De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jacob van Gelder

Beeld: eigen archief

 

Hij is geboren aan de Helperoostsingel, groeide op in de H.W. Mesdagstraat en later in de Radiumstraat. Tegenwoordig bivakkeert Jacob van Gelder meestal in Eelde bij z'n vriendin Yvonne Copinga en haar kids. Hij is van 13 november 1954 en is z'n hele leven al betrokken bij de ijshockeyclub GIJS. Jacob vervult momenteel met verve de rol van voorzitter. Judo was z'n allereerste passie. Op een demonstratietraining van sportschool Hilberdink wierp ie ooit Olympisch kampioen Anton Geesink op de mat. Intense vreugde maakte zich van Jacob meester. Korte tijd later hoorde hij tot z'n grote droefenis dat de enorme reus uit Utrecht zich gewoon had laten vallen. Vijftien jaar ijshockeyde Jacob zelf. In de beginperiode van GIJS speelde hij in het eerste team. In een later stadium was Jacob een gewaardeerde kracht van Trianta in Assen. Hij heeft sinds jaar en dag een audiovideobedrijf, is cameraman en is audiovideomedewerker van stadion Euroborg.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het kampioenschap van GIJS in de eerste divisie twee jaar geleden. Als wedstrijdorganisator en destijds vice-voorzitter was ik er echt bij betrokken. Het was een historisch moment. Ook de promotie van FC Groningen in Emmen naar de eredivisie was heel bijzonder. En niet te vergeten de historische bekertriomf van FC Groningen in de Kuip.

Leukste sport om naar te kijken?
Dameshockey en damesvolleybal. Dan kom ik helemaal aan m'n trekken. Mooie blonde langbenige meiden met paardenstaarten bezig zien is een lust voor het oog. Dammen vind ik ook top. Ik word heel rustig als ik urenlang naar al die witte en zwarte schijven kijk. Na al die gekkigheid moet ik natuurlijk zeggen, ijshockey. Een snelle attractieve sport. Een puckie terug is er niet bij. Het is drie keer twintig minuten vol gas en heel spectaculair.

Leukste sport om te doen?
Dat is voor mij nog steeds ijshockey. Ook op oudere leeftijd is het nog goed te doen. Ik speel nog elke maandagavond dat heerlijke spelletje. En we hebben er met z'n allen heel veel lol in. Aan humor ook geen gebrek. Het gaat me iets te ver om daarover uit de school ta klappen. Dan krijg ik bonje.

Favoriete sporter aller tijden?
Karin Kienhuis. Zij is geloof ik een keer of tien judokampioen van Nederland geweest en heeft ook deelgenomen aan twee Olympische Spelen. Karin is ook een heel leuke meid. Martin de Vries moet ik ook even noemen. Ik heb hem als rookie zien komen bij Donar. Het was simpel geweest om ijshockeyer Johan Toren te noemen. Helaas was Johan beter dan ik in voetbal, beter dan ik in ijshockey en beter dan ik in het versieren van vrouwtjes. Toch is Johan nog steeds mijn vriend.

Grootste ergernis op sportgebied?
Al die jurysporten. Het is vaak moeilijk te bepalen wie de beste is. Verder erger ik me aan types als atlete Kiplagat en die tafeltennissende Chineesjes. Zij lopen rond in Oranjeshirts. Ik weet dat ze er zelf niets aan kunnen doen, maar ze worden omarmd en als Nederlanders beschouwd. Het is waanzin.

Beste sportprogramma op televisie?
FOX Sport. Via zes kanalen brengen ze ons alles in onze huiskamers. Volleybal, ijshockey, voetbal en boksen. Ze zijn van alle markten thuis. Voetbal International is gewoon barpraat met camera's erbij. Vroeger vond ik Holland Sport van Wilfried de Jong fantastisch.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Vanwege de sociale contacten, de groepssfeer en de echte teambuilding. Het bouwen aan een team fascineert me en je kunt ook nog wel eens bij iemand onder de armen kruipen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groningse club geleverd?
De bekertriomf van FC Groningen. Een gigantische uitstraling in heel Nederland en zelfs in Europa. Dat maken we niet gauw weer mee. Het is ook een echte teamprestatie en met team bedoel ik de hele club. De spelers, technische staf, medische staf, vrijwilligers, sponsoren en vele anderen. Een ieder heeft op zijn of haar manier een steentje bijgedragen.

Beste sportcommentator?
Sierd de Vos. Hij brengt het allemaal met veel kennis en passie. En hij prijst tussendoor ook restaurantjes en kroegen in Barcelona en Madrid aan. Een heel aparte man met bovenmodale humor. Mart Smeets is ook een geval apart. Ik vind hem arrogant, een betweter en gewoon een vervelende vent, maar hij is al met al misschien wel de beste sportcommentator.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Met afstand sportcentrum Kardinge. Het is de grootste sportlocatie van Noord-Nederland met schaatsen, ijshockey, shorttrack, kunstrijden, tennis, zwemmen, basketbal, volleybal, hockey en badminton. En de horeca is er fantastisch. Af en toe niet onbelangrijk voor sporters.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Koen Jansen. Hij is een kundig presentator, heeft veel goeie ideetjes, is in voor veranderingen en heeft een heel goeie visie op allerlei zaakjes in de sportsector. Koen heeft een heldere geest en is bovenal een heel goed mens.