De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Joep Hinrichs

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
Beeld: Bas Kammenga

Hij is geboren in Stad (22 april 1985), opgegroeid in Zuidhorn, studeerde in Utrecht aan de School voor Journalistiek en woont sedert acht jaar weer in Stad. Joseph Theodor Hinrichs, roepnaam Joep, is redacteur van FC Groningen Media. Ruim zes jaar is hij samen met de uit Oekraïne afkomstige Anna Kalinichenko. Joep heeft gevoetbald bij Zuidhorn en getennist bij TIOL (Tennissen Is Onze Lust). Tegenwoordig houdt hij z'n conditie een beetje op peil door dagelijks per rijwiel naar Euroborg te gaan.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de bekerwinst van de FC. Die beker heeft me van een voetbaltrauma verlost. Het EK in 1988 heb ik uiteraard niet bewust meegemaakt. Fans van Ajax en PSV vallen regelmatig in de prijzen. Maar fans van kleinere clubs incidenteel. Nu was het eindelijk zover. De eerste prijs in de historie van de FC en ik was er nog bij ook. Alle puzzeltjes vielen die dag naadloos in elkaar. En ook de aanloop naar de finale en de huldiging in het Stadspark waren fantastisch.

Leuk‚Äčste sport om naar te kijken?
Voetbal, maar ik kijk ook erg uit naar de Olympische Spelen in Rio. Vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen heb ik met heel veel plezier naar het handboogschieten gekeken. Ik zal het nooit vergeten. Ik volg ook het basketbal van de NBA en af en toe pak ik ook een potje golf mee.

Favoriete sporter aller tijden?
Tiger Woods, al had hij dat pornogedoe wel achterwege mogen laten. Hij was getrouwd met een mooie Noorse. Maar had ook nog een stuk of vijftig vriendinnetjes. Maarten van der Weijden, die goud won open waterzwemmen op de Olympische Spelen, is ook een topper. Hij had daarvoor kanker overwonnen. Hij sliep in de voorbereiding op de Spelen in een tentje met een speciale slang erin om een hoogtestage na te bootsen. Heel bijzonder. Alleen na z'n gouden medaille had hij die reclame voor Menzis 'Mens wat ben je mooi' niet moeten doen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Oneerlijkheid en ook het zeuren van sporters over bijvoorbeeld is het wel of geen corner. Vroeger had je tenminste nog keepers of spelers die zeiden: scheids ik heb de bal het laatst aangeraakt. Dat waren mooie kerels.

Beste sportprogramma op televisie?
Voetbalfocus op BBC 1. Op zaterdag van 13u10 tot 13u50. Hele voetbalwereld uit Engeland komt aan bod van de Premier League tot en met de vijfde divisie. Ze hebben altijd leuke gasten en prachtige filmpjes. Ook Peptalk van Ziggo vind ik verrassend leuk om naar te kijken.

Beste sportboek?
Ik ben echt een boekenlezer. Jaren geleden heb ik 'Dure spitsen scoren niet' van Simon Kuper en Stefan Szymanski wel gelezen. Het was één van de eerste boeken over data en voetbal. Uitgelegd werd ook dat Engeland altijd denkt wereldkampioen te kunnen worden, maar die titel nooit zal winnen. Er zijn twee redenen voor. De Engelse competitie en allerlei bekertoernooien zijn te zwaar en vrijwel alle spelers komen uit de arbeidersklasse.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Tennis, schaatsen en wielrennen zijn tegenwoordig ook teamsporten. Zonder een goed team er omheen is het lastig voor een sporter om prijzen te pakken. Zelfs een golfer heeft een voortreffelijke caddy nodig. Anders wordt het niks.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Ranomi Kromowidjojo. Goud op de 50 en 100 vrij op de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Notabene de Koninginnenummers van die Spelen. Dit jaar hoop ik op m'n voormalig dorpsgenoot Bauke Mollema. Het WK, de Tour, de Olympische Spelen. Wie weet als alle puzzelstukjes bij Bauke in elkaar vallen.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk. Mark weet waar hij het over heeft, zegt niet te veel en niet te weinig, prettig om naar te luisteren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van die Zuid-Europese schreeuwlelijkerds ook heerlijk vind om naar te luisteren…goooooooooooooooooooooooooooooooooool!

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Op dit moment Euroborg. Ik denk in de toekomst het Topsport Zorgcentrum op Corpus den Hoorn. Het Groningse Papendal. Dat zou heel mooi zijn. Groningse sporters die elkaar naar een hoger niveau brengen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Florentino Perez, de voorzitter van Real Madrid. Het is een fantastische club, maar die man maakt er al jaren een vreselijke bende van. Teveel spelers haalt hij voor commerciële doeleinden. Beleidsmatig is het helemaal niks. Real is al jaren geen kampioen meer geweest. Die Perez maakt de club kapot.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.