Favoriete sporter aller tijden?
Tussen Johan Cruijff en Willem van Hanegem kan ik niet kiezen. En als ik dan toch bezig ben ook Jan Uitham. Ik heb Johan zien debuteren in het Oosterpark-stadion, zat in het publiek achter het doel. Van Hanegem mocht ik ook echt graag zien spelen. Verder is hij bij mij altijd in beeld gebleven door zijn mediaoptredens en columns. Ik hou van zijn droge humor en mis geen aflevering van hem aan tafel bij Harry Mens. Jan Uitham was een schitterend mens, ik kwam hem een keer tegen toen ik aan het schaatsen was op het Leekstermeer met mijn kleindochter. Hij kwam naar ons toe en zei ‘schaatsen moet je zo doen’ en gaf dan heel bevlogen allerlei tips. Ook in Ten Boer liep ik hem weleens tegen het lijf. Hij zat daar in een verzorgingstehuis. Dan liep hij zo zes, zeven kilometer met zijn dochter om fit te blijven. Een geweldige man.

Grootste ergernis op sportgebied?
Als spelers vragen om kaarten voor een ander. Dan denk ik: dat is toch niet nodig. Na twee keer die vervelende gebaartjes zou ik ze meteen zelf een kaart geven als ik scheidsrechter was.

Beste sportprogramma op tv?
Alles van Fox sports. Ook kijk ik graag naar wat de NOS allemaal brengt aan live-televisie rondom de Tour de France. Verder neem ik ieder weekend Mijn Club van RTV-Drenthe, De Oosttribune van RTV-Oost en ook FC Rijmond op. Kijk ik dan in de loop van de week terug als ik de handen even vrij heb. Ik vind het jammer dat RTV-Noord zo weinig aan het amateurvoetbal doet.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister weinig radio, maar als er in de auto iets aanstaat qua sport is het Langs de Lijn. In mijn jonge jaren was Theo Koomen natuurlijk een hele bevlogen verslaggever waar ik nog wel veel naar geluisterd heb. Wat me betreft radioverslaggeving nog wel levendig bijstaat is een duel tussen Ajax en FC Groningen. De beroemde 5-5 wedstrijd. Ik was toen met Dina bij familie in Vriescheloo en daar zaten we toen z’n allen aan de radio gekluisterd. Dat was enorm spannend want het bleef doelpunten regenen.

Beste sportboek?
Ik ben geen echte lezer, maar op dit moment ben ik in het boek ‘Basta’ bezig, de biografie van Marco van Basten. Toch interessant om dat vanuit zijn perspectief te lezen hoewel het meeste al wel bekend is. Ik zie hem zichzelf nog blesseren in het Oosterpark in dat ongelukkige duel met Edwin Olde Riekerink. Daar is al die ellende met zijn enkel begonnen. Ik zat op de lange zijde en zag het gebeuren. Doodzonde van zo’n klasse speler. De boeken Gijp en Kieft van Michel van Egmond heb ik trouwens ook met veel plezier gelezen. Elke dag ligt het Dagblad van het Noorden bij ons op de mat. Daarmee begin ik de dag: krant en koffie. Vanaf 10.00 uur beginnen we dan met ‘leven’ na dit ritueel afgewerkt te hebben. In mijn SRV-tijd stond je altijd om 06.00 uur al in je wagen. Nu is het tijd om te genieten en de wekker wat later af te stellen.

Beste sportcommentator?
Evert ten Napel. Hij is echt voor het voetbal bezig, heeft er veel verstand van vind ik en is niet bezig met de randzaken die tegenwoordig ook zoveel aandacht krijgen. Evert komt ook altijd even een handje geven in de perskamer, vraagt hoe het met ons gaat. Dat tekent hem. Verder heb ik een goede band met Theo Reitsma. Die kwam vroeger als hij verslag moest doen van een wedstrijd in het Oosterpark altijd op vrijdag de laatste training bezoeken. Dan vroeg hij ook aan mij hoe het er bij de club voorstond, vond ik mooi. Andy Houtkamp is een radioman die ook tijd voor ons neemt als hij aanwezig is in de persruimte. Dat is dé manier om iets op te bouwen.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
De Euroborg. FC Groningen moest naar iets groters toe, het Oosterpark dat kon eigenlijk niet meer. Maar daar heb ik zoveel herinneringen liggen. Samen met Dina en Jannes bestierden we die gele bouwvakkerskeet onder de hoofdtribune waar toen ook de persconferenties na afloop werden gehouden. Regelmatig klikten de paardenhoeven voorbij als de ME weer eens een charge moest uitvoeren. Een hele andere tijd. Ik werkte toen voor KPN en was verantwoordelijk voor de telefoonlijnen die de pers gebruikte. Soms lagen er wel vijftig lijnen als er een Europese wedstrijd op het programma stond. Als er bijvoorbeeld Zwitsers kwamen hadden die al drie lijnen nodig met hun verschillende talen. In die tijd werden foto’s ook nog via de telefoonlijn naar de krantenredacties gestuurd. We hadden in het gebouw van de hoofdtribune een speciale ruimte die tot donkere kamer omgeturnd kon worden. Nu is alles met één druk op de knop zo de hele wereld over.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Henk Veldmate. Die kende ik al als voetballer. Toen hij manager technische zaken was bij FC Groningen gaf ik hem na het laatste fluitsignaal altijd een bacardi-cola. Ik heb hem lange tijd niet meer gezien, ook omdat hij nu natuurlijk bij Ajax werkzaam is. Ik zou graag eens met hem bijpraten.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.