De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jan Boonstra

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een kind van Stad. Ter wereld gekomen aan het Winschoterdiep op 18 augustus 1959 als Jan Boonstra. Woonde vervolgens in de Albertstraat, de Van Julsingastraat, de Barestraat en bivakkeert sedert 14 jaar met echtgenote Margaretha Pieternella Erenstein 'Ik noem haar Greetje' in de Trompflat. Drie kids heeft het stel geproduceerd: Louise, Kim en Michel. 'April was drie keer onze vruchtbare maand', aldus de grinnikkende maestro. Michel voetbalt in het eerste elftal van sc Stadspark, de club van pa sedert jaar en dag. De girls vinden sport wel best. 'Zij hebben andere liefhebberijen'. Jan is preses van sc Stadspark, het vroegere De Vogels, sedert mensenheugenis. In z'n jongere leven deed Jan aan judo, karate, voetbal, hardlopen en wielrennen. Blessures en voortgang der jaren staken er jaren geleden een stokje voor. Jan is directeur en grootaandeelhoudr van de Groninger Stuchandel, gespecialiseerd in verhuur van machinerie afbouw.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Met afstand vele jaren geleden de promotie van FC Groningen naar de Eredivisie door een 1-0 overwinning in en tegen Emmen. Ik was erbij. Wat een feest 's avonds op de Grote Markt. Ik zie Jan van Dijk nog de bus uitkomen in z'n lange groen-witte jas. Hij verzoop er bijna in. Niks geen rellen of anderssoortig gedoe. Gewoon met duizenden kroegje in, kroegje uit. Ik zal het nooit vergeten.

Leukste sport om naar te kijken?
Atletiek met name marathons. Het komt bij de marathon helemaal op jezelf aan. Heerlijk dat gevecht met jezelf. Ik spreek uit ervaring want ik heb er twee gelopen, New York en Berlijn. En ben met collega's van de loopgroep van SIG meegegaan naar vier andere marathons. Ik was maar gewoon een huis, tuin en keukenfiguur hoor. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Leukste sport om te doen?
Voetbal natuurlijk. Ik heb gespeeld van m'n achtste tot zes weken geleden bij de Vogels en sc Stadspark. Door rugproblemen en toestanden met gewrichten is het voorbij. Ik slijt nu onze overheerlijke gehaktballen in de kantine. Voetbal is zo mooi. Vreugde, verdriet en humor met elkaar beleven is gewoon top en de Derde Helft is altijd helemaal een crime.

Favoriete sporter aller tijden?
Niki Lauda is of eigenlijk was m'n favoriet. Hij is inmiddels overleden, maar was de allergrootste Formule 1-coureur. Heeft alles gewonnen wat er te winnen viel. Niki was ook buiten de baan een aimabel figuur. Hij stond altijd klaar voor de fans en media.

Grootste ergernis op sportgebied?
Doping. Ik mocht altijd graag naar het wielrennen kijken, maar ben er vele jaren geleden mee gestopt. Het vertrouwen was weg na al die schandalen. Ik besteed er m'n tijd niet meer aan. Toch is schoon wielrennen heel leuk. Ik heb heel lang geleden nog twee voor de Oosterpoortformatie gereden.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat is Fox Sport met name op zaterdag en zondag met allerlei voetbal. Die clown Hans Kraay neem ik op de koop toe. Marco van Basten is top als analist. Hij heeft natuurlijk ook recht van spreken met z'n prachtige carriere als voetballer. Marco doorziet het spelletje en brengt het prettig over.

Beste sportprogramma op de radio?
Radio mis ik nu toch wel een beetje door overvloed aan aanbod op televisie. Vroeger was Langs de Lijn fantastisch met onder anderen Theo Koomen en Jack van Gelder. Flitsen van een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tussen Gronitas en GRC op Radio Noord heb ik nu opeens in m'n hoofd. Het was jaren geleden. Penalties moesten de beslissing brengen. Mensen zaten in de kantine gekluisterd aan de radio. Het was allemaal live tot en met de 22e penalty. Toen had de regisseur blijkbaar de broek vol. Ineens hoorden we een plaat. Na afloop van de muziek werd droog gemeld dat Gronitas had gewonnen door penalties. Dat is ook radio. Je bent soms overgeleverd aan warrige type's die het niet echt snappen.

Beste sportboek?
Nummer 14 over Johan Cruijff. Het is niet echt spannend, maar geeft een prima totaalbeeld van de weergaloze Joham met al z'n nukken en grillen. Met een boek over Willem van Hanegem ben ik halverwege gestopt. Ik vond het niks. Ik heb onlangs het boek over Milko Djurovski van Herman Sandman gekregen. Binnenkort ga ik er mee aan de slag.

Beste sportcommentator?
Henk Kok van Radio Noord. Daar luisterde ik vroeger graag naar tijdens wedstrijden van FC Groningen. Z'n schaatsverslagen vond ik een stuk minder. Bij het voetbal zoog Henk me helemaal in de matches. Henk was een beetje een apart geval. In de omgang met mensen ging hij nog wel eens over de schreef. Daardoor moest hij uiteindelijk ook weg bij Radio Noord. 

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het Stadspark heeft eigenlijk alles te bieden. Voetbal, atletiek, draverijen, paardenspringen, frisbee, bootcamp, jeu de boules kunnen beoefend worden in een prachtige omgeving. Iedereen kan in het Stadspark moeiteloos een dagje vullen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Danielle Bekkering. Zij heeft als marathonschaatser alles gewonnen wat er te winnen viel en ziet er nog steeds prima uit. Danielle was altijd positief gestemd ook na tegenslagen, die zij ook heeft gehad. Zij moedigde altijd de mensen aan om te gaan sporten. Laat Danielle maar komen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.