De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: John Schokker

Door: Dick Heuvelman

Door: Dick Heuvelman

Hij is een rasechte Stadjer, geboren – 9 januari 1967 – en getogen in de wijk Paddepoel. Dan kwam je als beginnend voetballertje, luisterend naar de naam John Schokker, al gauw bij Hellas VC terecht. Op het door schapen kort gehouden veld over het spoor bij de ter ziele gegane Aankoopcentrale. Hellas is trouwens ook niet meer. Niet dat Johnny Boy daar overigens aan vastgebakken zat. Hij zette zijn carrière gewoon voort bij andere clubs, in volgorde van opkomst VV Groningen, GRC en Velocitas 1897. Maar echt naam maakte John Schokker pas als makelaar en taxateur. Vanuit een statig pand in Hoogkerk doet hij succesvolle zaken, samen met zijn zus Annette. Ook echtgenote Angelina, geboren Huizinga, helpt waar nodig een handje in de zaak. Net als vader Schokker trouwens. Een klassiek familiebedrijf dus. Kinderen hebben John en Angelina niet, maar wel een hond die Zeus is genoemd.
Behalve als makelaar is John Schokker ook actoef in de sponsorwereld.  Hij steunt FC Groningen, Donar, de jeugd van Velocitas en GRC. Alsof dat nog niet genoeg was, lanceerde hij ruim twee jaar geleden op zijn vijftigste verjaardag de John Schokker Foundation, een stichting die talentvolle noordelijke sporters uit Stad en Omstreken financiële zetjes geeft om hun sportdromen waar te kunnen maken. We legden de volgende vragen voor.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is toch wel de wedstrijd van FC Groningen tegen Atlético Madrid in 1983, die met 3-0 werd gewonnen. Ik was nog een kleine jongen en kan me nog goed herinneren dat ik uren van te voren al achter het doel aan de Zaagmuldersweg stond om een goed plaatsje te bemachtigen. Het was ook de eerste Europese wedstrijd van de FC en dan zo debuteren. In een entourage en sfeer die ik nooit meer zal vergeten. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Dat blijft je dan altijd bij. Ik had het er onlangs nog met Jan van Dijk over, toen hij in onze box in de Euroborg te gast was. Hij scoorde toen de derde goal.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen, van kinds af aan al. Het mooie aan wielrennen is niet alleen dat afzien van de renners, maar ook het decor waarin ze rijden. Je krijgt prachtige landschappen en plaatsen te zien en die afwisseling met een kleurrijk peloton heeft me altijd getrokken. Vroeger werden alle koersen nog niet op tv uitgezonden, ook de Tour de France niet. Maar gebeurde dat wel, dan zal ik al voor de tv als er alleen nog maar een testbeeld was te zien. Hoe geweldig boeiend en spectaculair wielrennen als kijksport kan zijn, hebben we in deze Amstel Gold Race weer eens gezien met Mathieu van der Poel. Die leverde ook een prestatie die nooit weer vergeet.

Leukste sport om te doen?
Boksen en kickboksen. Dat doe ik twee keer per week bij mijn buurman in Hoogkerk, oud-wereldkampioen taekwondo Stephan Tapilatu. Als makelaar moet je ook aan je conditie werken en dat lukt prima in de sportschool van Stephan. Fietsen mag ik ook graag doen, maar dat kost veel meer tijd en dan schiet een tochtje door het Groninger en Drents land er toch al gauw bij in.

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is voor mij Roger Federer. Hij is niet alleen een tennisser met een enorme technische bagage, maar ook een doorzetter. Hoe lang staat hij nu al aan de wereldtop? Volgens mij al een jaartje of vijftien. En dat is een sport waarin de concurrentie groot is en elk jaar weer nieuwe concurrenten opduiken. Maar als 35-jarige weer de nummer 1 van de wereld zijn, daar heb ik diep respect voor. Dan moet je toch een ijzeren discipline hebben om dat op te kunnen brengen. Hij doet me wat dat betreft denken aan Jimmy Connors, die het tot zijn veertigste volhield.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat is toch wel de VAR bij het voetbal. Als ik nou weer zag hoe FC Groningen tegen Ajax genaaid werd….. man, man, man!! Een duidelijke handsbal wordt zo maar genegeerd door die VAR en ook die elleboog van Huntelaar was een duidelijke rode kaart. Volgens mij is de VAR er vooral ter bescherming van de topclubs. Kleine clubs worden simpelweg bestolen. De VAR heeft de titelstrijd beslist in het voordeel van Ajax. Dir wedstrijd tegen FC Groningen is het breekpunt geweest. Als het gelijk was geworden, had ik nog wel eens willen zien of Ajax kampioen zou zijn geworden. Nu is gebeurd met PSV. En dan ook nog al dat gedoe er omheen. Je durft tegenwoordig niet eens meer te juichen als er wordt gescoord. Je moet eerst wachten of de VAR het wel een geldig doelpunt vindt. Dan zit je maar in het stadion te wachten, terwijl je er niks van meekrijgt. Nee, voor mij kan de VAR wel weer afgeschaft worden.

Beste sportprogramma op tv?
Veronica Inside toch wel. Dat vind ik nog steeds hartstikke leuk, die combinatie van voetbal en entertainment. Al mag het het programma wat mij betreft wel wat worden ingekort. Twee uur is wel erg lang, vind ik. Dan wil de aandacht wel eens verslappen. Desondanks is het voor mij een van de leukste programma's op tv.
 
Beste sportprogramma op radio?
Dat is Langs de Lijn, met afstand. Ik heb Groningen-Ajax moeten missen in het stadion omdat ik met zes uur vertraging terugkwam van een stedentripje naar Istanboel. Ik heb daardoor de wedstrijd in de auto moeten volgen. En dan blijkt weer eens dat Langs de Lijn een geweldig alternatief is. Altijd vakmensen aan het woord, die ook de juiste toonzetting weten te vinden. Dat was vroeger ook al zo, in de tijd van Koos Postema en Willem Ruis, en is nog altijd zo. Langs de Lijn hoort gewoon bij de vaste inboedel van Nederlandse sportwereld, wat mij betreft nog tot in lengte van jaren.     

Beste sportboek?
Ik ben niet zo'n lezer, maar Gijp vond ik ik toch wel aardig om te lezen. René van der Gijp is een bijzondere jongen die van alles heeft meegemaakt. Noet alleem voetballer, maar ook anderzijds. Maar een deel 2 van zijn levenswandel hoef ik dan niet meer. Dat was een slap aftreksel van het eerste boek.  

Beste sportcommentator?
Zonder meer Mart Smeets. Hij is een pure vakman. Kent alle sporters en hun achtergronden. Ik mis hem nog steeds als wielerverslaggever. Vooral toen hij het samen deed met Jean Nelissen. Ik ben eens, jaren geleden, met Henk de Haan naar Parijs-Roubaix geweest. Waren we vroeg op de wielerbaan en hebben we een uurtje achter die mannen gezeten. Nou, hoe ze daar hun werk zaten te doen heeft op mij grote indruk gemaakt. Met die oud-renner die het tegenwoordig doet, Maarten Ducrot, en Herbert Dijkstra, heb ik toch minder dan met Smeets. Hoe hij die Avondetappe ook altijd deed…. Vond ik altijd geweldig. En alles zonder autocue hè.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Die moet nog gebouwd worden. Dat moet de Ter Borch Arena worden, waar onlangs een aanzet toe is gegeven. We hebben een prachtige locatie op het oog, bij het het nieuwe Van der Valk-hotel langs de A7. Weliswaar is dat gemeente Tynaarlo, maar het is wel een stadswijk. Een ideale plek voor een multifunctioneel sportpaleis, waar we de zaalsporten een fikse boost kunnen geven. Dat is nodig, anders blijft een club als Donar hangen in de marge van internationale basketbal. Het moet een gebouw worden dat een echte sportsfeer uitstraalt, dag en nacht. Mijn voorbeeld is het Staple Center in Los Angeles, waar altijd, dag-in-dag-uit reuring is. Zo'n accommodatie missen we echt in Groningen. De Euroborg is het ook niet. Dat is doordeweeks dood katoen.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Ranomi Kromowidjojo. Zij is min of meer de grondlegger van de John Schokker Foundation. Dat zit zo. Tijdens een Gronings Sportgala werd ik eens aangeschoten door een jong meisje dat mij vroeg om haar te sponsoren omdat een topzwemster wilde worden. Ik moest toen nee zeggen, maar daar heb ik nog altijd spijt van. Want later kwam ik er achter dat dat Ranomi Kromowidjojo was geweest. Nou, haar verhaal is bekend. Ze maakte haar droom waar en werd Olympisch kampioen. Dat was dus een hele dikke gemiste kans voor mij. Dat probeer ik nu met mijn Foundation goed te maken. Ik wil daar nog wel een keertje met Ranomi over praten. 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE