De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Jans Abbingh

Door: Jan A. Van der Veen

Hij zag het levenslicht op 27/09/1957 in Stad. Vanaf dat moment leidde hij jarenlang een zwervend bestaan. Jans Abbingh bivakkeerde achtereenvolgens in de Bataviastraat, Da Costastraat, Diamantlaan, in een caravan op het Grunostrand in Harkstede, Hoogezand, Marowijnestraat, Saffierstraat, Kremersheerd en Ten Boer. Sedert 2006 woont Jans met levensgezel Diana Woudstra en dochter Zoe in een prachtig landhuis in de Rietlanden in Emmen. Aanvankelijk ook met dochter Lois om wie de verhuizing naar het Drentse land plaatsvond in samenhang met haar sportieve loopbaan. Zij, de handballende superster van Oranje, is bezig aan een trektocht door Europa en speelt nu voor in Rusland voor Rostov-Don. Onlangs werd zij met Oranje wereldkampioen en op dat WK topscorer met 71 goals. Het volgend seizoen speelt Lois in Denemarken voor Odense BK. Op korte termijn verwachten Jans, Diana en Zoe terug te keren naar Stad. Jans deed in vroegere jaren aan gymnastiek, voetbal (GRC en Velocitas), karate en dergelijke en begon op z'n 24e te handballen bij V&K. Nu handbalt hij nog met kameraden in Rolde. Diana handbalde vele jaren in het eerste team van V&K en was daarna meerdere jaren coach van ondermeer E&O in Emmen. Zoe acteert als doelvrouw in het tweede team van E&O. Jans heeft met drie kameraden twee bedrijven: Administratiekantoor Adfion in Emmen en ZiaZo Team in Stad. Dat is een begeleidingsbedrijf. Diana is in Emmen budgetbeheerder van Houkes Bewindvoerders.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Een keuze kan ik niet maken. Ik wil graag benoemen het enige landskampioenschap van GIJS, het eerste landskampioenschap van Donar en de Europa Cupmatches van FC Groningen alsmede de bekerwinst. Bij al die clubs was ik in vroegere jaren kind aan huis. Ik heb er prachtige tijden meegemaakt.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk handbal. Ik zie per week minstens 12 topwedstrijden via internet. Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Joegoslavie, Kroatie, Rusland en uiteraard alle matches van Lois. En met familie en vrienden bezoeken we het EK, het WK en de Olympische Spelen. Het zijn heerlijke tripjes. Alleen slecht voor de eurootjes.

Leukste sport om te doen?
Dat is ook handbal. Ik speel nog competitie midweeks bij Unitas in Rolde. Ik heb vanaf m'n 24e gespeeld bij V&K. Als keeper kon ik het verschil maken. Ik was een soort Tess Wester. Dat is wel grappig om te vertellen. Tess heeft een relatie met Mart Lieder en Lois met Joost Lieder, die voetbaltrainer is bij Rostov. Dus Tess wordt familie. En Lois en Tess spelen vanaf het volgend seizoen samen bij Odense BK. Ja, het is een kleine wereld.

Favoriete sporter aller tijden?
Met afstand Johan Cruijff. Ooi heb ik z'n handtekening gescoord in het Oosterpark. Cruijff was als speler en trainer fenomenaal. Hij volgde altijd z'n eigen kop. Cruijff was ook zeer maatschappelijk betrokken. Ik wil graag ook Michael Jorden nog even noemen. Hij was het fenomeen van Chicago Bulls en het Olympic Dream Team.

Grootste ergernis op sportgebied?
Teveel om op te noemen in het voetbal. Er moeten nog heel veel dingen veranderen. Een voorbeeldje: de scheidsrechters lopen met een spuitbus op zak en spuiten er met regelmaat vrolijk op los alsof het een kleuterschool is.  Bij handbal is het veel simpeler. Protesteren is 2 minuten en weer protesteren betekent foetsie. Er moet in het voetbal helderheid komen.

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger de Sportschau en Studio Sport. Tegenwoordig kijk ik amper tv. Ik volg alles via m'n laptop. En al die meningen van oud-spelers in allerlei rare programma's moet ik niet.

Beste sportprogramma op de radio?
Dat was vroeger natuurlijk Langs de Lijn en ook Radio Noord. Nu luister ik alleen naar Radio 2 in de auto. Zoals gezegd is de laptop m'n grote kameraad.

Beste sportboek?
De twee boeken over Wim Kieft. Ik vond hem altijd een leuke voetballer en een sympathieke gozer. Wat hij allemaal heeft meegemaakt wens ik niemand toe. Verslaafd aan coke en misbruik van drank. Het is angstaanjagend.

Beste sportcommentator?
Tom Brannigen van EHFTV.com. Dat is het kanaal van de Europese Handbal Federatie. Tom is een soort Theo Koomen. Ik kijk met grote vreugde elk weekend naar de Matches of the Day en zie Lois dan ook voorbij komen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die moet er nog komen, maar de gemeente stelt al vele jaren andere prioriteiten. Wat is Groningen nou zonder een echte multifunctionele Sportlocatie voor top- en breedtesport?

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Diana natuurlijk. We hebben dezelfde interesses en zouden tijdens dat ontbijtje nog even dieper kunnen gaan. Ter verduidelijking, in voer hier geen toneelstukje op. Diana was, is en zal altijd mijn meissie blijven.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.