De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jan-Jaap Lambeck

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
16 oktober 2018

Hij is op 6 juli 1972 geboren in Sodom en Gomorra oftewel Winschoten. Bivakkeerde met pa en ma vervolgens in Lutjeloo, Wedde en Oosterwijtwerd. Arriveerde als student notarieel recht in 1990 in Stad. Nam in 2006 met partner Sandra Kloosterboer afkomstig uit Stedum, de wijk naar Aduard. Drie kids heeft het setje geproduceerd: Femke (14), Thijs (12), Sarah (6). Pa Lambeck was notaris in Delfzijl. Jan-Jaap alias Jappai trad in z'n voetsporen. Sedert 2006 bestaat de Maatschap Lambeck Harms Notarissen gevestigd aan de van Elmpstraat in Stad. Vijftien jongedames en jongeheren verdienen er hun brood met beleg. Jan Jaap was in vroeger jaren bij Cream Crackers een verdienstelijk tennisser. Tegenwoordig bestijgt hij af en toe z'n racefietsje, loopt zo nu en dan hard en tennist nog een piepklein beetje met de kids. Sandra doet het ook met de beentjes en surft, Femke hockeyt bij GHHC. Thijs tennist bij Cream Crackers. Sarah tennist bij ATC Aduard, hockeyt bij GHHC en doet in Aduard aan gymnastiek. Jan Jaap is sponsor van Cream Crackers en Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat was in 1983 de Europa Cupmatch FC Groningen tegen Inter in het Oosterpark. Ik ging op zondagmiddag altijd met m'n opa naar de FC. Ik was elf jaar, maar mocht ook mee naar die pot tegen Inter. Het was een hele belevenis en machtig mooi. Ook de match tegen Atletico Madrid was natuurlijk bijzonder. En dan waren er die twee excentrieke voorzitters Renze de Vries en Jesus Gil y Gil met hun dikke sigaren. Ze zijn naderhand in het gevang bekand wegens malversaties.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat zijn er drie. Hockey, atletiek en voetbal. Hockey is razendsnel, attractief en er is geen gezeik. Wie vervelend doet kan onmiddellijk inrukken. Atletiek volg ik vooral op Olympische Spelen, WK's en EK's. Het is fantastisch om te zien hoe die lui alles uit zichzelf proberen te halen. Van vietbal volg ik met Sandra voornamelijk de Champions League.

Leukste sport om te doen?
Ik heb nu zeilles op het Lauwersmeer. We hebben daar een huisje. Het geeft me een rustgevend gevoel. Voor de lol tennis ik af en toe nog een beetje met de kids in Aduard. Echt tennissen is er helaas niet meer bij vanwege een rugprobleempje.

Favoriete sporter aller tijden?
Natuurlijk Johan Cruijff. Als voetballer, trainer en analist vaak onnavolgbaar. Soms dacht ik in eerste instantie na uitspraken dat die man niet helemaal goed was. Na enig doordenken bleek het vaak wel okay. Cruijff heeft er ook voor gezorgd dat goede doelen geen schenkrecht en erfrecht hoeven te betalen. Hij had dus ook een beetje connectie met mijn business.

Grootste ergernis op sportgebied?
Gezeik en gezeur op en langs de sportvelden. Zelfs bij Aduard 2000. En de miljonairs in de Champions League kunnen er ook wat van. De oplossing is zo simpel. Een keertje zeiken twee minuten tijdstraf. Twee keer zeiken vier minuten foetsie. Drie keer zeiken inrukken.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport met de grote evenementen. Vroeger keek ik op zondag ook altijd met het bord op schoot naar het overzicht van de Eredivisie. Het komt sr tegenwoordig niet meer van. Maar als FC Groningen binnenkort met 7-1 van PSV wint zal ik weer eens gaan kijken en nodig ik de hele straat uit voor drankjes en hapjes. Dat zou wat zijn.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Die lui schakelen als dollen naar allerlei evementen en brengen het prima. Op dinsdagavond en woensdagavond zit ik nog wel eens alleen in de auto. Dan luister ik in het pikkedonker naar verslagen van de matches in de Champions League. Daarna kom ik fris en fruitig bij Sandra.

Beste sportboek?
Dat boek van Thomas Dekker was ontluisterend. Als het allemaal waar is was zo'n beetje het hele peloton aan de dope. Het beste boek benoemen vind ik lastig. Intrigerend vind ik ook de biografie van Andre Agassi. Hij had ondanks al z'n successen ook af en toe een hekel aan tennissen. Hij bleef doorgaan omdat hij anders toch niets kon. Heel apart.

Beste sportcommentator?
Hugo 'Komt dat schot' Walker. Ik ben niet deskundig genoeg om al die gasten te beoordelen. Die Hugo vond ik wel heel enthousiast en informatief. Emile Schelvis weet heel veel van het Italiaans voetbal, maar etaleert dat soms wat teveel en dat is niet zo leuk.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn. Zo goed als alle sporten zijn er bij elkaar. En nu is ook het TopsportZorgcentrum er nog bij gekomen. Wat ik daar van moet denken weet ik nog niet precies. Ik hoor geluiden dat de naam van Arjen Robben eraan verbonden wordt. Dat lijkt me geen goed idee. Tenslotte heeft hij hier maar kort gespeeld. Er zijn zat andere namen te bedenken.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Florence Griffith-Joyner. Helaas is zij niet meer onder ons. Haar bijnaam was Flojo. Zij liep dertig jaar geleden de 100 meter in 10,49. Dat record staat nog steeds. Zij was gracieus en een van de eerste vrouwen die er op de baan goed uit wilde zien. Flojo gebruikte nagellak en lippenstift. Zij is nooit betrapt op dope. Ik had graag van haar willen weten of zij al dan niet met haar vingers in de snoeppot heeft gezeten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.