De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jan Jouke Flokstra

Door: Jan A. Van der Veen

Men zegt dat hij het levenslicht zag met een balletje in z'n knuistjes. Is geboren in het gehucht Fochteloo op de grens van Friesland en Drenthe en een grote jongen geworden in Paddepoel in Stad. Jan Jouke Flokstra maakte de voetbalvelden onveilig als spits of keeper in het shirt van Groninger Boys. Edoch, hij kwam echt tot leven bij het aanschouwen van een korf. Hij is sinds jaar en dag een korfbaldier in optima forma. Speelde voor diverse clubs met DOS '46 als uitschieter. Studeerde aan de ALO en bekwaamde zich in het trainersvak. Nic. is z'n tiende club. Dit seizoen is bepaald geen hoogtepunt met degradatie uit de Hoofdklasse zaal en ook marginale prestaties op het veld. Een uittocht van spelers heeft z'n tol geeist. Volgend seizoen is hij assistent-coach van LDODK, de Leagueclub uit Friesland. In z'n vrije tijd is hij ICT'er bij Kramp in Varsseveld. Jan Jouke doet het al vele jaren met Carla. Het stel heeft twee kids geproduceerd: Diann en Tim. Diann acteert in het derde van Nic. Tim speelt bij LDODK en in Jong Oranje.               

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is in negatieve zin de salonremise tussen FC Groningen en PSV in 2003 in het Oosterpark. Van jongsafaan ben ik fan van PSV. Het was een draak van een wedstrijd. PSV kampioen. FC Groningen veilig. Voor mijn ogen gingen supporters nog met elkaar op de vuist. Het was een drama. Sindsdien ben ik niet vaak meer bij een voetbalwedstrijd geweest. Gelukkig zijn er ook sportieve hoogtepunten zoals landstitels van Donar en Lycurgus, Nic. in Ahoy' en de match FC Groningen-Atletico Madrid.         

Leukste sport om naar te kijken?
Eigenlijk vind ik bijna alle sporten leuk. Logischerwijs kijk ik het meest korfbal. Het afgelopen seizoen waren de play offs van de League en de Hoofdklasse een genot om te zien. Dat vinden ook veel niet korfballers.

Leukste sport om te doen?
Korfbal natuurlijk. Toen ik vroeger aan de ALO studeerde vond ik alle sporten wel tof om te doen. Tegenwoordig maak ik af en toe een fietstochtje en ga ik jaarlijks op skivakantie.                

Favoriete sporter aller tijden?
Ik heb een rijtje helden: Cruijff, Messi, Van Gelder, Van Langen, Timmer, Ritsma, Armstrong. Allemaal grootheden in hun disciplines. Degene die er bovenuit steekt is Muchael Jordan. Hij was een fenomeen. De beheersing van z'n lichaam om volledig uit balans toch de controle zo te houden dat je kunt scoren. Daar kunnen korfballers heel veel van leren.           

Grootste ergernis op sportgebied?
Onnodige agressie tegen scheidsrechters en tegenstanders. Een beetje emotie mag, maar moet wel binnen de perken blijven. Met name in het voetbal zijn er nog stappen te maken. Hier ligt een schone taak voor ouders, trainers en begeleiders.          

Beste sportprogramma op televisie?
Daar kan ik kort over zijn. Dat is Studio Sport. Ik mis Studio Sport bijna nooit.             

Beste sportprogramma op de radio?
Dat is met afstand Radio Tour de France. De spanning van een etappe afgewisseld met achtergrondverhalen en lekkere muziek. Heerlijk.        

Favoriete boek?
Ik ben niet zo'n lezer. De laatste jaren heb ik alleen boeken gelezen van Dan Brown. De laatste was Oorsprong. Met Diann deel ik de interesse over de inhoud van de boeken. We zijn samen in Rome geweest. Angels&Demons speelt daar voor een groot deel af. In juni gaan we naar Barcelona. In Oorsprong is Barcelona een belangrijke plaats.            

Beste sportcommentator?
Theo Koomen. Het was fantastisch hoe hij je mee kon slepen in een wedstrijd. Het maakte niet uit of het een wielerkoers was of een voetbalwedstrijd.            

Wat is de sportlocatie van de stad?
Ik ben het helemaal eens met Dick Heuvelman. Een echte sportlocatie moet er nog komen. Het zou met name voor de Groningse sport fantastisch zijn als er een Topsportarena zou komen. Een sfeervolle locatie waarin de topclubs ook voldoende faciliteiten hebben.             

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Marianne Timmer. Wat was zij een geweldige sportvrouw. Onlangs was zij nog te gast op een bijeenkomst van Sport in Stad. Ze hield een mooi en interessant betoog over haar carriere. En het oog wil ook wat... Dus een ontbijtje met Marianne zou ik niet erg vinden. Sorry Henk.‚Äč


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.