De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Iwan Tol

Door: Jan A. Van der Veen

Hij zag het levenslicht op 30 november 1973 in Gouda doch groeide op in Waddinxveen. Studeerde journalistiek in Tilburg en startte vervolgens als sportjournalist een reis door het land. Maakte transfers bij de vleet: RTV West, Delftse Courant, RTV Noord, Holland Sport, VI (freelance), RTV Noord-Holland, de Pers, de Volkskrant. In z'n 3-jarige periode bij RTV Noord was Iwan Tol een beetje rusteloos. De mooie en grote stad Groningen boeide hem zeer en hij bivakkeerde in een appartement in de Muurstraat pal naast een befaamde en beruchte nachtclub, een pleisterplaats van allerlei keurige en ongure types. Iwan was er een graag geziene gast. Sinds drie jaar is hij in vaste dienst van de Volkskrant. Iwan woont in Weesp met partner Yvonne Smit en zoontje Gijs. Hij voetbalde tot z'n 18e en doet tegenwoordig aan hardlopen en wielrennen. Iwan heeft drie mooie boeken geschrevan: Eindbestemming Zanderij, Drama in het Lenin-stadion en Hans Kraay, Achter de kleedkamerdeur.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat was het debuut van Arjen Robben in Waalwijk tegen RKC. Hij mocht invallen bij FC Groningen. De klasse spatte er meteen vanaf. Ik was er bij voor RTV Noord. Een dag later heb ik nog een reportage gemaakt over Arjen op z'n middelbare school. Hij moest heel veel handtekeningen geven. Het was bijzonder om die twee dagen mee te maken.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat vond ik altijd voetbal, maar sinds een jaar of vier ben ik verslingerd aan wielrennen. Ik heb net voor de vierde keer de Tour de France gedaan voor de Volkskrant. Ik heb er echt m'n hart aan verpand. Die gasten hebben allemaal bijzondere verhalen. Ook ploegleiders, soigneurs, mecaniciens en doktoren zijn interessante vertellers. Het is machtig om in de Tour te zijn.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen. Ik ben in training voor de marathon van Amsterdam. M'n doel is om die marathon binnen vier uur te volbrengen. De marathon van Rotterdam heb ik al gelopen. Vorige week ben ik nog vanuit Weesp naar de camping van m'n schoonouders in Baarn gelopen. Ruim 24 kilometer door de prachtige natuur, het was geweldig.

Favoriete speler aller tijden?
Coen Moulijn. Als Coen op de middenstip zou gaan zitten klaverjassen zou de Kuip moeiteloos vol stromen. Coen was een fenomeen. Toen hij was overleden was ik van mijn stuk. Ik had eigenlijk ook Coen moeten heten, maar vlak voor m'n geboorte besloot m'n moeder om me Iwan te noemen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Perschefs. In het bijzonder in het voetbal. Zij formaliseren iets wat organisch al klaar is. Perschefs zouden alleen maar intermediair moeten zijn. Zouden de media van dienst moeten zijn inplaats van overal voor gaan liggen. Het zou normaal moeten zijn dat een journalist een sporter aanschiet. Waarom moet daar nu een type tussen zitten? Tsja...

Beste sportprogramma op televisie?
M'n hele leven al Studio Sport 's zondagsavonds om zeven uur met het overzicht van de Eredivisie. Dat moet ook altijd zo blijven. Het format is in al die jaren  bijna hetzelfde gebleven. Het is gewoon goed. Tegen zeven uur op elke zondag gaat bij mij intern het alarm af waar ik ook ben.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn, ook van de NOS. Feitelijk hetzelfde verhaal als Studio Sport. Prachtig format met enthousiaste verslaggevers afgewisseld met uitstekende muziek. In reed onlangs na de wedstrijd FC Emmen-AZ terug naar Weesp. Ik zat op het puntje van m'n stoel in de auto. Ik werd als het ware in allerlei wedstrijden gezogen. De autorit was in een zucht en een vlucht voorbij.

Beste sportboek?
De biografie van Robert Enke, de Duitse keeper. Hij leed aan enorme depressies en heeft tenslotte zelfmoord gepleegd door voor een trein te springen. Het is een boek van zo'n 300 bladzijden. Al met al zeer indringend.

Beste sportcommentator?
Met afstand Frank Snoeks. Hij heeft mooie humor en is een echte verhalenverteller. Frank zet altijd de juiste toon. Er staan namelijk geen levens op het spel. Voetbal is toch maar gewoon een spelletje?

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat blijft voor mij voor eeuwig het Oosterparkstadion. Helaas is het ter ziele. Ik heb er m'n roots liggen uit m'n periode bij RTV Noord. Die hele grote tribune zie ik nog staan. Die torende als een vliegdekschip boven de wijk uit. Als ik in Groningen ben rijd ik nog altijd even door de Oosterparkwijk.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Sport is gewoon m'n werk. Sporters kan ik altijd spreken. Dus ik kies voor een persoon, die totop heden voor mij onbereikbaar is. Bruce Springsteen is m'n grote held sinds twintig jaar. Ik heb concerten van hem bezocht totin Amerika. Hij maakt fantastische muziek en schrijft prachtige teksten. Met Bruce zou ik graag eens een keertje willen babbelen. Kan Sport in Stad even een date regelen?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.