De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jack Suiveer

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief             

Hij is een volbloed Stadjer. Woonde aan de Eikenlaan, Egelantierstraat, Uranusstraat. In 1990 liep Jack Suiveer ineens over naar Bedum om een gezinnetje te stichten met z'n zo geliefde Annelies Groenewal. Het stel heeft twee kids: Noëlle (14) en Quirine (13). Jack voetbalde bij Astrea, Noordwolde, Stedum, CVVB, Bedum. In ruil voor een fiets wilde hij z'n kunsten wel vertonen. Tegenwoordig fietst hij af en toe naar de zaak in Stad. Jack heeft geen tijd om nog sport te beoefenen.           

Hij is financieel directeur van de Effektief Groep, een schoonmaakbedrijf met 700 werknemers. Theater Carre, ZiggoDome en HMH behoren tot hun cliënten. Vroeger was Jack hartstochtelijk fan van Donar, GIJS en FC Groningen. Nu heeft hij een seizoenkaart van Donar en is hij als projectmanager verbonden aan Lycurgus. En met z'n bedrijf is Jack sponsor van Sport in Stad. Vier jaar lang was Jack bestuurslid van Donar.           

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?De kampioenschappen die ik heb meegemaakt van Donar en Lycurgus. Beide keren in MartiniPlaza. Heel bijzonder. Ik had toen bij die clubs een officiële functie. Als echte supporter zal ik het kampioenschap van GIJS in 1986 nooit vergeten. Daar was ik ook bij. Winnen met 6-3 in het hol van de leeuw in Heerenveen. Het was een en al feest. Tijdens de match kon ik niet meer tegen de spanning. Ik ben in de kantine gaan zitten met uitzicht op de schaatsbaan. Nu ik het er weer over heb. Het was miraculeus.        

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal. Als je wint kun je er vanuit gaan dat je de beste bent. Dat is bij bijvoorbeeld voetbal wel anders. Snelheid, veel scorend vermogen en zuivere speeltijd vind ik ook zo mooi aan basketbal. Voor volleybal heb ik inmiddels ook meer waardering gekregen en hockey vind ik ook heel leuk. Neem graag een kijkje bij GHHC.          

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Heb tot m'n 33e gespeeld. Toen was ik niet goed genoeg meer voor het eerste. Af en toe tennis ik tegenwoordig nog. Gewoon voor de fun een balletje slaan.         

Favoriete sporter aller tijden?
Hugo Hovenkamp. In 1975 was ik nog een klein jongetje. Hugo speelde bij AZ en in het Nederlands elftal. Hij was een opkomende en spijkerharde linksback. Z'n moeder woonde bij mij om de hoek. Ik hield plakboeken bij van Hugo. Die bracht ik dan naar die moeder en kreeg ik later terug met handtekeningen en opmerkingen van Hugo. Het was fantastisch. Het is alleen jammer dat ik Hugo nooit gesproken heb. Dat durfde ik niet te vragen.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Tijdrekken en al dat geneuzel bij voetbal. Voetballers moeten een voorbeeld nemen aan hockeyers. Niks geen gedonder en zuivere speeltijd. Bij het voetbal moeten ze ook de inworp afschaffen. Gewoon de intrap invoeren. Het is toch geen basketbal of handbal?            

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Evenblij en Dijkstra. Prachtige en diepgaande reportages. Vaak uit de historie. En de Sportschau vind ik van jongs af aan fantastisch. Ik kijk elke zaterdag van zes tot acht en als ik keertje foetsie ben neem ik het op.        

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn heb ik altijd aan staan en vroeger de NDR voor Duits voetbal. Tegenwoordig is het minder leuk omdat er op vrijdag, zaterdag en zondag gevoetbald wordt. Een hele versnippering.           

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Met name de balsporten. Natuurlijk heb ik ook grote waardering voor individuele sporters. Als ik zie wat bijvoorbeeld Daphne Schippers en Sanne Wevers er allemaal voor doen. Teamsporters kunnen zich af en toe verschuilen. Zij dus niet.         

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Dat is een lastige. Donar, Lycurgus en GIJS heb ik al bejubeld. Zet FC Groningen er maar bij voor het veroveren van de KNVB-beker. Dat was ook prachtig toch?           

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Die is er helaas niet. Moet dus nog komen. Ik bezoek met vrienden twintig basketbalwedstrijden per jaar in Duitsland. Daar hebben ze prachtige multifunctionele topsportaccomodaties. In Oldenburg is bijvoorbeeld in 2013 een nieuwe accomodatie neergezet. Het gemiddeld aantal toeschouwers bij het basketbal is gestegen van 3100 naar 5200. Fantastisch.         

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Doe mij maar Hugo Hovenkamp. Ik weet toevallig dat hij die koek van Knol heel lekker vind. Ik wil het met Hugo nog even hebben over Roger van Gool, een Belgisch International. Hem werd voor een interland gevraagd of hij Hugo kende. 'Zegt mij helemaal niets', antwoordde Van Gool. 'Wie is dat'. Hij heeft het geweten. Hugo gaf hem gelijk een doodschop en zei 'Mag ik me even voorstellen, mijn naam is Hugo Hovenkamp'. Fandi lust ook wel koek van Knol. Dat weet ik omdat hij in een pleeggezin woonde bij mij om de hoek in Paddepoel. Op vrijdag bracht ik die kleine Singaporese publiekslieveling vaak naar de tactische bespreking in het Oosterpark. Hij zat dan bij mij achterop de fiets.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.