De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jeroen de Grijs

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Hij is geboren in Stad, maar is opgegroeid op in Haren. Tegenwoordig woont Jeroen 'altijd verliefd' de Grijs met partner Yvonne Weesjes in een wonderschoon landhuis in Kropswolde. Jeroen (17 juni 1964) speelde voetbal bij Haren, beoefende handbal bij HVH en bokste bij de school van de vermaarde Jack Roossien in Stad. Nu zijn schaatsen, fietsen en fitnessen z'n sportieve hobby's. Voor een ritje naar de top van de Mont Ventoux is Jeroen altijd te porren en de alternatieve Elfstedentocht over maar liefst 200 kilometer in het Finse Kuopio heeft hij al vele malen geschaatst. Hij organiseert jaarlijks ook de inmiddels befaamde fietstocht Haren-Haren over maximaal 150 kilometer. Jeroen runt met z'n broer Marckol in Waterhuizen de onderneming De Grijs Assurantiën en Hypotheken.


Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?Een moment op de NK Marathonschaatsen in 1994 op de baan van Kardinge. Onze Groninger beul Lammert Huitema nam toen Elfstedenwinnaar Henk Angenent te grazen in de eindsprint en werd kampioen. Die Angenent had geen kopwerk gedaan en had het idee dat hij Lammert wel kon pakken. Er kwam zelfs een sur place aan te pas. Ineens ging Lammert er vandoor, in de bocht gooide hij z'n armen helemaal wijd en vervolgens was het bingo. De juiste man werd kampioen. Gerechtigheid dus.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen met name de Tour de France. Daar kunnen de Giro en Vuelta niet tegenop. Bij wielrennen komt zoveel kijken. Individueel belang, teamorders, sportief en onsportief gedrag, slimmigheid, sluwheid, goochem zijn en ga zo maar door. Een fascinerende beweging. Op kantoor staat de televisie tijdens de Tour vanaf de eerste minuut altijd aan en probeer ik zo veel mogelijk te kijken.

Leukste sport om te doen?
Schaatsen. Elk jaar ben ik te bewonderen op de Finse meren tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. Ik heb die vaak barre tocht al zeven keer uitgereden. Zelfs bij 37 graden onder nul. Twee keer moest ik opgeven. Het is voor mij de meest vervelende dag van het jaar, maar geeft tegelijkertijd de meeste voldoening. Ik schaats meestal alleen. De meeste rijders gaan als dolle negerinnen weg en komen zich dan vanzelf tegen. Ik begin rustig en bouw het langzaam op. Ik wil tenminste tien Alternatieve Elfstedentochten schaatsen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Als mensen in het bestuur van een sportvereniging komen vinden ze zichzelf ineens belangrijker dan de functie waarvoor ze waren aangetrokken. Het zijn vaak passanten of parasieten. Type's die er zitten om hun eigen pik op te poetsen. Walgelijk.

Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport. Vaak een mooie inkijk in het leven van met name topsporters. Dan hebben die jongens en meiden ook meestal een heleboel te vertellen. Veel meer dan in hun vroegere sportleven.

Beste sportboek?
De biografie van Clarence Seedorf. Een heel bijzonder boek. In bijna elk hoofdstuk staat dat je het vertrouwen moet krijgen van een trainer. Dat is heel apart. In mijn optiek dwingt een sporter toch zelf het vertrouwen van een trainer af? Het valt me al jaren op dat met name voetballers hetzelfde zeggen als Seedorf.

Teamsport of individuele sport?
Maakt mij niet uit. Het mooie van teamsport is natuurlijk het samenspelen en het samen allemaal beleven. Van individuele sport is het mooie dat je je nooit of te nimmer kunt verstoppen. Je moet altijd de gashandle open draaien. Het pure in de sport komt dan boven drijven.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Ik heb heel veel sympathie voor Marianne Timmer en het is ook nog eens een lekkere Groningse meid. Drie Olympische schaatstitels, het is bijna niet te geloven. Marianne en ik houden allebei ook nog eens van bevroren wateren en schaatsen. Toeval, daar geloof ik niet in.

Beste sportcommentator?
Frank Snoeks van Studio Sport. Hij heeft een prettige stem en vertelt meestal leuke verhaaltjes als de momenten er voor zijn. Snoeks is ook geen betweterig type, gelukkig niet zeg. Die zijn er al voldoende in de wereld.

Wat is de sportlocatie van Stad?
Die ontbreekt nog. Ik vind namelijk dat sport verbindend kan en moet zijn in de samenleving. Ik zou bijvoorbeeld graag willen lunchen of iets drinken in een Topsporthal waarin ter zijde links de basketballers van Donar trainen en ter zijde rechts de volleyballers van Lycurgus. En dan ook nog even recht vooruit de volleybalsters van Donitas en recht achteruit de korfballers van Nic. Dat zou wat zijn een echte Topsporthal.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Dat zijn twee dames. Met Marianne Timmer en die andere Olympische kampioene Ranomi Kromowidjojo zou ik wel even bezig willen zijn. Laat ik het zo zeggen: we delen de koek van Knol en……….


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.