De Sportwereld Rond in een 11-tal Vragen: Job IJtsma

Door: Emiel Venema

Job IJtsma is lid van Team 4 Mijl en zal dit jaar voor de tweede keer in die hoedanigheid meedoen aan de Menzis 4 Mijl van Groningen. De 21-jarige middenafstandsloper groeide op in Hoogeveen waar hij tot zijn zestiende voetbalde bij HZVV. Job richtte zich daarna, op aanraden van zijn vriendin, meer op het hardlopen en dat ging hem erg goed af. Hij besloot in 2018 naar Amerika te gaan om zich volledig te kunnen focussen op het hardlopen. Op de universiteit trainde hij veel en hard, maar veel beter werd hij niet. Dus besloot Job in 2019 terug te gaan naar Nederland, naar Groningen, waar hij ging trainen onder Eddy Kiemel bij Team 4 Mijl. In combinatie met de studie bewegingswetenschappen aan de RUG is Job nu helemaal op zijn plaats in Groningen. Hij was afgelopen zomer actief op het EK onder 23 in Talinn en hoopt zich later dit jaar te plaatsen voor de EK Cross onder 23.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Ik ben nog redelijk jong en onbekend in het hoge noorden, maar wat ik wel erg bijzonder vind, is dat Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, vijf jaar achter elkaar is afgereisd naar Groningen om vijf keer de Menzis 4 Mijl van Groningen te winnen. Terecht dus dat hij zichzelf Mister 4 Mijl mag noemen.

Leukste sport om naar te kijken?

Ik vind wielrennen erg leuk om naar te kijken. Lekker op de achtergrond op de tv tijdens het bankhangen in het weekend, zoals onlangs tijdens Parijs – Roubaix. Ik heb er niet bijster veel verstand van, maar ik vind het erg vermakelijk.

Leukste sport om te doen? 

Hardlopen vind ik erg leuk om te doen. Schoenen aan en gaan. Het maakt niet uit hoe laat het is of waar je bent, het kan altijd. Soms mis ik het spelverband wat je bij voetbal, mijn oude sport, wel hebt.

Favoriete sporter aller tijden?

Ik heb erg veel respect voor atleet Jakob Ingebrigtsen. Hij is net zo oud als ik en hij werd afgelopen zomer Olympisch kampioen op de 1500 meter. Dat is echt heel bizar. Hij traint al sinds zijn twaalfde als een profatleet en hij liep toen hij zestien was al harder dan wat ik nu doe.

Grootste ergernis op sportgebied?

Arrogantie van sporters die zichzelf heel wat vinden nadat ze een goede prestatie hebben geleverd. Kan ik erg slecht tegen. Blijf gewoon lekker normaal doen.

Beste sportprogramma op tv?

Bureau Sport. Ik vind Frank Evenblij en Erik Dijkstra geniaal en ze maken samen een erg komisch programma. Vooral als Frank sporten gaat beoefenen die hij heel duidelijk beter niet kan doen. Een potje judo met Edith Bosch bijvoorbeeld. Hilarisch!

Beste sportprogramma op de radio?

Ik kom uit 2000 dus veel radio heb ik niet geluisterd. Wel luister ik soms een podcast. De Rode Lantaarn luister ik wel graag als ik voor een wielerkoers in een uurtje even wordt bijgepraat, zodat ik weet waar ik op moet letten tijdens het kijken. Daarnaast wordt dit ook op een erg komische wijze gebracht.

Beste sportboek?

Ik lees niet veel sportboeken maar ik vond Mijn verhaal’ van Johan Cruijff wel bijzonder om te lezen. Het is interessant om te lezen over de levensloop van zo’n groot sportman als hij.

Beste sportcommentator?

Heb ik niet. Ik luister wel graag naar Vlaams commentaar op de televisie bij Sporza. Lekker overdreven en uitbundig. Heb weer genoten tijdens Parijs – Roubaix.

Wat is dé sportlocatie van de stad?

Voor mij als atleet is het Stadspark natuurlijk dé sportlocatie van Groningen. Je hebt er de atletiekbaan waar ik meerdere keren per week ben te vinden en in het Stadspark doen wij in de winter ook aardig wat trainingen.

Met wie zou je een Groninger koek willen eten?

Met mijn vriendin Iris. Ze woont (nog) niet in Groningen en ik moet haar natuurlijk weten te overtuigen om hier te komen wonen. Hoe kan ik dat beter doen dan met echte Groninger Koek?


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.