De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jeroen Hamminga

Beeld: eigen archief / Donar-museum

Tegenwoordig woont hij met vrouw Trea, dochter Lieke en zoon Bas in Vinkhuizen aan de rand van De Held in Stad. Geboren en opgegroeid is Jeroen Hamminga, van 22 december 1970, aan de Korreweg. Als deupie ging hij voetballen bij GVAV/Rapiditas en basketballen bij achtereenvolgens Celeritas, onder coach Frank Ardon, BVG onder de coaches Bill Pijl en Glenn Pinas en Donar onder coach René Spandauw. Bij Donar bleef Jeroen een beetje hangen. Hij speelde in het tweede team en trainde een tijdje mee met het eerste. Tot voor kort was hij assistent-coach van de Groene Uilen. Te drukke werkzaamheden brachten hem er toe om te stoppen als handlanger van hoofdcoach Hans Nieboer. De prestaties van Groene Uilen en Donar volgt ie op de voet. Jeroen is financieel manager van Eurofins Food Testing Netherlands BV. De hoofdvestiging is in Barendrecht, z'n werkplek is in Heerenveen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is met afstand het eerste kampioenschap van Donar in het seizoen 1981-1982 onder leiding van Maarten van Gent. De grote leider was John Franken en de grote motor was Jimmy Moore. Ik bekijk die beelden nog wel eens en krijg er nog steeds kippenvel van.

Wat vindt je de leukste sport om naar te kijken?
Ik kijk naar alles wat los en vast zit als het maar sport is. Van voetbal tot basketbal en van korfbal tot volleybal. Als er maar een bal in het spel is.

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is Ireen Wust onze schaatskoningin. Zij staat al gigantisch lang aan de top. Eigenlijk is Ireen onoverwinnelijk op de juiste momenten.

Grootste ergernis op sportgebied?
Geld en drugs. Dat in de sport gigantisch grote bedragen worden betaald, daar wordt de gewone supporter toch helemaal gek van. Die Memphis Depay van PSV vangt maar liefst 190.000 euro per week. Dat is gewoon absurd. En bij die drugstoestanden wordt niet met gelijke maten gemeten. Neem als voorbeeld Lance Armstrong. Natuurlijk is hij een foute man, maar pak dan iedereen zo hard aan.

Beste sportprogramma op televisie?
Met afstand Studio Sport. Vooral hun verslaggeving en reportages van de Tour de France vind ik van bijzonder hoog niveau.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn van de NOS. Een informatief en altijd actueel programma met uitstekende verslaggevers en commentatoren.

Beste sportboek?
PSV 1988. Een prachtige reconstructie van een gouden jaar. Dat alles onder leiding van Guus Hiddink oftewel Guus Geluk. Het was een mooi en hecht collectief waarbij persoonlijke belangen ondergeschikt werden gemaakt door spelers als Lerby, Arnesen, Koeman, Nielsen en Van Breukelen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Op de Olympische Spelen in Nagano verbaasde Marianne Timmer de hele wereld met gouden medailles op de 1000 en 1500 meter. Een leuke blonde meid uit Sappemeer werd ineens een echte wereldster en zette Sappemeer en de provincie Groningen op de wereldkaart.

Wie vindt je de beste sportcommentator?
Het antwoord is niet zo moeilijk. Theo Koomen natuurlijk. Bij Theo vergeleken is Jack van Gelder maar gewoon een krullenjongen. Jammer dat Theo zo jong is overleden na een auto-ongeluk.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
De vroegere ACLO, die tegenwoordig Sportcentrum Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool heet. Alle sporten komen elkaar daar tegen. Topsport maakt daar verbinding met breedtesport.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Het allerliefst met Louis van Gaal. Deze man is een perfectionist en een uitermate gedreven vakman. Ik zou wel eens willen weten hoe hij het voor elkaar krijgt om van allerlei individuen telkens weer een hecht en succesvol team te maken.