De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jan Korte

Door: Jan A. Van der Veen

Hij kwam met een hoop kabaal ter wereld in het Sint Fransiscus in Veendam. Verliet de Parkstad op z'n 18e om gedurende twee jaar in Deventer te bivakkeren. Keerde vervolgens retour in Veendam en zetelt sinds jaar en dag met partner Margriet Dijkhuizen in Wildervank. Aan een eerdere relatie heeft Jan drie kids over gehouden: Mark (32), Danny (28), Lorena (21). 'Daarna heb ik de boel op slot gedaan', schaterlacht hij. Jan is mobiliteitscoach van USG Restart in Groningen. Z'n werkterrein zijn de provincies Groningen en Drenthe en z'n opdracht is om mensen terug te laten keren naar de arbeidsmarkt. Daarnaast is Jan hoofdtrainer van Rolder Boys alsmede technisch coordinator&hoofd scouting FC Emmen. Margriet is zelfstandig reisadviseur. Jan debuteerde als 16-jarige in het eerste elftal van BV Veendam. Hij acteerde tien jaar in het geel/zwart en tussendoor twee jaar in het geel/rood van Go Ahead Eagles. Jan won in het seizoen '78-'79 de Gouden Schoen als beste speler van de Eerste divisie. Hij speelde ook in alle nationale jeugdteams. Als aanvoerder van het UEFA-team incasseerde Jan tegen Frankrijk de rode kaart nadat hij met een soort sliding de referee omver had gekegeld. Het leverde hem een schorsing van een jaar op. Exit interlandcarriere. Als 28-jarige moest hij stoppen na een doodschop van Willem 2 speler Winnie Haatrecht. Een gecompliceerde enkelbreuk kwam Jan niet te boven. Hij ging verder als trainer. Haalde de hoogste licentie en trainde ondermeer BV Veendam. Van die club was hij ook enkele jaren directeur. Jan is columnist van Sport in Stad.               

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik heb drie momenten. Allereerst de 2-1 overwinning in de beker aan de Langeleegte op Feyenoord. Ik had de dagen voorafgaand met griep op bed gelegen, maar wilde natuurlijk per se spelen. Ik werkte destijds in Groningen bij de IB-groep. Toen ik de volgende ochtend op m'n werk verscheen en door m'n collega's was gefeliciteerd stormde ineens de afdelingschef binnen. Hij gooide de Telegraaf op m'n bureau en riep 'Niet werken, maar wel voetballen dat gaat hier niet. Ik wil je hier niet meer zien'. Ik werd overgeplaatst. M'n momenten twee en drie uiteraard de promoties met BV Veendam naar de Eredivisie onder leiding van Henk Nienhuis en met al die oud-spelers van FC Groningen. Het waren heerlijke tijden.           

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk voetbal. Dat is me met de paplepel ingegoten. Ik heb m'n eigen loopbaan altijd gecombineerd met een echte baan en daarnaast allerlei studies gedaan. Ook tennis vind ik prachtig om te zien. Vanaf de periodes met John McEnroe en Bjorn Borg volg ik het tennis intensief. En als er een Elfstedentocht is zit ik de hele dag gekluisterd aan de buis.            

 Leukste sport om te doen?
Voetbal zit alles in en schaatsen vind ik machtig mooi. En dan bedoel ik op natuurijs. Ik heb al tien keer gereden in Oostenrijk op de Weissensee. Het waren grandioze belevenissen. Verder doe ik aan hardlopen, wandelen, zwemmen en ben ik bezig in de sportschool. Sporten en bewegen is zo belangrijk.              

Favoriete sporter aller tijden?
Met stip Johan Cruijff. Ik waardeerde hem enorm vanwege z'n leiderschap in het veld en in een later stadium als trainer. Hij ging met bonje weg bij Ajax en maakte Feyenoord prompt kampioen met werkers als Stanley Brard en Koko Hoekstra om zich heen. Als trainer was hij ook soms onnavolgbaar, maar spelers accepteerden uiteraard een dergelijk fenomeen. Cruijff heeft ook de commercie binnen het voetbal gebracht met z'n schoonvader Cor Coster en Maarten de Vos. Zij namen ook de KNVB in de tang en ineens kwamen er behoorlijke premies op tafel. Johan zei destijds 'Wij zijn acteurs en acteurs verdienen geld'. Zo was het natuurlijk ook.                  

Grootste ergernis op sportgebied?
Spelers die het achter de ellebogen hebben. En figuren die anderen kaarten proberen aan te smeren. Ik ben een fervent hater van achterbakse types. Ik ben propagandist van de eerlijkheid en zuiverheid in het spel.                 

Beste sportprogramma op televisie?
De Tafel van Kees op Fox Sports. Leuk programma met gevarieerde onderwerpen. De tegenhanger is Veronica Inside. RTV Drenthe moet ik ook even complimenteren met hun prima sportuitzendingen. RTV Noord en meerdere regionale omroepen zouden er een voorbeeld aan moeten nemen. RTV Noord slaapt bijvoorbeeld al jaren. Vroeger was er wel van alles loos. Ontzettend jammer.                

Beste sportprogramma op de radio?
Met stip Langs de Lijn en dan met name 's avonds van elf tot twaalf. Toen ik bijvoorbeeld trainer was van Go Ahead Kampen stapte ik altijd om elf uur in de auto om terug te rijden naar Wildervank. Voordat ik het wist was ik bij Margriet. Dat zegt alles.          

Beste sportboek?
Teambuilding, de route naar succes van Rinus Michels. Een bijzonder interessant en leergierig boek. Op het strand heb ik de boeken van Wim Kieft en Rene van der Gijp gelezen. Die gasten hebben hebben in een waanzinnige wereld geleefd. Vooral van Kieft vind ik het knap dat hij weer op het rechte pad is gekomen.

Beste sportcommentator?
Leo Oldenburger. Hij komt uit Emmen en doet het namens Fox Sports. Leo is zeer betrokken, deskundig, heeft een prettige stem en stelt achteraf altijd ter zake doende vragen. Hij is gewoon een prettig persoon.                  

Wat is de sportlocatie van de stad?
Met stip de Euroborg. Het is het uithangbord van het Noorden. Van binnen is de Euroborg geweldig, maar de buitenkant heeft een opknapbeurt nodig. Het moet kleurrijker worden. De Euroborg is ook de redding van FC Groningen geweest.                  

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van  Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Hans Nijland. Allereerst zou ik graag z'n fantastische loopbaan met hem willen doornemen. En ik wil ook graag weten waarom Nijland BV Veendam nooit echt de helpende hand heeft geboden tijdens de crisis die tenslotte leidde tot het faillisement. Wij hadden bijvoorbeeld Michael de Leeuw in de aanbieding. FC Groningen wilde hem niet. Michael ging toen van BV Veendam naar De Graafschap. Een jaar later kocht FC Groningen hem alsnog. Ik zou graag eens onder vier ogen willen horen hoe het een en ander exact heeft plaats gevonden. Kan Sport in Stad even een date met Hans regelen?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.